maandag 7 februari 2011 , door
Bewerkt op woensdag 5 september 2018
Sind 1983 zijn de Franse burgemeesters verantwoordelijk voor de regelgeving van het gebruik van de grond van hun gemeente. Het bepalen en wijzigen van deze plannen is een belangrijke politieke daad. Aanvankelijk heette het plan Plan d’occupation des sols (POS), maar in 2000 is het omgedoopt in plan local d’urbanisme (PLU).
De POS hoefde niet "gemeente-dekkend" te zijn: de PLU omvat wel de totale oppervlakte van de gemeente. De enige uitzondering geldt voor gebieden die onder een plan de sauvegarde et de mise en valeur (PSMV) vallen, beschermde gebieden, zoals historische wijken.
Wanneer een gemeente een deel van het bestemmingsplan wil aanpassen, wordt dit deel aangeduid als zone d’aménagement concerté (ZAC) en het plan voor het aan te passen gebied heet plan d’aménagement de zone (PAZ).
Bij een wijziging van het bestemmingsplan zal de gemeente met bepaalde voorzieningen rekening moeten houden, zoals sociale woningbouw (logements sociaux) en werkgelegenheid verstrekkende activiteiten.
Daarbij wordt ook gekeken naar natuurlijke risicogebieden of gebieden met bodemschatten. Ook wordt rekening gehouden met te reserveren ruimte voor de infrastructuur.
De annex van de PLU is net zo belangrijk. Je vindt er:
Natuurlijk hebben de gemeentes zich bij het maken of aanpassen van de PLU te houden aan allerlei andere regels en moet hun bestemmingsplan passen in dat van het gebied waarin de gemeente ligt.
Zo mag een gemeente die op minder dan 15 kilometer van een stad met minimaal 50.000 inwoners of op minder dan 15 kilometer van zee ligt geen nieuwe woongebieden plannen, tenzij dit is opgenomen in de SCOT (schéma de cohérence territoriale).
Een SCOT omvat meerdere aan elkaar grenzende gemeentes die daarvoor een samenwerkingsverband aangaan (EPCI, établissement public de coopération intercommunales). Het is de prefect van het departement waarin die gemeentes liggen die controleert of de SCOT gerechtvaardigd is en aan alle regels voldoet.
Een SCOT moet elke 10 jaar worden herzien.
Lang niet alle gemeentes hebben een eigen PLU. In sommige gevallen is er sprake van een intercommunaal plan.
Wanneer er helemaal geen PLU is, zijn er natuurlijk altijd nog de nationale regels in het Règlement nationale de l’urbanisme (RNU). We noemen er een:
In dit artikel vind je een meer gedetailleerde omschrijving van de zones van een bestemmingsplan.
Het plan komt tot stand in meerdere afzonderlijke fasen met verschillende overlegfasen.
Huidige bezoekers: 89
Met welke regelgeving heb je te maken wanneer je gaat bouwen, verbouwen of slopen.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...