allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektronicaDe Franse telefoonaansluiting: Prise-T
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De Franse telefoonaansluiting: Prise-T

woensdag 26 oktober 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

De Franse telefoonstekker heeft de vorm van een letter T en wordt daarom in de volksmond ook een prise-T genoemd. Sinds januari 2008 mag deze aansluiting in nieuwbouw niet meer worden gebruikt. In plaats daarvan is de RJ45-aansluiting gekomen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bekabeling voor telefoon, televisie en internet
Beoordeling:
8 stemmen
Bezoeken: 4.291
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De telefoonleiding die je huis binnenkomt heeft vier paar aders. Zij worden aangesloten zoals op de tekening hiernaast is aangegeven.
De aansluitingen 1 en 3 zijn de belangrijkste, daar vind je het telefoonsignaal.

Voor de duidelijkheid vind je hieronder de verschillende kleuren:

1 grijs gris 2 transparant cuivre
3 wit blanc 4 bruin marron
5 blauw bleu 6 geel jaune
7 violet violet 8 oranje orange

Normaal staat op de contacten 1 en 3 een gelijkspanning van 48 volt, bij een oproep is dat 75 volt wisselspanning (50 Hz).

Voor het maken van een tweede telefoonaansluiting volstaat het om de aansluitingen 1 en 3 van beide contactdozen met elkaar te verbinden. Een aderdiameter van 0,6mm is daarbij voldoende. Telefoonkabel die je in de winkel koopt, heeft meestal 4 aderparen, maar je gebruikt alleen de witte en grijze draad. De andere aansluitingen zijn bedoeld voor een tweede telefoonlijn (apart nummer), een fax of een Minitel.

Je mag in huis tot 10 aansluitingen voor de telefoon maken. De telefoonkabel mag niet vlak bij een 230 volt kabel liggen (dus ook niet in dezelfde kabelgoot). De hoofleiding mag niet meer dan 130 meter worden verlengd en iedere aftakking mag niet langer zijn dan 90 meter.

Let op: Verwar deze aansluiting niet met een RJ11 of RJ45 bekabeling die voor netwerken wordt gebruikt. Je mag deze uitsluitend via een daarvoor bestemd filter aansluiten op het telefoonnet.

Internet

Wanneer je telefoonaansluiting ook het internetsignaal in huis brengt, moet je wat extra voorzieningen treffen. Iedere telefoonaansluiting moet worden gefilterd. Dit doe je met een speciaal ADSL-filter.

Er zijn twee modellen:

 1. een filter dat via een korte kabel wordt verbonden;
 2. een opzetstekker met geïntegreerd filter, die in de T-verbinding wordt geplaatst.

Het filter met kabel op de foto heeft een RJ11 aansluiting. Steeds meer telefoonaansluitingen worden met deze 4-polige stekkers uitgerust. Je kunt hem op het T-stopcontact aansluiten met een speciale verloopstekker.

Het filter heeft twee uitgangen: één voor de telefoon en de andere voor het ADSL-modem, je Livebox, Freebox,...

Heb je nog andere telefoonaansluitingen, dan zullen die ook van zo’n filter moeten worden voorzien voor je er een telefoon op kunt aansluiten. Je kunt hiervoor met meerdere filters werken (afbeelding 1), maar wanneer je ADSL-modem in de meterkast staat (of daar waar de telefoonleiding je huis binnenkomt), dan kun je ook met één filter werken.

Het filter in onderstaande afbeelding 2 fungeert voor alle telefoons.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • De Franse telefoonaansluiting: Prise-T 2 november 2017 15:31, door paul

  Wie kan mij helpen.
  Wil losse telefoonbeantwoorder aansluiten op het huis net met Prise-T hoe moet ik dat doen. Heb al de steker op ver schillende manieren verbonden. op het antwoord apparaat woord hij met 2 draadjes verbonden. Ik hoor graag wie de oplossing weet. Alvast dank.

 • De Franse telefoonaansluiting 27 oktober 2011 22:21, door Robert du Moulin

  Wanneer je een eind van de telefooncentrale verwijderd bent, en het adsl signaal al behoorlijk verzwakt binnenkomt, doe je er verstandig aan voor de oplossing met één filter te kiezen. Al die filters op een rij doen uiteindelijk hetzelfde als de volumeknop op een versterker die je zachter zet: minder signaal dus. En dat wil je niet, zeker niet "en bout de ligne".

  Of je kiest voor het traditionele T-model met ingebouwd filter, of beter vooer een filtre-maître zoals dat buiten Frankrijk al jaren wordt gebruikt. Ook daar zijn kwalititsverschillen waarneembaar: sommige ontwerpen pogen het aantal onderdelen tot het absolute minimum te beperken, andere doen echt hun best er wat moois van te maken. Resultaat: meer signaal op de ingang van je modem, en dat kan soms net het verschil uitmaken tussen redelijk snel internetten, of iets dat meer weg heeft van een digitale hink-stap-sprong.

  Rob van der Meulen

 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention