allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenVlees(waren)Foie gras
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Foie gras

maandag 19 december 2011 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 14 december 2013

Foie gras is een culinaire specialiteit gemaakt van verse lever van ganzen en eenden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bourgondische slakken
Beoordeling:
Bezoeken: 1.591
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Foie gras is een landbouwproduct afkomstig van de pluimvee. De foie gras die je vindt in de schappen van je supermarkt, bij de delicatessezaak, of de slager is de culinaire specialiteit, is de meest traditionele vorm.

Gesteriliseerd kan het meerdere jaren op een koele, droge plaats worden opgeslagen, waarbij hij volgens zeggen alleen maar lekkerder wordt! Net als een goede wijn haal je hem het beste 15 minuten voor het serveren uit de koelkast om hem op kamertemperatuur te laten komen (chambrer noemen de Fransen dat) en de foie gras in staat te stellen zijn smaak te herwinnen.

Welke foie gras kies je

Je vindt in de winkel een heel gamma aan soorten. De foie gras entier is het meest prestigieuze product. Het is gemaakt uit tenminste twee verschillende levers. Een gewone foie gras bestaat uit een verzameling van verschillende stukken lever. Een andere variant, de bloc de foie gras is gemaakt volgens een proces uit 1954, waarin verschillende geëmulgeerde levers worden gemengd en zorgt voor een consistente smaak.

Er zijn ook varianten. Aan een bloc de foie gras avec morceaux zijn stukjes lever toegevoegd na het mengen. De mousse de foie gras is een emulsie van lever- en lichaamsvet.

De foie gras kan ook in taarten worden teruggevonden. Deze pâté de foie gras bevat ten minste 50% foie gras. Er bestaat ook een luxere parfait de foie gras die ten minste 75% foie gras bevat.

Het geheim van een goede foie gras is zijn kwaliteit die wordt gegarandeerd door de indication géographique protégée (IGP) aanduiding, de beschermde geografische aanduiding die sinds 2000 aan een kleine gele en blauwe badge herkenbaar is. Dit label is een teken dat de eenden werden gefokt en vetgemest in het zuidwesten aan de hand van strikte specificaties.

In Frankrijk wordt foie gras traditioneel koud gegeten als voorgerecht, meestal tijdens feestelijke maaltijden. Maar het is ook mogelijk om het verwarmd te eten (escalope de foie gras poêlée) of als ingrediënt van een meer uitgebreide recept. Een foie gras wordt gegeten met een mes en vork, zoals vlees. Hij gaat goed samen met een zoete wijn zoals Sauternes.

De discussie

Ook in Frankrijk bestaat de discussie over het wel en wee van de eenden en ganzen en met name over de manier waarop ze worden vetgemest. Met dit artikel willen we de foie gras niet promoten, maar we kunnen er ook niet omheen dat het hier om een eeuwenoude Franse traditie gaat.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention