allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

  
BeginpaginaFranse samenlevingWelvaart en economieToerisme, belangrijkste Franse economische sector

Toerisme, belangrijkste Franse economische sector

woensdag 18 januari 2012 , door Hanjo

Toerisme, de belangrijkste economische sector in Frankrijk, genereert ​voor ​meer dan 30 miljard euro per jaar bij aan inkomsten in hotels, winkels, attracties, enz. Het draagt ​​bij aan de dynamiek van de Franse economie, met bijna een miljoen banen, waarvan vele voor jongeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: SMIC, het Franse minimumloon
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 2.000
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Frankrijk is waarschijnlijk het land met de hoogste dichtheid van monumenten, musea, festivals en pittoreske of opmerkelijke plaatsen. Het is sinds de negentiger jaren de eerste toeristische bestemming ter wereld, vóór de Verenigde Staten of Spanje[1].


- Toeristische diensten in 2009: 84,7 miljard euro,
- Het aandeel van het bnp[2]: 41,6 miljard euro, of 2,4%.

In toerisme wordt meer omgezet dan belangrijkste economische sectoren als energie (30 miljard), landbouw (30 miljard), de voedingsmiddelenindustrie (25,7 miljard), of de automobielindustrie (11,2 miljard euro). De belangrijkste organisatie voor het bevorderen van Frankrijk als toeristische bestemming, het agentschap Atout France, heeft ambitieuze doelenstellingen.

Het toerisme in Frankrijk is goed voor bijna een miljoen directe banen en veel bedrijven, vooral kleine en middelgrote ondernemingen (250.000). En dan is er nog de sector hotel-café-restaurant, die sterk van het toerisme afhankelijk is.

De groei van het massatoerisme, de aantrekkingskracht van zonnige gebieden en de kust, de ontwikkeling van de wintersport, het zijn allemaal factoren die hebben bijgedragen aan het opzetten van een verscheidenheid aan faciliteiten en grote ontwikkelingsprogramma’s. Zowel aan de kust als in de bergen hebben deze gezorgd voor aanzienlijke veranderderingen in de economie van deze gebieden.

Eenderde van de toeristische "consumptie" in Frankrijk komt van buitenlandse toeristen. De toeristische balans (evenwicht tussen de buitenlandse bestedingen in Frankrijk en die van Franse toeristen in het buitenland) resulteert in een jaarlijks positief saldo van meer dan 10 miljard euro, hoger dan in de auto-industrie.

In een industrie met sterke Europese en wereldwijde concurrentie draagt het Franse politieke beleid actief bij aan de toegevoegde waarde van het toerisme. Op haar beurt draagtt het toerisme bij in het versterken van culturele en natuurlijke rijkdommen van Frankrijk, maar ook door het ontwikkelen van nieuwe trends, zoals het zakelijk toerisme of "niche" sectoren (cruises, religieus toerisme ...).

Op vakantie gaan, een maatschappelijke behoefte

De eerste massale ontwikkeling van het Franse toerisme was de komst van het betaalde verlof in 1936, met een geleidelijke uitbreiding tot vijf weken in 1982. Franse werknemers hebben nu vijf weken betaald verlof, en vaak meer door arbeidstijdverkorting. Het heeft sterk bijgedragen aan het in Frankrijk op vakantie gaan. Daarbij kwamen speciale vakantie-vouchers die werknemers voor de feestdagen onvingen (ongeveer 20% maakt hier gebruik van).

Voetnoten:

[1Kijken we naar de inkomstenkant, dan komt Frankrijk na deze twee landen.

[2In Frankrijk heet dat PIB, produit intérieur brut.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |