allesfrans.com

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Kortingen op de belasting hebben hun limiet

  De meeste fiscale voordelen die je elk jaar voor de berekening van de inkomstenbelasting mag opvoeren, zijn gelimiteerd.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenDeuren, ramen en luikenLuiken

Luiken

woensdag 8 februari 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Frankrijk heeft een traditie in luiken. Luiken zijn een essentieel onderdeel van een Franse woning en van vele gebouwen. Ze worden niet alleen gebruikt om het zonlicht te filteren, maar ook als isolatie tegen warmte of kou, als beveiliging en voor de privacy waar Fransen nou eenmaal op gesteld zijn.

Het vorige artikel in deze rubriek: Inwandige schuifdeur
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 4.821
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In Frankrijk is het woord volet het meest gangbaar voor luiken, zowel voor een raam als voor een deur. Oorspronkelijk werd met dit woord alleen verwezen naar luiken die aan de binnenzijde zijn geplaatst en werd voor een buitenluik het woord contrevent gebruikt.

Door de hoge luikdichtheid bestaat op de Franse markt een scala aan luiken. Je vindt ze op Internet, in bouwmarkten en in de vele deurwinkels die Frankrijk rijk is. In hun keuze zijn de Fransen zeer traditioneel. Ze zullen zich laten leiden door het aanbod, maar passen zich vooral aan aan de traditie van de streek.

Volet battant

Het meest gangbaar is het klapluik (volet battant). Klapluiken worden geleverd in hout, PVC of aluminium. Hun constructie is (anders dan in Nederland) ook traditioneel. Bij veel luiken worden de lamellen niet in een kader geplaatst, maar bestaat de constructie uit vertikale lamellen die door twee of meer dwarsbalken worden samengehouden. Een schoor zorgt voor het verband.

Volet persienne

Een variant zijn de volets persiennes. Deze klapluiken hebben wel een kader, waarbinnen zich lamellen bevinden. Ze zijn meestal vast gemonteerd, maar er zijn ook uitvoeringen waarbij de stand kan worden aangepast om de hoeveelheid licht te regelen.
Ook is het luik soms op twee plaatsen scharnierend (opzij en boven) waardoor je de onderzijde een stuk naar buiten kunt openen.

De metalen variant van de persienne heeft geen lamellen, maar in het metaal geslagen gleuven. Meestal bestaan ze uit meerdere smalle panelen die samengevouwen binnen de gevel blijven. In deze uitvoering bestaat ook een "volet à projection", een op een metalen kader gemonteerd systeem dat bovenaan scharniert. Hierdoor kan het geheel aan de onderzijde een stuk worden geopend voor ventilatie terwijl de gesloten luiken als zonwering fungeren.

Een belangrijk verschil met Nederland is dat de luiken op de muur worden gemonteerd. In Nederland bevindt het luik zich meestal in het raam.

De belangrijkste onderdelen

1 renfort métallique metalen versteviging
2 espagnolette spanjolet
3 gond duim
4 penture heng(sel)
5 barre et écharpe dwarslat en schoor
1 renfort métallique
De luiken kunnen verstevigd worden met metalen stangen met een schroefdraad waarop een bout kan worden aangedraaid. Vooral houten luiken worden zo verstevigd.
2 espagnolette

Veelal worden de luiken gewoon met een schuifsluiting vergrendeld, maar een spanjolet biedt een meer luxe oplossing en zet het luik zowel onder als boven vast.

3 gond


De duim is een vitaal onderdeel van de constructie. Hij draagt het luik en moet dan ook goed in of aan de muur worden verankerd. Afhankelijk van de wand kun je kiezen uit verschillende uitvoeringen.
Voor de juiste positie van het gat voor de duim kun je gebruik maken van een gabarit de perçage of garabit pour gonds, een soort mal die onderin de penture kan worden gestoken.

4 penture

Het hengsel is de andere helft van het scharnier. Er zijn verschillende soorten en maten, afhankelijk van het type luik.

5 barre et écharpe

De dwarslatten en de schoor vind je op een traditioneel Frans luik. Wanneer het luik hoog is ten opzichte van de breedte (zoals bij een deur) worden meer dan twee dwarslatten en dus ook meer schoren gebruikt.

Accessoires

Voor de luiken zijn diverse accessoires leverbaar, van mechanische vergrendelingen tot elektrische bediening.

Arrêt
Niet op de tekening hierboven afgebeeld is een ander belangrijk onderdeel, de arret. De "stop" wordt op de muur gemonteerd en zorgt ervoor dat het luik, bijvoorbeeld door wind, niet kan dichtwaaien.
De meest bekende zijn:
 1. arrêt marseillais, een draaisysteem;
 2. arrêt tête de bergère, het poppetje dat kan kantelen;
 3. een automatisch vergrendelende stop.
Elektrische sluiting
Een elektrische bediening voor het klapluik hoort tegenwoordig ook tot de mogelijkheden. Boven (1) of onder (2) in het raam wordt een kast gemonteerd waarin zich een elektromotor bevindt.
Deze motor bedient twee hendels die weer aan het luik zijn verbonden.
Hulpstuk
Sommige luiken zijn van buiten niet te bereiken en moeten dus van binnen worden geopend en gesloten. Dit kan tot halsbrekende toeren leiden. Vandaar dat hiervoor dit handige hulpstuk, (een accroche, is ontwikkeld.
Vergrendeling
Voor het van binnen vergrendelen van gesloten luiken bestaan verschillende opties die hoofdzakelijk neerkomen op het aanbrengen van een horizontale metalen balk (barre de force) met meerder bevestigingspunten.

Er zijn ook andere systemen. Je ziet hieronder een paar voorbeelden.

Kijk voor de Franse namen van onderdelen van luiken ook in ons artikel Luiken, de onderdelen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Luiken, de onderdelen

  Het is in Frankrijk zeer gebruikelijk om de ramen en deuren met een of meerdere luiken af te sluiten.

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 53

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |