allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingWelvaart en economieFrankrijk in de ruimte
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Frankrijk in de ruimte

donderdag 16 februari 2012 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 4 september 2019

De geschiedenis van de ruimtevaart en technologie is nauw verbonden met de ontwikkeling van verdedigingswapens. Hoewel de ruimterace hoofdzakelijk werd gevoerd tussen de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie, heeft Frankrijk altijd een actieve rol gespeeld in de ontwikkeling van de lucht-en ruimtevaart. Deze sector is goed voor 4% van het Franse industriële product.

Het vorige artikel in deze rubriek: Evolutie van de huishoudelijke besteding
Beoordeling:
Bezoeken: 1.186
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het einde van de Tweede Wereldoorlog is het beginpunt van het Franse lucht- en ruimtevaartonderzoek.
Na de bevrijding werd het LRBA[1] opgericht. De oorspronkelijke missie van dit ballistisch en aërodynamisch laboratorium was de ontwikkeling van raketten voor het leger, wat begon met het ontwerp van de raket Véronique, gevolgd door een meer krachtige raket, Vesta, ontwikkeld om de buitenste atmosfeer te verkennen. Beide programma’s waren niet succesvol, maar resulteerden wel in belangrijke technologische vooruitgang.

Lancering Ariane 5

President de Gaulle besloot in 1961 om een ​​programma voor lanceringen van satellieten, Diamant, te starten. Om dit programma uit te voeren, werd in 1962 het Centre national d’études spatiales (CNES) opgericht. Diamant was een succes, waardoor Frankrijk in 1965 haar eerste militaire satelliet A1 (bijnaam Astérix) kon lanceren. Het maakte Frankrijk de derde wereldmacht in de ruimte.

In een periode dat de VS en de Sovjet-Unie hun koude oorlog voeren, stelt Frankrijk voor om het Europese Ariane-project te starten. Het maakt Europa onafhankelijk voor het lanceren van haar satellieten. Om een ​​goede coördinatie tussen de partnerlanden (Europese landen, maar ook Canada) te garanderen, werd in 1975 de European Space Agency (ESA) opgericht. De eerste succesvolle lancering van de Ariane-1 vond plaats op 24 december 1979 vanaf Kourou in Frans-Guyana. In twintig jaar werden vier andere Ariane modellen gebouwd, waarbij Frankrijk steeds de belangrijkste fabrikant is. Momenteel wordt de Ariane-5 ontwikkeld om satellieten met een massa van meer dan 4 ton in een baan om de aarde te brengen.

Door de jaren heen wordt de ruimte niet langer uitsluitend gezien als een gebied voor militaire veroveringen. Met de verdergaande ontwikkeling van satellieten worden gegevens nu gebruikt voor wetenschap, meteorologie, communicatie en navigatie.

Ook de sector van de commerciële luchtvaartindustrie wordt steeds belangrijker. In 2009 meldt Arianespace een omzet van een miljard euro, waardoor het Europese bedrijf één van de wereldleiders mag worden genoemd.

De basis voor Franse en Europese lanceringen is gevestigd in Kourou in Frans-Guyana.

 

Voetnoten:

[1Laboratoire de recherches balistiques et aérodynamiques

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention