De geschiedenis van de ruimtevaart en technologie is nauw verbonden met de ontwikkeling van verdedigingswapens. Hoewel de ruimterace hoofdzakelijk werd gevoerd tussen de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie, heeft Frankrijk altijd een actieve rol gespeeld in de ontwikkeling van de lucht-en ruimtevaart. Deze sector is goed voor 4% van het Franse industriële product.
Het einde van de Tweede Wereldoorlog is het beginpunt van het Franse lucht- en ruimtevaartonderzoek.
Na de bevrijding werd het LRBA[1] opgericht. De oorspronkelijke missie van dit ballistisch en aërodynamisch laboratorium was de ontwikkeling van raketten voor het leger, wat begon met het ontwerp van de raket Véronique, gevolgd door een meer krachtige raket, Vesta, ontwikkeld om de buitenste atmosfeer te verkennen. Beide programma’s waren niet succesvol, maar resulteerden wel in belangrijke technologische vooruitgang.
President de Gaulle besloot in 1961 om een programma voor lanceringen van satellieten, Diamant, te starten. Om dit programma uit te voeren, werd in 1962 het Centre national d’études spatiales (CNES) opgericht. Diamant was een succes, waardoor Frankrijk in 1965 haar eerste militaire satelliet A1 (bijnaam Astérix) kon lanceren. Het maakte Frankrijk de derde wereldmacht in de ruimte.
In een periode dat de VS en de Sovjet-Unie hun koude oorlog voeren, stelt Frankrijk voor om het Europese Ariane-project te starten. Het maakt Europa onafhankelijk voor het lanceren van haar satellieten. Om een goede coördinatie tussen de partnerlanden (Europese landen, maar ook Canada) te garanderen, werd in 1975 de European Space Agency (ESA) opgericht. De eerste succesvolle lancering van de Ariane-1 vond plaats op 24 december 1979 vanaf Kourou in Frans-Guyana. In twintig jaar werden vier andere Ariane modellen gebouwd, waarbij Frankrijk steeds de belangrijkste fabrikant is. Momenteel wordt de Ariane-5 ontwikkeld om satellieten met een massa van meer dan 4 ton in een baan om de aarde te brengen.
Door de jaren heen wordt de ruimte niet langer uitsluitend gezien als een gebied voor militaire veroveringen. Met de verdergaande ontwikkeling van satellieten worden gegevens nu gebruikt voor wetenschap, meteorologie, communicatie en navigatie.
Ook de sector van de commerciële luchtvaartindustrie wordt steeds belangrijker. In 2009 meldt Arianespace een omzet van een miljard euro, waardoor het Europese bedrijf één van de wereldleiders mag worden genoemd.
De basis voor Franse en Europese lanceringen is gevestigd in Kourou in Frans-Guyana.
[1] Laboratoire de recherches balistiques et aérodynamiques
Frankrijk is de vijfde economische grootmacht en telt meerdere wereldleiders in de energie, strategie en cosmetica.
Huidige bezoekers: 73
Het Franse woord voor economische welvaart is bien-être. In de meer algemene betekenis kan je ook prospérité gebruiken.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Verschillende soorten dienstverlening.
Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.