allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenLekkernijenSnoep en andere Franse lekkernijen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Snoep en andere Franse lekkernijen

Bonbons en confiseries

maandag 27 februari 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het vorige artikel in deze rubriek: Macarons
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 15.197
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In de Franse culinaire traditie is ook een grote familie van snoep en lekkernijen te vinden. Een ongelooflijke variëteit van zintuigprikkelende smaken, kleuren en texturen, waarschijnlijk een van de rijkste ter wereld.

In onze omgeving

Auvergne

De Pâtes de Fruits zijn een vijf eeuwen oude gastronomische specialiteit van Puy de Dome in de Auvergne. Fruit wordt gewassen, ontpit en tot een dikke vruchtensap gemalen. Dan wordt het samen met suiker gekookt tot een gelei-achtige massa die na afkoeling in blokjes wordt gesneden.
Het gebruik van diverse fruitsoorten zorgen voor een variatie aan kleur en smaak. Zeer populair zijn de pâtes de fruits van abrikozen en kersen, maar ook appels, kweeperen of pruimen leveren een smakelijke lekkernij. Door het hoge suikergehalte zijn ze lang houdbaar. Voorals in de Kerstperiode zijn pâtes de fruits volop in de winkels te vinden.

In een ander artikel schreven we al over de beroemde Pastilles de Vichy die door de chemicus Darcet in 1825 werden ontwikkeld ter verbetering van de spijsvertering. Sindsdien liggen de achthoekige pastilles ook als lekkernij in de schappen van de winkels. Ze zijn gemaakt van samengeperste suiker en verdampt bronwater uit Vichy.

Een andere variant bestaat al sinds de zestiende eeuw: de Sucres d’orge. Deze, oorspronkelijk in cellofaan verpakte, ronde zuurtjes hebben een fruitsmaak.

Bourgogne

Door een vierkant stukje chocolade gedurende een seconde in een suikerbad te dompelen onstond in 1902 Le Négus van Nevers in Bourgondië, een snoepje met een zachte, smeltende kern in een krokant, transparant omhulsel. Le Négus werd door een banketbakker in Nevers gecreëerd ter ere van de Ethiopische keizer Ménélik. Een eeuw later wordt Le Négus nog steeds op de traditionele manier vervaardigd en verkocht in dezelfde mooie metalen doos.

In heel Frankrijk vind je in de winkels de Anis de Flavigny, een snoepje dat van anijs uit de buurt van Flavigny-sur-Ozerain in Bourgondië wordt gemaakt. Dit ronde snoepje bestaat uit een laagje kandijsuiker met een kern van gekonfijte anijs die niet meer weegt dan een gram. Het traditionele recept uit 1632 wordt nog steed gebruikt, maar de bereidingstijd is teruggebracht van zes maanden naar vijftien dagen.

In midden Frankrijk

Centre

Verpakt in een klein rond doosje van sparrenhout ligt een heerlijke schat: de Cotignac, ofwel "de schurk". Het snoepje is gemaakt van een donkerrode pasta van kweepeer om langzaam van te genieten. Het is een van de oudste Franse zoetwaren die regelmatig in middeleeuwse menu’s te vinden was en in Orléans nog steeds volgens traditioneel recept wordt vervaardigd.

De Praslines de Montargis zijn ontstaan in 1662 in het stadje Gâtinais. Deze beroemde chocolaatjes kregen de naam van de maker, Duc de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Zijn kok perfectioneerde het recept. De praline is te herkennen aan zijn donkere, bruine, hobbelige omhulsel waarin een amandel verborgen ligt en hem een unieke smaak geeft.

Uit Bourges komt de Forestine. Georges Forest maakte in 1879 de eerste bonbon van gevulde, gekookte kandijsuiker, gevuld met een romige chocolade. De bonbon lijkt op een klein pastelzijden kussentje.

Rhone-Alpes

Sinds de oudheid wordt in het Midellandse Zeegebied Nougat vervaardigd. Nu is het één van de bekendste snoepjes. Dat Montélimar zijn bekendheid aan nougat te danken heeft, komt door Olivier de Serre, die in de regio amandelbomen plantte. Wit, zacht of hard, het recept is nooit veranderd: honing en suiker, eiwitten, zoete amandelen en pistachenoten. De overlevering zegt dat de naam is afgeleid van "tu nous gâtes", "je verwent ons!"

De Ardèche staat vol met kastanjebomen. Met zoveel kastanjes is het niet verwonderlijk dat er snoep van werd gemaakt. De Marrons Glacés zijn gekonfijte kastanjes. Ze zijn moeilijk te produceren en worden hoofdzakelijk tijdens Kerstmis en Nieuwjaar gegeten.

Als eerbetoon aan de zijde-industrie in Lyon werd in 1953 de Cocon gemaakt, een fijne confiserie die gemaakt is van amandelpasta. Er worden diverse smaken aan toegevoegd en het snoepje kreeg de vorm van een zijderups.

In het noorden

Normandie

Uit Normandië komen de Caramels. Het zijn zachte karamels in een jasje van harde karamel. Ze worden bereid met een room die uit het dorpje Camembert komt en worden dan ook in een echt kaasdoosje gepresenteerd.

Ook wordt in Normandië de Sucre de pomme vervaardigd. Deze puur natuurlijke lekkernij ontstond in Rouen in het midden van de zestiende eeuw. Op de papieren verpakking van deze suikerappel vind je nog steeds de wapens van Rouen.

Nord-Pas de Calais

Nord-Pas de Calais heeft zijn Pastille du mineur, een bonbon van
gekookte suiker met natuurlijke plantenextracten. Het onstond als middel tegen aandoeningen van de luchtwegen, een gebruikelijke kwaal in een mijnbouwgebied.

Ook heeft Nord-Pas de Calais zijn Betise de Cambrai. Deze "domheid" werd in 1830 in Cambrai begaan door Emile Afchain, een leerling-chocolatier, die per ongeluk dit snoepdeeg maakte. Zijn moeder had boos geroepen "Tu ne fais que des bêtises !", je doet niet anders dan domheden!. Maar het snoep werd goed verkocht en zeer gewaardeerd. Zo ontstond de Betise de Cambrai, een mooi mintsnoepje dat eruit ziet als een klein opgeblazen kussen, gestreept met gekarameliseerde suiker. Je kunt het tegenwoordig met chocolade en fruit krijgen.

In het oosten

Alsace Lorraine

Uit Elzas-Lotharingen komt de Bergamote de Nancy, dat al in de vijftiende eeuw door de hertog van Lorraine werd geïntroduceerd. Vier eeuwen later wordt dit prachtige kleine snoepjes opnieuw ontdekt. Het is een vierkante toffee, met een subtiele, licht wrange smaak die onlosmakelijk is verbonden met de stad Nancy.

In het zuiden

Provence - Côte d’Azur

De Fruits confits d’Apt zijn gekonfijte vruchten die oorspronkelijk door de Romeinen werden gemaakt van gekonfijte honing, een methode om bederfelijke voedingsmiddelen te bewaren. In de plaats Apt in Provence - Côte d’Azur bereidt men ze tegenwoordig met suikersiroop.

De Calisson d’Aix uit de Province heeft een zachte kern van amandelen en gekonfijte meloen in een gepolijst omhulsel van ongedesemd brood en suiker. Ze zitten verpakt in een kartonnen doos met dezelfde vorm en dezelfde kleur als de snoep.

De réglisses d’Uzès uit Provence - Côte d’Azur wordt gemaakt uit zoethout dat groeit in het Middellandse Zeegebied. Zoethout was al bekend bij de Egyptenaren om zijn geneeskrachtige wortels. Sinds 1855 wordt het in Uzès verbouwd en is het de basis voor vele lekkernijen, waarbij het op smaak wordt gebracht met onder andere anijs of honing.

In het zuidwesten

Midi-Pyrénées

Toulouse in Midi-Pyrénées heeft zijn Violettes. In het zuiden is de kunst van het confiteren van bloemen is zo oud als de gekonfijte vruchten. Het viooltje was al in de zeventiende eeuw te vinden in salades, maar pas in de negentiende eeuw siert deze keizerlijke bloem ook de desserts. Ze zijn moeilijk te maken en de prijs is navenant hoog, maar dat weerhoudt velen er niet van ze als decoratief element te gebruiken.

In de Midi-Pyrénées vinden we ook de Touron die oorspronkelijk uit Catalonië komt. Met name rond Perpignan wordt deze nougat gemaakt uit een fijne mix van gebrande amandelen en honing.

In de Midi-Pyrénées houdt men van lekkernijen, want ook de Boulets de Montauban komen er vandaan. Om hun moed en de overwinning op de troepen van Lodewijk XIII in 1621 te vieren werden deze ballen van geroosterde hazelnoten gekleed in een mantel van donkere chocolade, versierd met een dun krokant laagje suiker gemaakt.

Ook de Cachous komen uit Tououse in de Midi-Pyrénées. Het is een rijke variëteit aan gommen, pasta’s, tablettenen en dragees met drop. De beroemde "Cachou à boîte jaune" (in de gele doos) is er een voorbeeld van.

Aquitaine

Alle bezoekers van Bordeaux kennen de ruïnes van het derde eeuwse Palais Gallien. Naar dit gebouw is een praline genoemd: de Gallien de Bordeaux . Het is een praline met nougat.

In het westen

Poitou

De Angélique confite de Niort is een plantaardig zoetje. Het zou oorspronkelijk afkomstug zijn uit de valleien van de Himalaya en de kruisvaarders zouden het om de therapeutische eigenschappen in Frankrijk hebben geïntroduceerd. Het wordt in Poitou nog steeds traditioneel bereid. De Angélique met haar bijzondere aromatische smaak wordt vandaag de dag nog op traditionele wijze gemaakt.

Bretagne

Bretagne is bij uitstek het land van gezouten boter en oma gebruikte het, lang geleden, bij de vervaardiging van toffees voor hun kleinkinderen. De in cellofaanfolie verpakte Caramel au beurre salé is een hartige, zoete combinatie die puur is te verkrijgen, maar ook op smaak gebracht met amandelen, hazelnoten of walnoten, chocolade of vanille.

De Berlingot de Nantes is samen met die van Carpentras de beroemdste Berlingot van Frankrijk. Hij is gemaakt van suiker, maar heeft de vorm van een slakkenhuis en wordt in de straten van Nantes verkocht in kleine hoorntjes. Ze zijn kleiner dan die van Carpentras, maar hebben dezelfde vorm en zijn niet-doorschijnend.

De Niniche is een op een stokje geplaatste cilinder. Er bestaan meer dan 50 variëteiten van deze lolly’s, gemaakt met een caramel van echte boter, praline bladerdeeg, of rietsuiker en natuurlijke fruitsmaken.

 

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • Snoep en andere Franse lekkernijen - Belgisch Frans snoepje 4 februari 2015 13:16, door Inge Stomp

  Chapeau de curé ("pastoorshoed") / Cuberdon

  Een cuberdon, ook bekend als neuzeke, tsoepke, Gentse neus of topneus, is een kegelvormig Belgisch snoepje dat qua vorm veel wegheeft van een neus. In het Belgisch Frans is dit snoepgoed ook bekend als chapeau de curé ("pastoorshoed"). Vaak heeft het een paarsachtige kleur, een breedte van ongeveer 2,5 cm en een gewicht van 10 tot 18 gram. De buitenkant is hard maar de inhoud is gelatineus. De cuberdon heeft een beperkte houdbaarheid van ongeveer drie weken, waarna de binnenkant begint te versuikeren. Door die beperkte houdbaarheid wordt de cuberdon niet geëxporteerd en is hij dus vrijwel alleen in België te verkrijgen.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention