allesfrans.com
 
BeginpaginaWerk en inkomenLoondienst en uitkeringGPEC, niet alleen een herstructureringsplan
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

GPEC, niet alleen een herstructureringsplan

dinsdag 13 november 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het vorige artikel in deze rubriek: De waarde van een Nederlands diploma
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 311
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

(GPEC) staat voor Gestion Prévisionnelle des Emplois et des Compétences, management planning van banen en vaardigheden. In het Engels wordt het aangeduid als "strategic workforce planning". Het kan worden gedefinieerd als een techniek van de personeelsafdeling (PZ, of in het Frans: RH, ressource humaines) om te anticiperen op de toekomst van het bedrijf door middel van een gestructureerde analyse van de behoeftes aan werkgelegenheid en vaardigheden in de komende 3 tot 5 jaar.

Het principe van de GPEC is al een oud PZ instrument. Maar de Franse wet voor sociale cohesie in 2005 (Loi Borloo) heeft dit instrument van de sociale dialoog als een driejaarlijkse verplichting voor bedrijven met meer dan 300 werknemers gesteld. Dit betekent voor bedrijven van deze omvang dat de plannen in een GPEC het resultaat moeten zijn van een overleg tussen het management en de sociale partners. Voor kleinere bedrijven bestaat de verplichting om driejaarlijks te onderhandelen nog niet.

Wat behelst een GPEC?

Wanneer we spreken van een GPEC verwijzen we naar een specifieke onderzoek van werkgelegenheid en vaardigheden in het bedrijf. Deze analyse, synthese en screening resulteert in de creatie van een plan met daarin bepaalde acties (opleidingsplannen, interne mobiliteit, het werk aantrekkelijk(er) maken en de ontwikkeling van know-how), punten voor verbetering en procedures in geval van moeilijkheden. Met betrekking tot het laatste punt kunnen de sociale partners onderhandelen over een speciale GPEC in het geval van een collectief ontslag

Vier soorten overeenkomsten

Er zijn 4 soorten GPEC-overeenkomsten:

Afspraken over het onderhandelingsproces met betrekking tot de GPEC;
Een GPEC « à froid » (koud), een overeenkomst zonder de vooruitzichten of dreiging van banenverlies;
Een mobiliteitsovereenkomsten. Deze GPEC « à tiède » (lauw) moedigt mobiliteit aan door de bedreigingen voor bepaalde banen of beroepen aan te geven;
Een GPEC « à chaud » (warm) organiseert op voorhand een herstructurering.
Concreet bevat een GPEC mogelijkheden voor werknemers om van baan of werkplek te veranderen, opleidingen te volgen en (bijvoorbeeld in een GPEC à chaud) met een gouden handdruk het bedrijf vrijwillig te verlaten.
Kiest de werknemer er dan voor om een eigen bedrijf te starten, dan kan een GPEC de mogelijkheid van hulp bij verhuizen of hulp bij het zoeken van de juiste juridische vorm aangeven.
Gaat de werknemer bij een ander bedrijf in loondienst, dan moet hij kunnen terugkeren in het bedrijf wanneer de andere baan binnen een bepaalde tijd geen succes blijkt.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Loongarantiestelsel

  Het Franse loongarantiestelsel zorgt ervoor dat een werknemer zijn salaris ontvangt wanneer de werkgever dat niet (meer) kan betalen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention