allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaAuvergne-Rhône-AlpesEx-regio AuvergneDe aantrekkingskracht van Auvergne

De aantrekkingskracht van Auvergne

woensdag 14 maart 2012 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 8 april 2014

De aantrekkingskracht van de Auvergne is de basis van de recente bevolkingsgroei. In vijf jaar vestigden zich 44.100 nieuwe huishoudens bestaande uit 91.000 mensen in de Auvergne. Het zijn vooral (jonge) gezinnen.

De meeste jongere mensen vestigen zich in stedelijke centra, terwijl de families die op zoek zijn naar een grotere woning zich zowel op steden als op het platteland richten. In Auvergne is volop landelijk gebied en vier op de tien "immigranten" vestigde zich dan ook "à la campagne". Een baan of arbeidsmobiliteit is de belangrijkste factor die de aantrekkelijkheid van de regio bepaalt, kaderpersoneel en handelaren zijn ruim vertegenwoordigd onder de nieuwkomers. Toch gaat de vestiging in de regio vaak gepaard met een periode van werkloosheid voor de partner.

De kwaliteit van het leven in de Auvergne trekt gepensioneerden, maar ook werkenden die buiten de regio Auvergne een baan hebben.

Het vorige artikel in deze rubriek: CRAIG publiceert nieuwe luchtfoto Auvergne
Beoordeling:
Bezoeken: 466
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In een regio die sterk wordt beïnvloed door de vergrijzing van de bevolking, wordt de demografische dynamiek alleen positief beïnvloed door de komst van nieuwe bevolkingsgroepen. Het handhaven van die hoge aantrekkingskracht is een groot probleem.

In 2007 is de bevolking in 5 jaar met 44.100 huishoudens, ofwel 91.000 inwoners gegroeid. Deze nieuwe, onlangs naar de regio verhuisde gezinnen zijn goed voor 7,5% van de huishoudens in Auvergne. Er zijn meerdere redenen voor hun komst: studie, mobiliteit, toegankelijkheid voor speciale huisvestingsbehoeften en middelen, kwaliteit van leven, ruimte voor het pensioen ...

Een analyse van de familiestructuur, de leeftijd en het type van activiteit onderscheidt zes grote categorieën van nieuwkomers met elk hun eigen kenmerken:
- gezinnen met kind (eren),
- werkenden zonder kinderen,
- jonge volwassenen,
- vijftigers,
- gepensioneerden,
- senioren van 70 jaar of ouder.

Vooral gezinnen

In de Auvergne zorgen, net als in andere Franse regio’s, vooral de jonge huishoudens voor mobiliteit. De eerste drie geïdentificeerde categorieën (gezinnen, jonge volwassenen en werkenden zonder kinderen) vormen 80% van de nieuwkomers. Gezinnen met kind(eren) met volwassenen onder de 50 jaar vormen de grootste groep. Tussen 2002 en 2007 hebben 12.600 van dergelijke families zich gevestigd in Auvergne. Ze vertegenwoordigen 46.500 mensen, van wie 23.800 kinderen. Deze nieuwe Auvergnats zijn dan de helft van de "immigranten".

Maar één op de vijf nieuwkomers is onderdeel van een huishouden waarvan de oudste volwassen de 50 jaar heeft overschreden. Huishoudens met vijftigers (ten minste één werkende in de leeftijd van 50 tot 59 jaar) zijn goed voor 8% van de aankomsten, 7500 mensen. Ze zijn net zo talrijk als de gepensioneerden die naar de Auvergne kwamen. Senioren van 70 jaar of ouder zijn het minst vertegenwoordigd. Deze categorie omvat 3.300 mensen en draagt 4% bij.

Waar vandaan?

Fransen zijn traditioneel en blijven toch graag in de buurt van hun "roots".

Nabijheid is dan ook een belangrijke determinant van de aantrekkelijkheid van de Auvergne: het zijn vooral inwoners van naburige departementen die zich het meest tot de regio aangetrokken voelen. In het bijzonder de inwoners van Loire, Lozère, Creuse en Nièvre. Over het geheel genomen woonde 29% van de 91.000 mensen die tussen 2002 en 2007 naar de Auvergne verhuisden eerder in een naburig departement.

Een vijfde van de nieuwkomers in de Auvergne is afkomstig uit de vier departementen Loire (10.000), Rhône (4.00), Chèr (2.100) en Nièvre (2.100).

Het zijn vooral jonge volwassenen die de aantrekkelijkheid van de naburige regio Auvergne het sterkst voelen.

Waar naartoe?

Onderstaande kaart toont waar de nieuwe Auvergnats zich vestigden. Hoe groter de bol, hoe meer.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |