allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Betonspecie, de mengverhouding

  Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
  
BeginpaginaAuvergne-Rhône-AlpesEx-regio AuvergneDe aantrekkingskracht van Auvergne

De aantrekkingskracht van Auvergne

woensdag 14 maart 2012, door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 8 april 2014

De aantrekkingskracht van de Auvergne is de basis van de recente bevolkingsgroei. In vijf jaar vestigden zich 44.100 nieuwe huishoudens bestaande uit 91.000 mensen in de Auvergne. Het zijn vooral (jonge) gezinnen.

De meeste jongere mensen vestigen zich in stedelijke centra, terwijl de families die op zoek zijn naar een grotere woning zich zowel op steden als op het platteland richten. In Auvergne is volop landelijk gebied en vier op de tien "immigranten" vestigde zich dan ook "à la campagne". Een baan of arbeidsmobiliteit is de belangrijkste factor die de aantrekkelijkheid van de regio bepaalt, kaderpersoneel en handelaren zijn ruim vertegenwoordigd onder de nieuwkomers. Toch gaat de vestiging in de regio vaak gepaard met een periode van werkloosheid voor de partner.

De kwaliteit van het leven in de Auvergne trekt gepensioneerden, maar ook werkenden die buiten de regio Auvergne een baan hebben.

Het vorige artikel in deze rubriek: CRAIG publiceert nieuwe luchtfoto Auvergne
Beoordeling:
Bezoeken: 463
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In een regio die sterk wordt beïnvloed door de vergrijzing van de bevolking, wordt de demografische dynamiek alleen positief beïnvloed door de komst van nieuwe bevolkingsgroepen. Het handhaven van die hoge aantrekkingskracht is een groot probleem.

In 2007 is de bevolking in 5 jaar met 44.100 huishoudens, ofwel 91.000 inwoners gegroeid. Deze nieuwe, onlangs naar de regio verhuisde gezinnen zijn goed voor 7,5% van de huishoudens in Auvergne. Er zijn meerdere redenen voor hun komst: studie, mobiliteit, toegankelijkheid voor speciale huisvestingsbehoeften en middelen, kwaliteit van leven, ruimte voor het pensioen ...

Een analyse van de familiestructuur, de leeftijd en het type van activiteit onderscheidt zes grote categorieën van nieuwkomers met elk hun eigen kenmerken:
- gezinnen met kind (eren),
- werkenden zonder kinderen,
- jonge volwassenen,
- vijftigers,
- gepensioneerden,
- senioren van 70 jaar of ouder.

Vooral gezinnen

In de Auvergne zorgen, net als in andere Franse regio’s, vooral de jonge huishoudens voor mobiliteit. De eerste drie geïdentificeerde categorieën (gezinnen, jonge volwassenen en werkenden zonder kinderen) vormen 80% van de nieuwkomers. Gezinnen met kind(eren) met volwassenen onder de 50 jaar vormen de grootste groep. Tussen 2002 en 2007 hebben 12.600 van dergelijke families zich gevestigd in Auvergne. Ze vertegenwoordigen 46.500 mensen, van wie 23.800 kinderen. Deze nieuwe Auvergnats zijn dan de helft van de "immigranten".

Maar één op de vijf nieuwkomers is onderdeel van een huishouden waarvan de oudste volwassen de 50 jaar heeft overschreden. Huishoudens met vijftigers (ten minste één werkende in de leeftijd van 50 tot 59 jaar) zijn goed voor 8% van de aankomsten, 7500 mensen. Ze zijn net zo talrijk als de gepensioneerden die naar de Auvergne kwamen. Senioren van 70 jaar of ouder zijn het minst vertegenwoordigd. Deze categorie omvat 3.300 mensen en draagt 4% bij.

Waar vandaan?

Fransen zijn traditioneel en blijven toch graag in de buurt van hun "roots".

Nabijheid is dan ook een belangrijke determinant van de aantrekkelijkheid van de Auvergne: het zijn vooral inwoners van naburige departementen die zich het meest tot de regio aangetrokken voelen. In het bijzonder de inwoners van Loire, Lozère, Creuse en Nièvre. Over het geheel genomen woonde 29% van de 91.000 mensen die tussen 2002 en 2007 naar de Auvergne verhuisden eerder in een naburig departement.

Een vijfde van de nieuwkomers in de Auvergne is afkomstig uit de vier departementen Loire (10.000), Rhône (4.00), Chèr (2.100) en Nièvre (2.100).

Het zijn vooral jonge volwassenen die de aantrekkelijkheid van de naburige regio Auvergne het sterkst voelen.

Waar naartoe?

Onderstaande kaart toont waar de nieuwe Auvergnats zich vestigden. Hoe groter de bol, hoe meer.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |