allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenKenteken(bewijs)Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto

vrijdag 27 november 2009 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 26 december 2019

Het omzetten van het Nederlandse kenteken in een Franse nummerplaat is een niet al te ingewikkeld proces. Een belangrijke factor is de leeftijd van de auto.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een auto importeren kan zonder homologatieverklaring
Beoordeling:
3 stemmen
Bezoeken: 33.823
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Wanneer je dit allemaal nogal lastig vindt, kun je gebruik maken van een van de online diensten die deze service aanbieden. Maar je bent zeker goedkoper uit wanneer je alles zelf doet!

Nieuwe auto

Je kunt in Nederland een auto kopen en die direct importeren in Frankrijk. Je hoeft in dat geval geen BPM en BTW te betalen. Je Nederlandse dealer moet dan voor een tijdelijk kenteken zorgen, wat meestal 1 maand geldig is. Ook moet hij je een Europees Certificaat van Overeenkomst (CVO) verstrekken. Je hebt dat beslist nodig voor de registratie in Frankrijk. Aangekomen in Frankrijk moet je naar het belastingkantoor bij jou in de buurt gaan om 20% TVA over het faktuurbedrag te betalen. Dan ga je verder bij stap 4 hieronder.

Tweedehands auto

Hieronder wordt een auto verstaan die meer dan 6 maanden oud is of meer dan 6.000 km gereden heeft. Er zijn geen douaneformaliteiten benodigd.

 1. Je hebt een uitvoerbewijs van de Nederlandse RDW nodig.
 2. Certificat de conformité. Om de auto in Frankrijk te kunnen laten keuren, had je tot voor kort altijd een homologatieverklaring (CVO) nodig. Dit document wordt door de Franse importeur van het merk verstrekt, maar er bestaan ook bedrijven die zich op deze service hebben toegelegd[1]. Reken erop dat het document minimaal € 150 gaat kosten.
  Maar we schreven "had", want door een besluit van de Conseil de l’État is dit document in veel gevallen niet langer noodzakelijk, zoals je kunt lezen in artikel Een auto importeren kan zonder homologatieverklaring.
 3. Contrôle Technique. Heb je geen geldig keuringsbewijs, dan moet je auto door een Frans keuringsstation worden gekeurd. Het is een vrij intensieve controle vergelijkbaar met de Nederlandse APK. Tot 1 mei 2014 had de APK in Frankrijk geen enkele waarde, maar nu wordt in ieder EU-land een recente keuring[2] uit een andere lidstaat erkend. Er zijn diverse keuringsstations, zoals Auto-Sûr. Je hebt deel 1 en 2 van je Nederlandse kentekenbewijs nodig en het certificat de conformité.
  Tip! Sommige bedrijven doen een gratis herkeuring in het geval dat er gebreken zijn die een goedkeuring in de weg staan.
 4. BTW-verklaring. Met het keuringsbewijs ga je naar het belastingkantoor (Bureau des Impôts) om een verklaring te krijgen dat je (in Nederland) al BTW hebt betaald. Het document dat je krijgt heet een "certificat de régularisation fiscale". Voor een oudere auto (meer dan 6 maanden oud) is dit geen probleem, maar voor een nieuwe heb je de originele faktuur nodig. Zorg dat je ook het Nederlandse kentekenbewijs, het certificat de conformité en een justificatif d’adresse bij je hebt.
 5. Nu we ook de BTW-verklaring hebben, kun je op internet een aanvraagformulier invullen. Alle benodigde documenten moeten worden gescand, want je moet ze meesturen, inclusief je Nederlandse kentekenbewijs. En dan is het wachten...
 6. Bij een garage kun je nu Franse kentekenplaten bestellen. Sommige grotere automaterialenzaken kunnen ze direct voor je maken. Het kost je ongeveer 25 euro. De kentekenplaten (plaque auto of plaque d’ immatriculation) moeten met popnagels aan de auto worden gemonteerd. Schroeven mag niet en kan een reden zijn dat de auto bij een volgende keuring (na 2 jaar) wordt afgekeurd!
 7. Zorg ervoor dat je ook de autoverzekering aanpast, want die staat onder je Nederlandse kenteken geregistreerd. Heb je in Nederland recht op een no-claim korting, vraag dan bij het opzeggen van de verzekering in Nederland om een Franstalige schadevrij verklaring. Zo voorkom je dat je het document door een duur, officieel vertaalbureau moet laten vertalen.
 8. Stuur een kopie van de carte grise en het (kopie van je) Nederlandse kentekenbewijs naar de RDW in Nederland om het kenteken te laten vervallen. Doe het snel, want eventueel teveel betaalde wegenbelasting wordt teruggestort. De einddatum voor de wegenbelasting is de ontvangstdatum van het verzoek, niet de ingangsdatum van je carte grise.

  Je vindt er meer over op de website van de RDW.

En let op!

Op het aanvraagformulier van je certificat d’immatriculation staat een vraag of jouw gegevens mogen worden doorgegeven voor marketing activiteiten. Vergeet dus het niet aan te vinken wanneer je geen prijs stelt op commerciëel gebruik van jouw gegevens!

Voetnoten:

[1Google maar naar "certificat de conformité"

[2niet ouder dan 6 maanden

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 17 bijdragen

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 21 oktober 2018 16:33, door lammi

  Een occasion importeren in Frankrijk is alleen mogelijk via internet.
  Let goed op dat je de officiele site hebt.
  Bij recentere auto’s is er een europees toelatingsnummer (K)dat vervangt samen met D1 en D2 het certificat de conformité. Dus dat heb je NIET meer nodig bij het invoeren. Ik heb recentelijk een Dacia geimporteerd (2014) en er werd NIET om gevraagd.
  Let op: er zijn malafide sites die beweren dat je nog zo’n certificat nodig hebt. Ze verschijnen vaak bovenaan de zoekrelutaten en zien er bedrieglijk echt uit.
  Ik ben in hun val getrapt en heb 210 euro aan een "oplichter" betaald, die mij na annulering begon te bedreigen (euroconformite.com)

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 16 februari 2018 12:50, door Irene

  Sinds 1 januari 2018 gaat het aanvragen van een certificat d’immatriculation alleen nog via internet. De Préfecture in de provincie waar je woont kan je daarbij helpen. Er worden dus geen formulieren meer ingevuld, maar alles gaat via internet.

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 18 november 2016 11:26, door marius

  Wie kan nu eens duidelijk antwoord geven op deze vraag: mag je als Nederlands ingezetene
  met een huis in Frankrijk in Frankrijk rijden met een Frans kenteken? Inmiddels heb ik begrepen dat je met zo een auto niet de Nederlandse grens over mag, zelfs niet om even wat spullen heen en weer te brengen...Of is er een manier om dit evt met betaling toch te mogen?

  • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 24 november 2016 18:56, door Mathieu

   Natuurlijk mag dat! Ook naar Nederland rijden. We zijn EU!!! ( vrij verkeer van geld goederen en mensen) Ik ben bezig om mijn Nederlandse auto te importeren. Heeft wat voeten in de aarde, geduld en natuurlijk kost het. 270 euro voor mijn auto om een Europees certificaat te krijgen. Op internet en bij de RDW staat hoe dat gaat.
   Overigens niet onbelangrijk: In Frankrijk betaal je geen wegenbelasting, als je tenminste een Franse plaats op je auto hebt.

   Groetjes Mathieu

  • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 24 november 2016 19:20, door Rien

   Ja, het importeren was geen enkel probleem, even naar de prefecture en daar asn het loket betaald en meteen de carte grise gekregen. Maar nu zegt men overal (o.a. Alliance Francaise) dat je met een auto met Frans kenteken die gekoppeld is aan een tweede woning in Frankrijk überhaupt niet mag rijden als je Nederlands ingezetene bent. Vrij verkeer? Als je kn het buitenland je hoofdvestiging hebt -zoals ik jaren had - heb je als Nederlander ook met andere belastingen te maken. Wie zou een goed antwoord weten op de kwestie van de Franse auto? Ik vraag het liever niet aan de belastingdienst, geen slapende honden wakker maken!!!!

  • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 22 februari 2018 19:53, door Dolf van Beek

   Als je belasting in Nederland betaald mag je niet met een auto met Frans kenteken in Nederland rijden. Er is een mogelijkheid om eenmalig voor een week vrijstelling te krijgen. Word je aangehouden dan betaal je alsnog BPM en wegenbelasting.
   Dit kan je gewoon informeren bij de RDW zonder dat je slapende honden wakker maakt..

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 8 november 2016 16:57, door Dinad

  Heeft iemand een idee van de kostprijzen voor het immatriculeren zelf?
  Wij kregen net te horen dat het zo’n 400 euro gaat kosten?

  Dank!

 • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 27 oktober 2016 00:22, door BasJan

  Mijn dealer melde mij dat ik het Certificat de conformité niet nodig had, en dat bleek inderdaad zo te zijn. Het Nederlandse kentekenbewijs was genoeg.

  • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 26 november 2018 21:39, door BasDuif

   Het lijkt eenvoudiger dan het is. Het klopt dat het via internet gaat tegenwoordig maar het is er zeker niet eenvoudiger en goedkoper op geworden. Het tegendeel ! Duurder in die zin dat er zeer hoge Co2 uitstoot heffingen zijn bijgekomen. Bij een auto jonger dan 10 jaar gaat je dat zo maar honderden of misschien wel tot 3000,- kosten.
   Als je nederlands ingezetene bent kan je geen frans kenteken op een auto krijgen, je kunt zelfs geen auto in Frankrijk kopen. bij invoeren heb je absoluut een CoC nodig. Afhankelijk van het merk kost dat 0 tot wel 300,-

   • Een Frans kenteken voor je Nederlandse auto 27 december 2018 13:11, door frans baan

    1. de ecotax die nu kennelijk in Frankrijk moet worden betaald, kan iemand mij vertellen of daaraan te ontkomen is? ik kreeg bij artikelen hierboven de indruk dat sommigen hun nederlandse auto recent op frans kenteken ( carte grise) hebben overgeschreven ZONDER ecotax te hebben betaald. meen ergens een keer te hebben gelezen dat ecotax niet kan worden geheven in Frankrijk als het de invoer van een auto uit de EEG betreft. ook zou er tegenwoordig jaarlijks een bedrag voor ecotax op ( oudere) diesels verschuldigd zijn. 2. naar mijn mening kun je als nederlands ingezetene wel degelijk een auto op frans kenteken kopen en dus rijden. ik heb er n.l. 4 op frans kenteken, waarvan een aangeschaft in Frankrijk en ook gewoon verzekerd. bij de instanties die het betreft mijn adres in Frankrijk opgegeven als zijnde " maison secondaire" dus 2e huis met domicilie in Nederland. Certificat de Conformite kan als regel gratis worden verkregen bij de betreffende dealer waar de auto ooit werd gekocht is mijn ervaring.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention