allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaEnergieAlternatieve energieEen eigen windmolen

Een eigen windmolen

woensdag 28 maart 2012 , door Hanjo

Het vorige artikel in deze rubriek: Biogas komt maar langzaam van de grond
Beoordeling:
Bezoeken: 1.717
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een professionele windturbine bestaat uit een toren, waarvan de hoogte doorgaans varieert van 50 tot 110 meter. Aan de bovenzijde bevindt zich een rotor met (meestal) een horizontale as waaraan schoepen roteren door de wind. De wieken vormen een cirkel met een diameter tussen de 40 en 120 meter. De wind laat de wieken draaien en zo wordt een mechanische energie geproduceerd diw via een generator wordt omgezet in elektrische energie.

De windturbines in Frankrijk (éolienne genoemd) ontwikkelen een gemiddeld vermogen van 2 MW (2 miljoen Watt), wat voldoende is om tweeduizend huishoudens van stroom te voorzien, met uitzondering van verwarming. Windenergie is een duurzame, schone bron met respect voor het milieu. Door nieuwe technieken zijn de trubines ook stiller geworden. Het lawaai was een van de belangrijkste bezwaren van de critici.

Een partikuliere windmolen

Voor een enkel huishouden hoef je niet aan vermogens in de orde van megawatts te denken, we praten dan over waardes in kilowatt. Het aantal privé-turbines groeit in Frankrijk, maar het totaal wordt in 2011 geschat op bijna vijfhonderd. Een laag aantal, maar de belangstelling groeit. Administratief is het niet eenvoudig om dit soort apparatuur bij je huis te plaatsen, in het bijzonder voor de bouwvergunning, terwijl technisch gezien de faciliteiten in orde zijn, met name op het gebied van veiligheid en overlast. Bij de vergunningaanvraag moet een uitgebreid dossier met aanvullende informatie worden verstrekt. Ook heb je een verklaring van geen-bezwaar van de archeologische dienst nodig en moet je soms zelfs groen licht krijgen van het directoraat voor de burgerluchtvaart. Tot slot krijg je, afhankelijk van de locatie, te maken met wettelijke bepalingen (geregistreerde of historische streek) die de plaatsing kunnen verhinderen.

Tot voor kort vereiste de Franse wet dat EDF de overtollige energie moest kopen. Dit is verleden tijd en het betekent een ernstige klap voor de kleine windturbines, die daardoor nauwelijks rendabel te maken zijn, ondanks eventuele subsidies. Elektriciteit opwekken om je huis te verwarmen en tegelijkertijd de elektriciteitsrekening te verminderen door middel van een kleine windmolen, is ondanks dat toch te overwegen.

Hoe ga je te werk?

Ten eerste is het altijd belangrijk om een ​​aanzienlijke hoeveelheid grond aan je windmolen toe te wijzen. Hoe meer vrije ruimte, hoe beter je rendement zal zijn.

Wanneer de mast van de windturbine niet meer dan twaalf meter hoog wordt, ben niet verplicht om een bouwvergunning aan te vragentoestemming te krijgen. Onder goede omstandigheden is die twaalf meter toerijkend om voldoende energie op te kunnen wekken. Vergeet niet om vooraf met de buren te overleggen, want het zou zonde zijn als de windmolen relationele problemen veroorzaakt. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Als de omstandigheden een mast van twaalf meter onvoldoende maken (bomen, obstakels, ...) en je naar grotere hoogtes moet, kun je niet om een ​​bouwvergunning heen. Dan gaat ook de afstand tot de bebouwing meetellen. Afhankelijk van het model dat je kiest, kan de afstand variëren van enkele tientallen tot enkele honderden meters.

Niet op het huis

Wil je van de hoogte van het huis profiteren? Dat is onmogelijk, want een windturbine laat zich niet op een bestaand gebouw plaatsen. Het kan trillingen genereren die de constructie van het huis kunnen beschadigen. Ook kan het een ondraaglijk lawaai veroorzaken, terwijl dezelfde windmolen op een aparte mast een paar meter van huis helemaal stil is!
Het is ongebruikelijk, maar bij de bouw van een nieuw huis kan een architect speciale voorzieningen treffen.

De prijs van windenergie

Je kunt kiezen voor een turbine van 8 tot 30kW, die tussen de 10.000 en 50.000 kWh per jaar kan produceren. Een geschat verbruik voor elektrische verwarming van een huis voor een gezin van vier personen is minder dan 10.000 kWh per jaar.

De prijs varieert van 15 tot 30.000 euro, met inbegrip van arbeidsloon. Je kunt aanmerking komen voor een belastingkrediet van 50% en toepassing van het lage BTW-tarief indien de installatie wordt uitgevoerd door een professional. Natuurlijk is en blijft de opgewekte energie afhankelijk van de hoeveelheid wind en haar kracht en richting. Zorgvuldige inschatting van de windsnelheid (met dank aan Meteo France bijvoorbeeld) is een belangrijke stap die niet over het hoofd mag worden gezien.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 6

Sites in deze rubriek

Klik op de titel om te bekijken
Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |