allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOverheid algemeenRegelgeving
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Regelgeving

zondag 29 november 2009 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 29 april 2020

Ondanks dat we in Frankrijk nog steeds in Europa wonen en Frankrijk onderdeel is van de Europese Unie, bestaan er een aantal kleine en grote valkuilen door afwijkende regelgeving. We willen je daar graag voor waarschuwen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Het Franse bestuur
Beoordeling:
Bezoeken: 1.673
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Onze lijst is geenszins volledig, maar nieuwe of aanvullende informatie voegen we graag toe!

Samenlevingscontract

Frankrijk kent een samenlevingscontract ("PACS"), net zoals Nederland. Maar je Nederlandse samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap heeft in Frankrijk geen enkele waarde.
Koop je als echtpaar een woning in Frankrijk, dan kan bij overlijden de overblijvende partner de rest van zijn of haar leven van de woning gebruik maken.

Erfrecht

Wanneer je geen Frans samenlevingscontract hebt, zijn kinderen, ouders of partner wettige erfgenamen. Bij ongehuwden (dus met of zonder Nederlands samenlevingscontract) moet 60% successierecht worden betaald over de waarde van de woning die wordt verkregen. Voor gehuwden bestaat wel een vrijstelling (zo’n 8000 euro), maar die is veel lager dan in het Nederlandse successierecht. Daarom wordt wel de tip gegeven om een huis op naam van de kinderen te kopen, maar ook zeker een Frans samenlevingscontract op te stellen.
Sinds 1 januari 2007 is het erfrecht sterk verbeterd. Met name de volgorde waarin de nalatenschap wordt toegewezen is veranderd. Op de eerste plaats komen de partner en de kinderen. Daarna komen de bloedverwanten: moeder, vader, zussen en broers, nichten en neven. Op de derde plaats komen de groot- en overgrootouders gevolgd door tantes en ooms, nichten en neven. Is er dan nog niemand gevonden, dan komt de staat.
Een Nederlands testament wordt in Frankrijk gerespecteerd, tenzij het in strijd is met de Franse wetgeving die onder andere bepaalt dat sommige erfgenamen kunnen worden bevoordeeld, maar de benadeelden behouden een vordering op hun erfdeel.
Een woning in Frankrijk valt onder het Franse erfrecht.

SCI

Een andere mogelijkheid is om de woning via een SCI te kopen. Een Société Civile Immobilière is een rechtsvorm die in Nederland niet bestaat. Er kunnen alleen woningen in worden beheerd. Het geeft een aantal voordelen bij verkoopwinst, overdrachtsbelasting en erfrecht. Veel Fransen passen deze formule toe op hun tweede woning.

Gaan stemmen

Als inwoner van Frankrijk heb je het recht om te stemmen voor de gemeenteraad en voor het Europese parlement. Omdat Frankrijk geen bevolkingsregister heeft, moet je je wel tijdig inschrijven in het kiezersregister. Je kunt alleen kiezen, je kunt niet verkozen worden.

Meer regelgeving

Je leest meer in de subrubriek Regelgeving.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • De Franse vlag

  De driekleur bleu-blanc-rouge is het officiële embleem van de Franse Republiek.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention