allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkWonenWonen en overheidMoet je struikgewas verwijderen?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Moet je struikgewas verwijderen?

vrijdag 27 april 2018 , door Hanjo

Als effectieve bestrijding van brandgevaar stelt de Franse wet débroussaillage van bepaalde gebieden verplicht.

Het vorige artikel in deze rubriek: Loi Alur
Beoordeling:
Bezoeken: 1.048
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het verwijderen van struikgewas en kreupelhout heet in het Frans débroussaillement of débroussaillage.

Als effectieve bestrijding van brandgevaar stelt de Franse wet débroussaillage van bepaalde gebieden verplicht. Maar de eisen zijn afhankelijk van de situatie.

Het is niet verplicht het hele Franse grondgebied. Het is van toepassing op de bosrijke gebieden van Midi-Pyrenees, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Languedoc-Roussillon, Charente, Aquitaine, Corsica en in de departementen Drôme en Ardèche waar door departementale beslissing bepaalde risicogemeentes onderworpen zijn aan deze eis.

Er kunnen zich drie situaties voordoen:

Het eigendom bevindt zich buiten de bebouwde kom

Je bent verplicht om binnen een straal van 50m van de gebouwen op je terrein (woningen en bijgebouwen, zwembaden, industrie of landbouw) alles schoon te houden. De burgemeester kan dit gebied uitbreiden tot 100m. Ook moet een gebied van 10m aan weerszijden van opritten die toegang geven tot de woning worden schoongemaakt.

Wanneer de straal van 50m jouw terrein overschrijdt, heb je toch de plicht het schoon te houden, ook als het gebied aan een ander toebehoort. Maar doe het niet zonder zijn toestemming. Dat kan betekenen dat je zelfs een gerechtelijke toestemming nodig kunt hebben.

Het eigendom bevindt zich in stedelijk gebied

De eigenaar is verplicht het hele terrein schoon van struikgewas te houden.

 
 
 
 

Een combinatie

Wanneer eigendom bevindt zich deels in stedelijk en deels in niet-stedelijk gebied, geldt voor ieder deel één van bovenstaande eisen.

Om je plichten precies te kennen, kun je het beste contact opnemen met de prefectuur van jouw departement (ministerie van Landbouw en Bosbouw) of de bevoegde dienst van de gemeente. De verordeningen kunnen per departement verschillen en zijn mogelijk afhankelijk van de aard van beplanting. In het algemeen gaat het om de meest brandbare soorten (brem, heide, mimosa, ...), de lage takken van bomen en takken en bladeren binnen 3 meter van gebouwen. Bomen en struiken moeten ook op enige onderlinge afstand staan (3 of 5 m bijvoorbeeld).

Zodra het werk gedaan is, kun je je ontdoen van het groenafval binnen de regels die van toepassing zijn in jouw gemeente (of departement). Vaak kun je kiezen tussen:

 • wegbrengen naar een stortplaats (déchetterie) of het toevertrouwen aan de gemeentelijke diensten die groen inzamelt;
 • verbranden als er geen lokaal of departmentaal verbod van kracht is. Maar wees voorzichtig en respecteer de toegestane periodes (wanneer er minimaal brandgevaar is).

De kosten zijn voor de eigenaar van de betrokken grond. Maar wanneer het gebied de openbare weg overschrijdt, is de overheid verantwoordelijk.

Als je niet aan je verplichtingen voldoet, zal de burgemeester (of de verantwoordelijke overheid) je per brief aanmanen. Wanneer je de werkzaamheden dan toch niet uitvoert, wordt het op jouw kosten door de overheid gedaan. Daarnaast kun je worden geconfronteerd met in eerste instantie een boete variërend € 750 tot 1.500 die uiteindelijk kan oplopen tot € 30 per vierkante meter.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention