allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischBezienswaardighedenNatuur en parkenVolcans d’Auvergne
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Volcans d’Auvergne

Nationaal park

vrijdag 31 augustus 2012 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 september 2019

In de Auvergne voel je de kracht van de vulkanen. Het is de bron van de vitaliteit van de Franse regio. Een natuurlijk erfgoed, uniek in Europa en een lust voor het oog.

Het vorige artikel in deze rubriek: RNR Val de Loire Bourbonnais
Beoordeling:
Bezoeken: 997
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Grote, ronde kraters sieren het land. Dat is vooral goed zichtbaar vanuit de lucht maar ook vanaf de grond vind je een adembenemende, uitgestrekte natuur die door de eeuwen heen werd gevormd en in zijn puurheid is bewaard.

Vanaf de 1465 meter hoge Puy de Dome kijk je rond over de ketens, de Chaîne des Puys. Het is een van de grootste regionale natuurpark van Europa, het Regionale Natuurpark van de Vulkanen van de Auvergne, ofwel Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne.

Algemene informatie

Op 25 oktober 1977 werd het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne opgericht door de regionale raad van Auvergne. Het park is 3.950 km² groot en daarmee het grootste natuurpark van Frankrijk. De hoogte van het gebied varieert tussen de 400 en 1886 meter. Het hoogste punt is de Puy de Sancy.

Het park omvat 153 gemeentes en bestaat uit vijf natuurlijke regio’s:
- De Monts Dômes in het noorden van het park, gekenmerkt door een lijn van 80 vulkanen in verschillende vormen (met de Puy de Dôme (1.465 m).
- De Monts Dore is een vulkanisch gebied met een dubbele stratovulkaan (Puy de Sancy, 1.886 m).
- Cezallier, het centrale deel van het park is een vulkanisch massief in een hoogland met stompe reliëfs (Signal Luguet 1.551 m).
- De Monts du Cantal lopen op tot 1.855 m met de Plomb du Cantal en vormen de grootste stratovulkaan van Europa.
- Alleen Artense is niet het gevolg van vulkanische activiteit, maar een granieten plateau met een hoogte van ongeveer 800 meter.

Chaîne des Puys

De keten van de Puys is een meer dan 30 km lange reeks van 80 koepels en kraters. Je maakt er onvergetelijke wandelingen, ziet zeldzame planten en dieren en loopt langs wilde rivieren.
Aan de horizon, de Plomb du Cantal - de grootste vulkaan van Europa - met 70 km is de diameter aan de voet groter dan die van de Etna.

Wandelen op de GR400 - Puy Mary

Daarnaast is de Puy Mary (1758 m), een Grand Site de France en door zijn harmonieuze lijnen, waarschijnlijk een van de mooiste vulkanen van de Auvergne.

Monts Dôre-Sancy

Monts Dôre-Sancy is een massief van reliefs bezaaid met meertjes van vulkanische oorsprong. Het werd geboren uit een zeer complexe activiteit in een periode tussen de vier en vijf miljoen jaar en 250.000 jaar geleden. De geschiedenis wordt gekenmerkt door de meest kolossale uitbarsting die ooit heeft plaatsgevonden in de Auvergne. Tudens deze uitbarsting spuwde de vulkaan een enorme pluim van as uit. De laag puimsteen besloeg een oppervlakte van 100 km²!

Cézallier

Het plateau Cézallier is een landschap van authentieke landschap, Peace and Quiet, hout, ronde vormen, familie-uitjes naar "signaleren Luguet" op 1558m. Wij zijn van mening dat het al acht miljoen jaar, en nog steeds bewaard gebleven.
De Artense is een soort glimlach, een mengsel van gevarieerde landschappen, bossen en rotsachtige barrens, moerassen, heldere meren die u uitnodigen om vissen, kanoën stenen dorpjes tussen menselijke dimensies.

Vulcania

Ten slotte vind je er in de natuur een andere soort natuur. Omringd door vulkanen ligt het Vulcania themapark, waar je de kracht en de mysteries van de ingewanden van de aarde vindt en voelt. De kracht van de natuur wordt er in spectaculaire attracties en reconstructies uitgebeeld.

Foto’s

Volcans d’Auvergne

Kaart

Plaatsen

Het gebied omvat de volgende gemeentes: Albepierre-Bredons, Allanche, Anglards-de-Salers, Anzat-le-Luguet, Apchon, Aurières, Aydat, Bagnols, Besse-et-Saint-Anastaise, La Bourboule, Brezons, Cézens, Ceyrat, Ceyssat, Chambon-sur-Lac, Chanat-la-Mouteyre, Chanonat, Chanterelle, La Chapelle-d’Alagnon, Charbonnières-les-Varennes, Charbonnières-les-Vieilles, Charmensac, Chastel-sur-Murat, Chastreix, Chavagnac, Cheylade, Le Claux, Collandres, Compains, Condat, Cussac, Dienne, Egliseneuve-d’Entraigues, Espinchal, Le Falgoux, Fontanges, Girgols, Jou-sous-Monjou, Joursac, La Godivelle, Lacapelle-Barrès, Landeyrat, Laqueuille, Laroquevieille, Lascelle, Laveissenet, Laveissière, Lavigerie, Loubeyrat, Lugarde, Malbo, Mandailles-Saint-Julien, Manzat, Marcenat, Marchastel, Mazaye, Montboudif, Montgreleix, Murat, Murat-le-Quaire, Le Mont-Dore, Moussages, Murol, Narnhac, Nébouzat, Nohanent, Olby, Orcines, Orcival, Pailherols, Paulhac, Perpezat, Peyrusse, Picherande, Pierrefort, Pulvérières, Pontgibaud, Pradiers, Rochefort-Montagne, Riom, Saint-Alyre-ès-Montagne, Saint-Amandin, Sainte-Anastasie, Saint-Bonnet-de-Condat, Saint-Bonnet-de-Salers, Saint-Chamant, Saint-Cirgues-de-Jordanne, Saint-Clément, Saint-Donat, Saint-Étienne-de-Chomeil, Saint-Genès-Champanelle, Saint-Genès-Champespe, Saint-Hippolyte, Saint-Jacques-des-Blats, Saint-Martin-sous-Vigouroux, Saint-Ours, Saint-Paul-de-Salers, Saint-Pierre-Colamine, Saint-Pierre-le-Chastel, Saint-Pierre-Roche, Saint-Projet-de-Salers, Saint-Saturnin, Saint-Sauves d’Auvergne, Saint-Victor-la-Rivière, Saint-Vincent-de-Salers, Salers, Saulzet-le-Froid, Sayat, Ségur-les-Villas, Thiézac, Tournemire, La Tour d’Auvergne, Trémouille, Trizac, Le Vernet-Sainte-Marguerite, Valuéjols, Le Vaulnier, Vernines, Vernols, Vic-sur-Cère, Virargues en Volvic.

 

Lees ook:
Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention