allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landKlimaat en weerBekende streekwinden
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Bekende streekwinden

in het zuiden van Frankrijk

donderdag 13 september 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

De meeste mensen weten dat de Mistral een koude wind in de vallei van de Rhône is. Maar er zijn in zuid Frankrijk nog een aantal streekwinden, allemaal met een eigen naam.

Beoordeling:
7 stemmen
Bezoeken: 26.501
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In een bepaalde regio kan een specifiek regionale wind samenvallen met een grootschalige wind. Zo is "la bise" een regionale benaming van een vrij droge, koude wind die vooral in hogere gebieden in het midden en oosten van Frankrijk en Zwitserland kan waaien uit noordelijke tot noordoostelijke richting.
Andere regionale winden hebben een specifieke snelheid en richting die sterk contrasteren van grootschalige winden. Ze wijzen op het bestaan ​​van een interactie tussen bepaalde topografische en meteorologische omstandigheden. De Mistral, Tramontane, en Autan zijn enkele voorbeelden. Deze en enkele andere "streekwinden" beschrijven we hieronder.

1. Mistral

De Mistral is een koude regionale wind (met name de gevoelstemperatuur). Hij is over het algemeen droog en waait overdag met een gemiddelde snelheid van 50 km/uur en kent windstoten van meer dan 100 km/uur. De Mistral waait vanuit het lagere Rhônedal en de Provence naar de Middellandse Zeekust van de Camargue.
Ten noorden van de Rhône-vallei komt de Mistral vanuit het noordwesten in de omgeving van Marseille en vanuit het westen aan de kust van de Var en Corsica.
Deze streekwind is in de winter en het voorjaar vaak krachtiger. Ze kan meerdere dagen tot zelfs een week aanhouden.

2. Tramontane

De Tramontana is een sterke, koude wind uit het westen tot noordwesten naar de uitlopers van de Pyreneeën en de zuidelijke Centraal Massief. Deze wind heeft overeenkomsten met de mistral: hij kan elk seizoen ontstaan, maar heeft meer kracht in de winter en de lente, en heeft vlagen van meer dan 100 km/uur.De Tramontana kan ook ontstaan tijdens de oostwaartse verplaatsing van een storing boven de westelijke Middellandse Zee.

3. Marin

Dze wind blaast vanuit het zuidoosten over de kustzone van de Middellandse Zee. Hij is over het algemeen sterk en stabiel, soms gewelddadige en turbulente boven land, erg nat, zacht en meestal brengt hij zware regenval. De Marin komt vaker voor in de lente en de herfst.
Tijdens de reis over de Middellandse Zee neemt de wind veel vocht op wat merkbaar is in de vorm van een grauwte (lage wolken, mist, nevel) en regenbuien op de heuvels grenzend aan de zee: de zuidoostelijke hellingen van het Montagne Noire, de Corbières, de uitlopers van de Cevennen en de eerste Provencaalse hoogtes.

Als de Marin niet gepaard gaat met regen, wordt hij "Marin blanc" genoemd.

4. Autan

De Autan is een onstuimige zuidoosten wind die waait in het gebied rond Toulouse en de Tarn. Hij is het verlengstuk van een zeebries die waait aan de kust van de Languedoc-Roussillon. De oorsprong is gerelateerd aan het effect van de Pyreneeën samen met een pijplijn van meerdere valleien. De zind is eerst nat door haar mediterrane oorsprong maar door een Foehn-effect droogt hij. Er zijn twee soorten Autan: de Autan blanc en de Autan noir.

5. Lobarde

Deze meest noordoostlijke wind waait langs de Italiaanse grens in het noorden van de Hautes-Alpes, Drôme, Isère en Savoie. Zijn opmerkelijkste kenmerk zijn de gewelddadige uitbarstingen. Van noord-oostelijke richting komt hij overeen men een bise en is hij koud en droog. Vanuit het zuidoosten is de wind warm en droog. De droogte is te wijten aan een Foehn-effect dat optreedt in de westelijke hellingen van de Alpen. De meeste neerslag valt op de hellingen in Italië.

6. Grec

Deze noordoosten wind waait in de Provence, Côte d’Azur (waar hij "grécal", "Grégal", "Grégau" of "Grégou" wordt genoemd), in Languedoc-Roussillon ("Grégal" of "Gargal") en op Corsica ("Grécale" of "Grégale"). In de Provence is het is een koude, droge wind die in het voorjaar zelfs vorst kan brengen. Boven de Middellandse Zee wordt de Grec nat en zorgt hij voor regen (of sneeuw tijdens koude winterperiodes) aan de Côte d’Azur, in de Aude en in Roussillon.

7. Levant

Deze wind waait over de Zuidelijke Alpen en de Middellandse Zeekust naar Corsica. Hij kan matig tot krachtig zijn, meestal mild, zeer nat en hij gaat samen met een zeer bewolkte hemel en regenachtig weer. Hij waait meestal in de late herfst, winter en lente. In de Provence waait de Levant soms bij mooi weer. Hij wordt dan "Levant blanc" genoemd.

8. Libeccio

De Libeccio is een zuidwesten wind aan de Côte d’Azur en Corsica. Hij is heet en droog aan de Côte d’Azur. In Corsica is hij tijdens de zomer over het algemeen droog, terwijl hij de winter zorgt voor regen of onweer, vooral op de westelijke hellingen.

9. Sirocco

De Sirocco is een hete, droge zuidenwind in de zomer, die zelden wordt waargenomen. De duur is in Frankrijk beperkt tot een paar uur. Afkomstig uit de Sahara vervoert hij woestijnzand dat op Corsica en in het Middellandse Zeegebied neerkomt. De wind gaat vergezeld van verzengende temperaturen en wordt veroorzaakt door een lage druk-as die zich uitstrekt van de Golf van Biskaje naar Spanje en de Maghreb en hogere druk rond Italië en de Balkan.

Op internet: Oorspronkelijk artikel van Météo France


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention