allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieAlgemene energie informatieEnergiezuinige sleutelwoorden
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Energiezuinige sleutelwoorden

vrijdag 21 september 2012 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Een lager en beter verbruik en gebruik van energie kan op verschillende manieren tot financiële voordelen leiden. Je energierekening gaat omlaag, maar hebt misschien ook recht op bepaalde voordelen die de Franse overheid je biedt.
Wat zijn de sleutelwoorden?

Het vorige artikel in deze rubriek: Energielabel in woningadvertenties
Beoordeling:
Bezoeken: 353
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bâtiment basse consommation (BBC)

Dit label voor gebouwen met een laag energieverbruik wordt toegekend wanneer het verbruik onder de volgende waarden blijft:

50 kWh/m² voor nieuwbouw,
80 kWh/m² voor bestaande gebouwen.
 

De waarde wordt bepaald aan de hand van het verbruik op verwarming, luchtverversing, ventilatie, warmwaterproductie alsmede verwarmingsapparatuur en verlichting.

Bâtiment à énergie passive (BEPAS)

Een BEPAS-gebouw produceert zoveel energie als het verbruikt. Men spreek dan ook wel over bâtiment à énergie zéro. Het gebouw moet zeer goed thermisch geïsoleerd en juist gepositioneerd zijn. Door middel van een ventilatiesysteem worden zonne-energie en door de bewoners en gebruikte apparatuur uitgestoten warmte gebruikt om het gebouw op temperatuur te houden.

Bâtiment à énergie positive (BEPOS)

Een BEPAS-gebouw produceert meer energie dan het verbruikt. In aanvulling op het BEPAS-gebouw, wordt ook duurzame energie geproduceerd, bijvoorbeeld met zonnepanelen.

Bâtiment bas carbone

Dit type gebouwen levert een bijdrage aan de terugdringing van het broeikaseffect. Dat begint al tijdens de bouw in gebruikte technieken en materialen. Maar onder andere ook de gebruikte appartuur voor verwarming telt mee.

Développement durable

Een ontwikkeling (zowel economisch, sociaal als voor wat betreft het milieu) wordt als "duurzaam" beschouwd wanneer zij vodoet aan de behoefte van vandaag sonder compromissen te leveren voor de toekomstige generaties.

Diagnostic de performance énergétique (DPE)

Een diagnose van de energieprestaties is sinds 2006 verplicht bij de verkoop van een pand. Men kijkt naar de prestaties, maar ook naar de invloed op het broeikas­effect. De diagnose wordt door een erkende professional uitgevoerd en doet ook aanbevelingen voor de verbetering van de energie­prestaties.

Haute performance énergétique (HPE)

Dit label wordt verstrekt voor gebouwen die een energieverbruik hebben van minimaal 10% onder de referentiewaarden in de réglementation thermique 2005.

Très haute performance énergétique (THPE)

Dit label wordt verstrekt voor gebouwen die een energieverbruik hebben van minimaal 20% onder de referentiewaarden in de réglementation thermique 2005.

Inertie thermique

Dit is het vermogen van een gebouw om warmte (of koelte) vast te houden (in muren, in de vloer, enz.) en weer af te geven.

Maison bioclimatique

Door zijn architectonische opzet gebruiken deze huizen het klimaat en het milieu op een optimale wijze om voor warmte en koelte te zorgen. De grote ramen in de leefruimtes zijn op het zuiden gericht, terwijl de toegangshal en de garage zich aan de noordzijde bevinden.

Réglementation thermique

Deze Franse regelgeving bepaalt de minimale energieprestaties, zowel voor nieuwbouw (RT 2012) als bij renovatieprojecten (RT existant). Het gaat daarbij om verwarming, ventilatie, klimaatregeling, warmwater­productie en verlichting.
Deze regelgeving wordt regelmatig bijgesteld. Op 1 januari 2013 volgt de RT 2012 de RT 2005 op voor woongebouwen in stedelijke gebieden. Streefwaarde is de BBC-norm. In de toekomstig moet de RT 2020 de BEPOS-referenties hebben.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Evolutie brandstofprijzen

  Wat hebben de prijzen van de verschillende brandstoffen voor verwarming gedaan in de afgelopen 20 jaar?

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention