allesfrans.com

 • Welke activiteiten mogen in een micro-onderneming worden uitgevoerd?

  Een micro-ondernemer mag alle ambachtelijke activiteiten, de meeste commerciële activiteiten en sommige liberale activiteiten uitvoeren.

 • Wat is een "micro entreprise"?

  Een klein streepje maakt een groot verschil!

 • Hoe begroet je iemand in het Frans

  Enkele algemene begroetingswijzen.

 • Je rijexamen in een automaat

  Wat zijn de consequenties van rijlessen en examen rijden in een auto met automatische versnelling.

 • Alleen de burgemeesters komen er goed vanaf

  Slechts 38% van de Franse respondenten zegt een goede mening hebben over hun gekozen vertegenwoordigers.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraElektrische installatieDe meterkast

Alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie.

De meterkast

dinsdag 1 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 7 april 2016

Voor we verder gaan met de groepenkast, bekijken we eerst de meterkast zelf.
De meterkast (ETEL) is verplicht in iedere woning. Worden tijdens de renovatie van een oude woning de wanden verplaatst, dan zal ook met een meterkast rekening gehouden moeten worden.

Het vorige artikel in deze rubriek: De toevoer in de woning - Hoofdschakelaar
Beoordeling:
Bezoeken: 10.592
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Franse norm NF C 15-100 bevat de bepalingen die gelden bij nieuwbouw of uitgebreide renovatie van een woning. In de versies van deze norm was alleen sprake van een GTL maar vanaf versie 5 (Amendement 5 (A5) in 2015) van de norm, maakt deze GTL onderdeel uit van een ETEL die ook eisen kent voor de afstand ten opzichte van andere voorzieningen, zoals gas, verwarming en water.

De meterkast groepeert alle zwak- en sterkstroomverbindingen op een enkele plaats en de ruimte mag daar dan ook uitsluitend voor worden gebruikt! Ze dient voldoende plaats te bieden voor eventuele uitbreidingen, moet ruimte bieden voor een veilig onderhoud van de geïnstalleerde apparatuur en moet goed en veilig bereikbaar zijn.

De ETEL en GTL

Plaats

Deze ETEL kan binnen worden gesitueerd, liefst dicht bij een entree, maar mag ook in een garage of in een bijgebouw, mits deze vanuit de woning bereikbaar is.
De minimale afmeting zijn breedte: 60cm[1] , diepte: 25cm, hoogte: van vloer tot plafond.

Voor de opening die ten minste tussen 50 en 90 cm vanaf de vloer moet kunnen worden geopend, moet een vrije ruimte zijn van minimaal 70 cm.

Links op de afbeelding zie je de afstand die minimaal moet worden aangehouden ten opzichte van andere voorzieningen, tenzij afgescheiden door een muur of deur!

zone Beperking
d1 : 10 cm zone verboden voor een gasinstallatie, een warmtebron of een wateraansluiting.
d2 : 40 cm zone verboden voor een warmtebron of een wateraansluiting.
d3 : 60 cm zone verboden voor een wateraansluiting.

Inhoud

 • PC - (Panneau de contrôle) - (in het geval dat deze zich in de woning bevindt) de hoofdzekering, hoofdschakelaar en meter;
 • TR - (Tableau de répartition) - de zekeringkast;
 • TC - (Tableau de communication) - de telefoonaansluitingen, enz.;
  • Twee geaarde wcd’s van 16A (prises de courant) op een eigen circuit voor voeding van in de meterkast geplaatste apparatuur;
  • Televisie en/of satellietapparatuur;
  • Andere toepassingen, zoals een alarminstallatie;
 • Bij eengezinswoningen moet ook het aardmeetpunt (barette de terre) zich in de meterkast bevinden. Deze onderbreker maakt het mogelijk de weerstand van de aarding te meten. Deze mag ten opzichte van de massa niet meer dan 100 Ohm bedragen. Lees artikel Aarding.

Verder staat op de tekening de plaats van de bekabeling aangegeven, linksonder aanvoer (dérivation individuelle), links de elektrische circuits conduits de puissance) en rechts de zwakstroombekabeling (conduits de communication).

Voetnoten:

[1De minimale breedte is die van de GTL + 10 cm

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 • De meterkast 1 oktober 2010 13:48, door Chris van Swaaij

  Hallo,

  Ik ben zeer onder de indruk van jullie site. Duidelijk, overzichtelijk, informatief en bij de tijd. Dank. Het scheelde me al veel zoekwerk.
  Toch een vraag. Ik heb nu al weer 10 jaar een huisje in de Lot. Na wat kleinere veranderingen en verbeteringen willen we nu een flink stuk aanbouwen. In het bestaande huis betekent dit op termijn dat de badkamer verplaatst wordt en er op een andere plaats een nieuwe boiler komt. De elektrische installatie moet door de huidige verbouwing en de toekomstplannen fors uitgebreid worden en omdat e.e.a. verouderd is wil ik hem eigenlijk volledig vernieuwen. Je artikelen helpen enorm bij de planning. Maar nu de meterkast. Nu is er een 25 jaar oud zekeringkastje dat boven een deur tegen de muur aangeschroefd is. Een wat bijzondere plaats, maar ook in de nieuwe situatie is er nauwelijks een plek voor een nieuwe meterkast binnen te bedenken. De garage heb ik laten bouwen op ca 20 meter van het huis en vormt geen optie. Het ’PC’ bevindt zich aan de rand van onze grond ook ca 20m1 bij het huis vandaan. Ik kwam op het idee om daar waar de voeding het huis binnenkomt aan de buitenzijde van de woning een meterkast te plaatsen. Bekabeling komt dan door de buitenmuur naar binnen, in de buurt van de plaats waar nu het oude zekeringenkastje zit. De nieuwe meterkast zelf is dan alleen benaderbaar via een deur van buitenaf. Ik kan niet vinden of dit past binnen de regelgeving. Weet jij toevallig of dit toegestaan is?

  Bij voorbaat dank voor jeantwoord,

  Groet,

  Chris van Swaaij

  • De meterkast 3 oktober 2010 22:09

   De regelgeving rond de meterkast is van toepassing in nieuwbouw of wanneer je in het huis ingrijpende verbouwingen doet, bijvoorbeeld een complete herindeling.
   In oude panden is het niet altijd mogelijk om volgens alle regels een meterkast in te richten en dat weet E(R)DF ook!
   Ik heb bij vrienden gezien dat de hoofdschakelaars en hoofdzekeringen in een open schuur waren geplaatst en ik denk dat dat zo’n 8 jaar geleden is gebeurd. Maar je zult toch voorzichtig moeten zijn, want ook de hoofdschakelaar zal vermoedelijk naar je nieuwe meterkast moeten worden overgebracht en dat mag je niet zelf doen.
   Het is misschien een idee om bij een lokale installateur een offerte aan te vragen voor de werkzaamheden. Hij zal je dan misschien aangeven hoe groot de kans is dat je project kan worden uitgevoerd.

   • De meterkast 19 januari 2014 09:51, door Chris van Swaaij

    Nu 3 jaar later is het grootste deel klaar. Ik heb je advies gevolgd en de plaatselijke installateur in de arm genomen. Die paste het bestaande groepenkastje wat aan en heeft een tableau secondaire gemaakt ergens anders in de woning. Vond hij de goedkoopste oplossing. Delen van de elektrische installatie die ik al gemaakt had (op basis van de informatie hier!) vond hij "impeccable" en netjes aangesloten. Nu ga ik nog zo’n tableau secondaire maken in de te renoveren keuken.
    Dank.

    • De meterkast 19 januari 2014 10:18, door Hanjo

     Chris,

     Bedankt voor je reactie! Het is altijd leuk om te horen dat onze informatie goed gebruikt kan worden!
     Het is waarschijnlijk een goed idee om nog wat extra aandacht aan het tableau sécondaire te besteden; het kan inderdaad veel geld (vele meters bekabeling) en dikke kabelbomen in de meterkast schelen. Ook wij maken er gebruik van, onder andere in de keuken.

     Succes verder!

Huidige bezoekers: 46

In deze rubriek

In deze rubriek vind je alles wat we je kunnen vertellen over de Franse elektrische installatie. Waar wijkt ze af van die in Nederland en waar moet je speciaal op letten. In een reeks van artikelen gaan we van centrale tot stopcontact.

Enkele schema’s komen van de website http://entraidelec.com.


Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |