allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieKlassieke energieGas
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Gas

Gemeentegas, butaan of propaan

dinsdag 1 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 17 augustus 2018

Wanneer je in de gelukkige omstandigheid bent dat je woning op het openbare gasnet (gaz de ville) aangesloten is of aangesloten kan worden, dan hoeft de keuze niet moeilijk te zijn. Maar voor vele inwoners van Frankrijk is de fles of de tank de enige manier om op gas te koken of te stoken. Maar waar kies je dan voor - butaan of propaan?

Het vorige artikel in deze rubriek: Elektriciteitsmeter
Beoordeling:
Bezoeken: 11.270
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In het geval dat je voorkeur naar een gastank uitgaat, zul je die waarschijnlijk huren of leasen. Het verhurende bedrijf zal dan ook voor de installatie en aansluiting zorgen. Onze informatie gaat verder over de keuze van een gasfles.

Welke soort gas?

Een algemene aanbeveling is om butaan binnenshuis en propaan buitenshuis toe te passen. Waarom?
Wanneer de omgevingstemperatuur onder de 0°C komt, blijft butaan vloeibaar in de gasfles en komt het dus de fles niet uit. Propaan kan worden gebruikt tot een temperatuur van –44°C. Flessen propaan mogen dus ook buitenshuis worden opgeslagen.

Voor een gasfornuis (gazinière) of kookplaat (table de cuisson) wordt butaan aanbevolen. Ook al worden barbecues in het algemeen buiten toegepast, toch wordt butaan aanbevolen. Je barbecuet toch zelden bij temperaturen onder de 0°C? Toch kan er zowel butaan als propaan worden toegepast bij een barbecue. Let wel op of de brander geschikt is voor butaan of propaan. Terrasverwarmers (chauffage de terrasse of chauffage parasol) zijn meestal met propaanbranders uitgevoerd, maar beide gassoorten kunnen meestal worden toegepast.
Overigens levert het geen gevaar op voor de gebruiker als per ongeluk een fles met de verkeerde gassoort wordt aangesloten. Wel zal de werking van het apparaat verstoord kunnen raken.

Welke grootte/welk gewicht?

Je hebt geen keuze wanneer de fles in het apparaat ingebouwd zit, zoals soms bij een barbecue[1] of terrasverwarming het geval is. Ook kan de gasdruk voor dit soort apparaten soms te hoog zijn bij een fles van 6 kg. In de overige gevallen komen vooral praktische overwegingen bij de keuze van de grootte van de fles om de hoek kijken. Een fles van 10 of 13 kg is groter en zwaarder, maar hij gaat langer mee. Vooral bij apparaten met veel vermogen (meer dan 10 kW) heeft een grotere fles de voorkeur.

Toen wij ons huis nog als vakantiewoning gebruikten, kookten we op Campingaz - een zeer prijzige manier.
Bij de eerste aanschaf van een gasfles waren we dan ook voorbereid op een hoog bedrag aan statiegeld. De verbazing was groot toen de keuze bestond uit flessen met een borg van 1 tot 10 euro.

De eerste aanschaf van een fles met 10 kg propaangas kostte ons 17 euro. 10 kg propaan is goed voor 100 branduren. 

Welk merk?

De merkkeuze hangt af van bij jou in de buurt beschikbaar is. Vaak is de meeste keuze bij tankstations van grotere supermarkten. Ze hebben wel 8 merken die verschillen in soort gas (eco), soort fles (metaal of lichtgewicht), grootte van de fles, prijs en borg. Heb je een merkgebonden koppeling (zie hieronder) dan is de keuze beperkt. Anders kunnen ecologische of financiële aspecten je keuze bepalen.

Algemene aanbevelingen

 • Lees in ieder geval aandachtig de bij het aan te sluiten apparaat geleverde instructies over het apparaat, de gasleiding, de drukregelaar en de gasfles. Vaak kun je aan symbolen op de verpakking al goed zien wat de vereisten zijn.
 • Wordt bij het apparaat al een drukregelaar geleverd? Zo ja, kijk dan of hierbij specifiek butaan of propaan vermeld staat. De keuze is dan al voor jou gemaakt! Meestal is het geleverde materiaal voor een fles van 13 kg.
 • Wordt de gasleiding mee geleverd? Dan hoef je alleen nog een gasfles en de drukregelaar te kopen.
 • Beïnvloedt het vermogen van het apparaat de keuze van de gasfles? Gebruik bij een vermogen van meer dan 10 kW bij voorkeur een fles van 13 kg.
 • Staat op het apparaat een aanbeveling voor butaan of propaan? Volg die aanbeveling dan op, kies anders butaan voor gebruik binnenshuis en propaan voor buiten.

De aansluiting

 • Flessengas aansluiten
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Gas

  Officieel moet gas altijd worden aangesloten door een erkend installateur, maar het kan zo simpel zijn als aansluiten van een Campingaz fles.

Natuurlijk! Om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken bestaan er ook duoaansluitingen, waar twee gasflessen op kunnen worden aangesloten. Is één fles leeg, dan schakelt het apparaat over op de andere fles. Je kunt de lege fles afkoppelen en voor een volle fles omruilen. Je hoeft dus nooit op dat altijd ongelegen moment van fles te verwisselen. In het bijzonder voor een gasboiler of CV is dit een handige optie.
Maar een gastank is dan nog veel handiger! Ze worden door de leverancier tijdig bijgevuld - in sommige systemen kan de leverancier de hoeveelheid gas op afstand controleren. Nadeel is dat je met zo’n gastank vast zit aan een contract met de leverancier. Die periode mag overigens nooit langer zijn dan 5 jaar!

Links

Onderstaande links kunnen je (in het Frans) verder helpen aan meer gedetailleerde informatie over gas.

Engie (voorheen: Gaz de France) Comité Français du Butane et du Propane
AntarGaz PrimaGaz
VitoGaz TotalGaz

Voetnoten:

[1dit is eigenlijk niet toegestaan!

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Gas 29 augustus 2010 18:17, door George

  Bonsoir,
  Ik woon sinds 2009 in de Dordogne. Jullie artikel heeft mij de moed gegeven om zelfstandig een gasleiding aan te leggen en aan te sluiten op een nieuw gasfornuis, een cuisiniere met 4 pitten (totaal kw groter dan 10).
  Aldus de instructie van de fabricant gevolgd, dat wil zeggen de bestaande injecteurs (voor aardgas) vervangen door de meegeleverde injecteurs voor butaan/propaan en alle onderdelen gekocht en aangebracht volgens die instructie.
  Ik moest een opening boren door de keukenmuur naar buiten toe, omdat ik de gasfles, uit veiligheid, niet in de keuken wil, maar buiten (opvallend:alle Franse muren zijn 90cm, maar de Franse steenboren gaan maar tot 80cm) Een betonnenvloertje gestort op de plek waar ik de gasfles wil hebben en toen via die muuropening een "zachte" koperenleiding ingebracht (diameter 12mm). Vanaf de drukregelaar (propaan 37mbar/1,5kg) op de gasfles loopt een flexibele slang die ik op de koperen leiding heb aangesloten.
  Binnen in de keuken heb ik een detendeur-declencheur (afsluitkraan) gekoppeld (propaan 37mbar/1,3kg) aan de koperenleiding. Vanaf deze afsluitkraan loopt een veilige gasleiding naar het gasfornuis. Alle koperen verbindingen heb ik hard gesoldeerd, met zilver.
  Uiteraard met zeepsop de leidingen gecontroleerd. En niet te geloven, 10 jaar ouder geworden in 1 week, maar alles is in 1 keer goed gegaan! Dat wil zeggen het technische gedeelte, want toen ik het gas aan deed kreeg ik maar een schamel vlammetje en bij het aan doen van een tweede gaspit viel alles uit. Wat heb ik verkeerd gedaan en/of wie weet wat er hier aan de hand kan zijn?
  Alvast bedankt voor het meedenken.
  George P.Stein
  georgepierrestein@hotmail.com

 • Gas 10 april 2010 20:02, door Robert Giezen

  Goede avond,

  Wederom op zoek naar advies, ditmaal voor de aansluiting van het gasfornuis.
  Ik moet een afstand overbruggen van ongeveer 2,5 meter en door de muur van 60 cm.
  Ik kan nergens een koppeling vinden om dit te overbruggen.
  Kunt u mij vertellen hoe het volgens de regels moet? (en met welke koppelingen?)
  In uw tekst staat tevens een foutje namelijk een gasslang mag 2 meter zijn en die zijn ook
  in de handel en niet 1,5 meter zoals u schrijft.
  Maar dit is alleen als aanvulling bedoeld want op jullie machtige website heb ik niets op aan
  te merken.

  Met dank,

  En de groeten.

  Robert Giezen.

  • Gas 10 april 2010 23:23, door Hanjo

   Bedankt voor de tip over het artikel.
   Er zijn nog steeds twee verschillende kwaliteiten flexibele gasleidingen:
   - die met een maximale gegarandeerde levensduur van 5 jaar mogen niet langer zijn dan 1,50 meter;
   - die van 10 jaar mogen 2 meter lang zijn.

   Flexibele gasleidingen mogen nooit aan elkaar gekoppeld worden. Moet je meer dan 2 meter overbruggen, dan moet aan de zijde van het apparaat met koperen leiding gewerkt worden. Aan de zijde van de gasfles mag een flexibele slang aan de koperen leiding worden gekoppeld. Het werken met koperen leidingen voor gas is niet eenvoudig en kun je het best door een loodgieter laten uitvoeren.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention