De Franse telefoonwereld werd geregeerd door France Télécom, ofwel FT, dat tegenwoordig Orange heet. Nu zijn er, net als in Nederland diverse andere firma’s die hun diensten aanbieden. Of ze goedkoper zijn, ligt aan je telefoongebruik.
De infrastructuur wordt beheerd door Orange, het vroegere France Télécom, dus daar zul je in eerste instantie je aansluiting moeten krijgen.
Heeft je woning al een telefoonaansluiting, dan is het handig om de naam te weten van de persoon die vóór jou van de aansluiting gebruik heeft gemaakt.
De aansluiting wijkt af van de in Nederland gebruikte norm.
Wanneer je je aansluiting hebt, dan kun je overstappen naar een voor jou gunstigere telefonieleverancier.
Meer over de aansluiting in artikel De Franse telefoonaansluiting: Prise-T.
Afhankelijk van je Nederlandse provider kun je in Frankrijk van je mobiele telefoon gebruik maken. Heb je een pre-paid abonnement dan kan het zijn dat je via een code het gesprek met Nederland moet aanvragen. Heb je een gewoon abonnement, dan zouden er geen problemen mogen zijn, als je tenminste bereik hebt...
Zoals al eerder gezegd: Frankrijk is een groot land. De dekking (couverture) is nog niet 100% en zal dat misschien ook nooit worden. Wel iets om uit te zoeken voordat je je nieuwe Franse stekje kiest!
Je leest meer in ons artikel Dekking GSM en 3G in Frankrijk.
Met een IDSN aansluiting kun je je internetsnelheid verdubbelen te opzichte van de analoge lijn, die bovendien niet de hele tijd in gesprek is, omdat je aan het "internetten" bent. ISDN heet in Frankrijk RNIS (ook wel "Numéris"). Voor je dubbele telefoonaansluiting betaal je iets minder dan voor twee analoge lijnen.
Wanneer je een telefoonaansluiting hebt, kun je natuurlijk al analoog communiceren. Je kunt je email lezen en versturen en toegang tot het internet "werkt". Velen zijn in Nederland echter verwend met breedbandaansluitingen, bijvoorbeeld via ADSL of kabeltelevisie. De analoge aansluiting zal een flinke stap terug betekenen.
In Frankrijk is men druk bezig alle centrales aan te passen en ADSL ("le Haut Débit") mogelijk te maken, maar het werk is nog niet klaar. De verantwoordelijke Franse minister heeft ooit gezegd dat er naar moest worden gestreefd om tegen het einde van 2005 in heel Frankrijk ADSL beschikbaar te hebben. Het is niet gelukt!
Dankzij de moderne toepassingen op het Internet, kun voor weinig geld communiceren met de in Nederland achtergebleven familie en vrienden. Denk aan een beeldverbinding met een webcam, aan internet telefonie, aan chatten. En met diverse apps op de smartphone kun je gratis bellen of videogesprekken voeren.
Je kunt meer lezen over een aansluiting op Internet en de opties in een apart artikel: Internet, de opties.
Dankzij de sterk verbeterde snelheden van moderne internet-verbindingen wordt steeds vaker van telefonie via het Internet gebruik gemaakt.
Wat zijn de "vaktermen" en hoe voer je een telefoongesprek.
De prijsstelling van de speciale telefoonnummers is vanaf 1 oktober 2015 vereenvoudigd. Dat betekent niet dat deze gesprekken met een toeslag gratis worden.
Huidige bezoekers: 35
Telefonie wordt steeds meer mobiel. Toch gebruiken nog velen de vaste telefoon, hoewel het bellen over de vaste lijn gaat verdwijnen. Bellen gebeurt dan via het internet.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.