allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelevisieTelevisie kijken in Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Televisie kijken in Frankrijk

Kan je in Frankrijk naar het NPO Journaal kijken?

donderdag 31 december 2015 , door Hanjo

Gecontroleerd op maandag 10 februari 2020

Een Nederlands abonnement op Canal Digitaal of Joyne biedt je de mogelijkheid om in je Franse woning naar Nederlandse zenders te kijken (en Nederlandse radiostations te beluisteren).

Het vorige artikel in deze rubriek: Televisie en andere media
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 15.693
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Met een abonnement op Canal Digitaal of Joyne en een installatie om per satelliet televisie te ontvangen heb je een mogelijk interessanter aanbod aan programma’s, dan de vele Franse talkshows of een Frans ingesproken film (ze noemen dat de Version Française (VF).

Het gebruik van een op Nederlandse stations ingestelde ontvanger ontheft je overigens niet van het betalen van de Franse omroepbijdrage!

Kan ik mijn Nederlandse toestel wel gebruiken?

Heb je een modern televisietoestel dan kun je dat zonder problemen in Frankrijk gebruiken.

Oudere toestellen konden vroeger problemen geven.
Vroeger zonden de Franse zenders een signaal uit dat niet overeenkwam met de in Nederlands gebruikte norm. Je zag wel beeld, maar met vervorming. Frankrijk gebruikte een codering die SECAM[1] heet. Het was een politieke beslissing uit 1967 om de Franse televisiefabrikanten te beschermen tegen buitenlandse concurrenten.

Ondertussen is dit analoge signaal volledig vervangen door een digitaal systeem wat TNT heet. Het signaal werd vanaf het begin in twee formaten doorgegeven: in MPEG-2 en MPEG-4. Vanaf 1 april 2016 wordt uitsluitend het MPEG-4-signaal uitgezonden. Voor modernere televisie-apparatuur geeft dit signaal geen enkel probleem, maar oudere installaties kunnen hier niet mee overweg. In 2015 startte de Franse overheid een hulpprogramma om de omschakeling te begeleiden.

Omroepbijdrage

Frankrijk kent nog omroepbijdrage voor televisie. De opbrengsten worden gebruikt voor de financiering van de publieke omroepen. Koop je bij een handelaar een televisie, dan is hij verplicht jouw gegevens aan de overheid door te geven. Je betaalt voor het bezit; niet voor het kijken, dus het heeft geen zin te zeggen dat je nooit naar een Franse zender kijkt.

Jaar 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
Tarief € 138 € 139 € 138 € 138 € 137 € 136 € 133 € 131 € 125

De "contribution à l’audiovisuel public" of voorheen "Redevance Audiovisuel" wordt betaald via de Taxe d’Habitation. Je betaalt per huishouden, dus een tweede woning is vrijgesteld, maar dan moet je eerste woning ook in Frankrijk staan. Nederlanderse ingezetenen met een tweede woning in Frankrijk moeten dus betalen!

Wanneer je vrijstelling hebt van Taxe d’Habitation, heb je waarschijnlijk ook recht op vrijstelling van de omroepbijdrage.

Kan ik met een schotelantenne Nederlandse zenders bekijken?

Inderdaad, je kunt met een schotelantenne met receiver en Nederlandse smartcard naar Nederlandse zenders kijken. Technisch is het geen probleem. Het satellietsignaal is ook vanuit Frankrijk prima te ontvangen. Voorheen was het echter niet toegestaan om een Nederlands abonnement op een buitenlands adres te registreren. In verband met auteursrechten moest je een Nederlands adres hebben.

De Europese wetgeving is ondertussen aangepast en ook in Frankrijk mag je nu een abonnement van een Nederlandse provider hebben. Maar die provider zal de apparatuur niet zelf voor je komen installeren. Wel verschijnen er langzaam aan servicepunten in Frankrijk.
In een ander artikel leggen we uit hoe je dat zelf kunt doen.

 • Een schotelantenne richten
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Elektra > Ontvangst (antenne)

  Hoe je een schotelantenne moet richten is in eerste instantie afhankelijk van de satelliet.

Let op: Voor het plaatsen van een schotelantenne geldt een meldingsplicht. Je dient een zogenaamde déclaration préalable in, waarover je meer kunt lezen in Bouwvergunningen, enz..

Franse satelliet-TV

Natuurlijk heeft Frankrijk ook zijn eigen satelliettelevisie. Het systeem wordt TPS, Télévision Par Satellite genoemd en Canalsat is de aanbieder. Via de satelliet is ook het TNT-signaal te ontvangen.

Voetnoten:

[1ofwel: "Séquence Couleur Avec Mémoire"

 

Lees ook:
 • TNT - Digitale televisie
  In rubriek > Diensten > Televisie

  TNT - Télévision Numérique Terrestre is de Franse versie van de digitale televisie. Sinds 30 november 2011 is dit de enige manier om vanuit de ether televisiesignalen te ontvangen.

Reacties
Hieronder 3 bijdragen
 • Televisie kijken in Frankrijk 6 oktober 2017 16:27, door Wil

  Om tijdens vak toch de zomerse sportevenementen (Tour de France, voetbal EK en WK) te kunnen volgen overweeg ik aanschaf van een TNT ontvanger waarmee een groot aantal Franse zenders zijn te ontvangen.
  Waar zijn deze receivers vanuit Nederland te koop???
  Helaas werkte de KPN digitenne ontvanger niet in Frankrijk maar de bijbehorende Funcke antenne is wel uitermate geschikt)

 • Televisie kijken in Frankrijk 25 augustus 2016 12:00, door Eric

  Ik zou blij zijn met advies over satelliet ontvangers die en TNT en CanalDigitaal zenders kunnen ontvangen, en waar dus een CanalDigitaal smartcard in past (en in werkt).

 • Televisie kijken in Frankrijk 4 januari 2016 10:22, door Guus van Hoof

  Ben ik ook verplicht tot betaling van de ’contribution à l’audiovisuel public’ wanneer ik wél een televisietoestel heb, maar geen antenne of schotel. De televisie wordt enkel gebruikt voor het kijken van DVD’s.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention