allesfrans.com
 
BeginpaginaGeld en bankBetalingsverkeerGeldFrans lokaal geld
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Frans lokaal geld

maandag 3 december 2012 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 20 mei 2016

In Montreuil was afgelopen weekend de zesde nationale vergadering van de plaatselijke valuta.

 

Muse, Luciole, Sol Violette, Occitan, Canut en Grain. Waarschijnlijk heb je van sommige woorden nog nooit gehoord of wist je niet dat het ook munteenheden zijn.

Het vorige artikel in deze rubriek: Frankrijk en de euro
Beoordeling:
Bezoeken: 316
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Welkom in de Franse woordenschat van de "lokale valuta". In totaal circuleren 17 van dergelijke valuta’s in Frankrijk, een fenomeen dat niet nieuw is. Maar het is de afgelopen jaren weer in zwang gekomen als gevolg van een nieuwe golf van kritisch activisme ten opzichte van het speculatieve financiële systeem.

Een nieuwe ethische en ecologische generatie

Deze parallelle valuta bestaan in Frankrijk al sinds de jaren 1990, in de vorm van lokale betaalsystemen door middel van uitwisseling van geld en meer recentelijk ook in handelsbetrekkingen waarbij geen fysieke verplaatsing van geld plaats vindt.
Maar sinds 2010 is een nieuwe generatie van valuta’s in papiergeld in omloop met als doel bij te dragen aan de ontwikkeling van de lokale economie en werkgelegenheid. En wat een Franse bijzonderheid is, zijn milieu-aspecten, alsmede sociale en ethische aspecten.

In de praktijk is het allemaal niet zo ingewikkeld. Rond Angers biedt de vereniging "Agir pour la transition", ageren voor de overgang, haar leden sinds april de mogelijkheid hun euro’s om te zetten in Muse. De naam is een afkorting van (Monnaie à Usage Solidaire et Ecologique en dat is ook gelijk de doelstelling van de vereniging: een ecologisch, solidair gebruik bij een veertigtal diensten. De banbiljetten werken als vouchers met een beperkte levensduur om de transacties te bespoedigen. Het ingezamelde geld wordt op een bankrekening geplaatst bij een bank die het project ondersteunt. Het geld wordt gebruikt om projecten te steunen zoals hulp bij vestiging van agrariërs.

De Sol Violette vind je sinds 2011 in Toulouse, waar al 800 leden en 100 bedrijven deelnemen in een grote project dat is opgezet in samenwerking met de Crédit coopératif en de stad Toulouse. De ban plaatst de omgezette euro’s op een rekening voor de financiering van microkredieten voor projecten voor financiëel minder draagkrachtigen. De stad Toulouse helpt bij de distributie van Sol Violette in tehuizen voor werklozen.

De ontwikkeling blijft beperkt

Het grootste probleem van de systemen is dat ze meestal een beperkt aantal gebruikers hebben die zich betrokken voelen bij lokale bedrijven en producties, met inbegrip van biologische producten. Om te groeien moet het geld ook worden gebruikt om leveranciers te betalen en om salarissen uit te betalen. Een volledig toepassingscircuit is een belangrijke kritische succesfactor, waardoor een breed scala van aanbieders vereist is.

Tot op dit moment is het mooiste Europese succes niet in Frankrijk te vinden, maar in Beieren, waar zo’n 3.000 gebruikers met de Chiemgauer handel voeren met 600 bedrijven en verenigingen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Franse Franc

  De Fransen konden maar moeilijk afscheid nemen van hun oude vertrouwde munt.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention