allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenRijbewijsRijbewijs - De regels vanaf 19 januari 2013

Rijbewijs - De regels vanaf 19 januari 2013

zaterdag 19 januari 2013 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 9 september 2014

Op 19 januari 2013 krijgen alle EU-landen dezelfde categoriën en regels voor het verkrijgen van een rijbewijs. Welke wijziging dit voor Frankrijk inhoudt, kun je lezen in dit artikel.

Het vorige artikel in deze rubriek: Nieuw model rijbewijs sinds 2013
Beoordeling:
Bezoeken: 3.154
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Formaat

Het was de bedoeling dat ook Frankrijk op 19 januari het nieuwe formaat rijbewijs zou invoeren, maar onlangs is besloten de overgang naar het creditcard-formaat uit te stellen tot 15 september 2013. Voorlopig blijft het dus het vertrouwde roze, in drieën gevouwen papieren document.

Vanaf 15 september zullen nieuwe rijbewijzen in het nieuwe formaat worden uitgegeven. Voor vervanging in verband met diefstal of verlies zal het nog tot in 2014 duren tot het nieuwe formaat zal worden verstrekt.

Geldigheid

Het oude formaat blijft geldig tot 20 januari 2033. Voorlopig hoeven houders van een rijbewijs niets te doen. Tussen 2014 en 2033 zullen de oude rijbewijzen geleidelijk worden vervangen.

Het nieuwe rijbewijs krijgt een geldigheid van 15 jaar. Alleen de categorieën vrachtvervoer en openbaar vervoer behouden hun geldisgheidsduur van 5 jaar.

Verlenging blijft een eenvoudige administratieve handeling met uitzondering van het professionele vervoer. Daar blijdt een medische controle vereist, waarbij ook de herhalingsfrequentie van dit onderzoek wordt bepaald.

De bepalingen rond het puntenrijbewijs blijven onveranderd van kracht!

Categorieën

Vanaf 19 januari 2013 gelden de volgende categorieën:

Categorie AM geldt voor het besturen van bromfietsen van minder dan 50 cm³ en voiturettes. De categorie komt overeen met het huidige brevet de sécurité routière (BSR) en is geen puntenrijbewijs. Voor bromfietsen geldt een minimum leeftijd van 14 jaar, bestuurders van voiturettes moeten minimaal 16 jaar oud zijn en een opleiding van 7 uur hebben gevolgd.

Elk type rijbewijs verleent toegang tot deze categorie.

Categorie A2 is voor het berijden van gemotoriseerde tweewielers, met of zonder zijspan met een maximaal vermogen van 35 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2 kW/kg. Het is beschikbaar vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Categorie C1 heeft betrekking op het besturen van andere motorvoertuigen dan die van de categorieën D en D1 met een maximaal toegelaten gewicht, poids total autorisé en charge (PTAC) tussen 3,5 en 7,5 ton, die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van maximaal 8 passagiers 8 buiten de bestuurder. Aan voertuigen in deze categorie kan een aanhangwagen worden gekoppeld waarvan de toegestane maximum beladen gewicht (PTAC) niet meer is dan 750 kg.

Categorie C1E heeft betrekking op het bedienen van voertuigen van categorie C1 en een aanhangwagen of oplegger waarvan de toegestane maximum totaalgewicht meer is dan 750 kg. Het gaat ook om het gebruik van voertuigen van categorie B en een aanhangwagen of oplegger waarvan de PTAC meer is dan 3,5 ton. Het totale toegestane gewicht van de combinatie mag niet meer zijn dan 12 ton.

Categorie D1 heeft betrekking op het gebruik van motorvoertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van personen, met, naast de bestuurdersstoel, 16 zitplaatsen, waarvan de maximale lengte niet meer is dan 8 meter. Voertuigen in deze categorie kunnen worden gekoppeld aan een aanhangwagen waarvan de PTAC ten hoogste 750 kg is.

Categorie D1E heeft betrekking op het besturen van voertuigen van categorie D1 en een aanhangwagen waarvan de PTAC meer is dan 750 kg.

Minimum leeftijd

De minimum leeftijd voor categorie A ligt tussen de 14 tot 24 jaar, afhankelijk van de kracht van de gemotoriseerde tweewieler:

14 jaar voor categorie AM (bromfiets, maximaal 50 cc);
16 jaar voor categorie A1 (motorfiets, maximaal 125 cc);
18 jaar voor categorie A2 (motorfietsen met een maximaal vermogen van 35 kW),
24 jaar voor elk type in categorie A (alle motorfietsen).
Er geldt een uitzondering: de houder van categorie A2 kan een categorie A verkrijgen op de leeftijd van 20 jaar, op voorwaarde dat hij de categorie A2 minimaal 2 jaar heeft en een aanvullende opleiding van zeven uur heeft gevolgd.
 

Voor de categorieën C, CE, D en DE gelden naast de verplichte professionele cursussen de volgende minimale leeftijden:

21 jaar (tegen 18 nu) voor de categorieën C en CE.
24 jaar (tegen 21 nu) voor de categorieën D en DE.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Rijbewijs en type voertuig

  Alle EU-landen hebben dezelfde regels voor de types rijbewijzen en voor het verkrijgen ervan, maar er blijven verschillen.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |