allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalEen tweede huisDe zoekronde (1)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

De zoekronde (1)

Op het internet zijn vooral Nederlandse en Belgische agenten actief met het aanbieden van (tweede) woningen voor zoekende Nederlanders als wij. De Franse Immo’s zijn terughoudend.

 

We gebruiken de herfstvakantie voor onze zoektocht. Na wat heen en weer bellen en e-mailen hebben we afspraken bij twee Nederlandstalige agenten: een in de Morvan, de ander in Bourbonnais, de noordkant van de Auvergne. De Franse agenten hebben niet gereageerd op onze e-mails. We boeken een hotelletje in de buurt, pakken de digitale camera en de videocamera in en gaan op reis.

Het vorige artikel in deze rubriek: Het begin
Beoordeling:
Bezoeken: 440
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Frankrijk is een uitgestrekt land. Maak voor je gaat zoeken eerst een keuze voor het gebied, maar kies ook het soort woning en de prijsklasse. Doe je dat niet, dan zie je door de bomen het bos niet meer. Zelfs binnen het relatief kleine gebied dat wij kozen, waren we uren kwijt aan reizen tussen de verschillende woningen.

In Bourbonnais

Na een prima nachtrust in een volledig gerenoveerd hotelletje staan wij om 9 uur ’s ochtends voor het kantoor van de Immo. Onze Nederlandse gastvrouw stapt net voor ons binnen. Zij werkt vanuit dit kantoor en heeft een paar jaar geleden dezelfde stap genomen als wij nu overwegen.

Ze blijkt alles keurig te hebben voorbereid. Aan de hand van het profiel dat wij hebben verstrekt, zijn 4 woningen uitgekozen die we die ochtend gaan bezichtigen. Na een kennismaking en een korte uitleg gaan we in haar auto op pad. Camera’s bij de hand!

Ons profiel

We zijn op zoek naar een boerderijtje met een behoorlijk stuk grond, minimaal 1500m². Een goed dak, water, elektra en een septische put zijn minimum eisen. We willen het zelf in de vakanties gaan opknappen.
Voor de aanschaf van de woning willen we niet meer dan € 100.000 uitgeven.

De eerste bezichtigingen

We hebben nog nooit een Franse woning van binnen gezien en weten dus ook niet wat ons te wachten staat.

Na een kwartiertje rijden, slaan we plotseling van de weg af en belanden we tussen een viertal woningen. Hoewel, die vierde moet eigenlijk een ruïne genoemd worden...

Tot onze opluchting zien we dat het niet de woning is die op het informatieblad staat! We herkennen het boerderijtje van de foto’s en van buiten ziet het er leuk uit. Wel horen we onmiddellijk wat op het informatieblad en op de foto’s niet te zien is: de Route Nationale ligt op zo’n 100 meter en is ook om 10 uur in de ochtend niet bepaald rustig.

Naar binnen! De luiken worden geopend en zelfs de elektra blijkt nog te werken. Wat we te zien krijgen veroorzaakt een kleine schok. Heeft hier iemand gewoond?
Zo te zien wel, want de tafel is nog gedekt! De auto in. Op naar de tweede woning. Deze blijkt ook aan een weg te liggen, maar in een klein dorpje. We zien een schitterende schuur op een vrij groot terrein. Maar we komen voor het huis.

Na onze eerste ervaring zijn we enigszins voorbereid - denken we!

Maar wat we aantreffen valt bijna niet te beschrijven. De indruk die achterblijft, is dat de vorige bewoner onlangs horizontaal en onvrijwillig het huis verlaten heeft. Daarna zijn wij de eersten die het huis betreden - de pantoffels staan nog naast de ondersteek onder het bed.
Hier wil ik niet wonen, stamelt mijn vrouw!

We vluchten de auto in, bevreesd voor wat we verder nog zullen zien.

De derde en vierde woning

In de derde woning valt alles mee, of zijn we al gehard door de eerste twee ervaringen...

Wel vragen we ons af hoe hier iemand heeft kunnen wonen, maar volgens onze gastvrouw is de vorige bewoner pas drie maanden geleden vertrokken. Het bed staat er nog, in dezelfde ruimte waar de waterleiding binnenkomt en de boiler is geplaatst. De ligging is schitterend en het zonnetje begint te schijnen.

Bij de vierde woning hebben ze het ons wel heel gemakkelijk gemaakt. Het boerderijtje ligt pal aan de weg en we doen de voordeur maar weer snel dicht wanneer de vliegen ons tegemoet komen. Dit hoeven we niet eens van binnen te zien!

Om twaalf uur eindigt ons rondje bezichtigingen op de parkeerplaats bij de Immo. Binnengekomen zijn we wel aan een sterke bak koffie toe.

Enigszins bijgekomen door de koffie legt onze Nederlandse gastvrouw ons uit wat in vele gevallen het probleem is bij de verkoop van woningen.
Bij het overlijden van de ouders erven de kinderen de woning. Vaak wonen die ver weg. Ze zijn door de geringe opbrengst (na kosten en verdeling) niet gemotiveerd om wat energie te steken in het opruimen van de ouderlijke woning.
Onze gastvrouw is ervan overtuigd dat dit beetje energie zich ruim zou terugverdienen. Ze heeft dan ook moeite zich te bedwingen om zelf de aangeboden woning wat op te ruimen. Zou ze dat doen, dan loopt ze het risico dat een collega met de opbrengst wegloopt, want heel vaak worden woningen bij meerdere bureaus ondergebracht. Alleen degene die verkoopt, verdient er wat aan!

Een Immobilier kan zelfs proberen een huis te verkopen wat hij niet officieel in portefeuille heeft. De eigenaar maakt het niets uit; wanneer hij zijn huis maar verkoopt!

De eigenaar van het kantoor waar wij nu zitten, had ook grote moeite met het idee van onze Nederlandse gastvrouw om een website te openen. Het kostte haar heel wat overredingskracht om hem achter het idee te krijgen. Hij hield zijn portefeuille liever wat verborgen - de etalageruit voldoet!

We gaan weer snel onze auto in. Onze tweede afspraak staat die middag op de agenda en we moeten de Morvan in.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • De zoekronde (2)

  Na een schitterende rit door de groene heuvels van de Morvan (het groene gebied op de afbeelding) bereiken we onze tweede ontmoetingsplaats.

Reacties
 

Huidige bezoekers: 20

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Een tweede huis

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  In dit eerste deel van Ons verhaal beschrijven we de periode tot we definitief naar Frankrijk verhuizen.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention