allesfrans.com
 
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns thuis wordt de Franse AllierFebruari/Maart 2007
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Ons verhaal...

Februari/Maart 2007

Na de vorstperiode in januari daalt de temperatuur in februari ’s nachts slechts af en toe naar het vriespunt. Overdag regent het regelmatig, maar meestal is het aangenaam. Dus ga je naar buiten!

Het vorige artikel in deze rubriek: Januari 2007
Beoordeling:
Bezoeken: 329
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSSDe kippenren wordt afgemaakt en is nu volledig vogelgriep-proof. Niet dat ze daar in Frankrijk veel aan doen, maar zo hebben wij in ieder geval het gevoel dat we onze toekomstige landgoedgenoten beschermen - al was het maar tegen de roofvogels.

Eerst hebben we geprobeerd een afdak te maken van netten die je gebruikt om bomen tegen vogels te beschermen, maar dit was niet zo’n succes. De netten gaan we daar dus maar echt voor gebruiken! We hebben nog maar een rol gaas van anderhalve meter hoog gekocht en dit in vijf banen over de ren gelegd. In het midden staat daarvoor een tweepoot pergola met metaaldraad naar alle staanders van het hekwerk. Ook ligt er een mat van twijgen (heidemat) over een deel van de ren om de arme beestjes van wat schaduw te voorzien.

We moeten dit zeker niet als financieel interessant project beschouwen, want dan moeten de kippen wel echt gouden eieren gaan leggen. Het gaat om de lol, zullen we maar zeggen...

Nu nog op zoek naar kippen. We zullen naar een grotere markt moeten gaan en halen daarom bij het naburige Bureau de Tourisme (VVV) een overzicht van alle "marchés".

Blokkwasten

Wil je bij het schilderen gebruik maken van blokkwasten, koop ze dan in Nederland. We hebben ze in Frankrijk bijna niet kunnen vinden - slechts in één maat (100 mm) en vaak erg duur. Wel vind je overal lijmkwasten, maar daar kun je geen verf mee aanbrengen.

Een van onze eerste activiteiten was het plaatsen van een plafond in de keuken en woonkamer. Mooie gipsplaten, maar die naden maakten het toch wat minder aantrekkelijk. In januari had onze klusjesman de plafonds al van een stuclaag voorzien, maar nu moet het dan toch maar gebeuren.
Een plafond witten is niet zo’n super ingewikkeld werkje, maar wij willen een soort granol effect maken met structuurverf. Dat betekent tamponneren met de blokkwast, die na iedere handeling zwaarder wordt door de verf die er steeds dieper in blijft zitten en steeds minder verf afgeeft.
Ik deel het totale plafond psychologisch in vijf delen: vier in de woonkamer, een in de keuken en beloof mijzelf iedere dag een deel af te gaan werken. En het lukt! Op zondag 11 februari wordt het laatste deel (de keuken) gedicht. Dat mag ook wel na ruim 20 maanden! We zetten er gelijk sierstrips langs en zijn helemaal gelukkig.

Moestuinieren

Hellen verdiept zich intussen volledig in de wereld van de Franse moestuin. Diverse zaden, peulen, bollen en knollen worden ingekocht, in zaai- en oogsttabellen opgenomen en elk onbekend Frans woord wordt in het woordenboek opgezocht. Binnenkort kunnen we deze site met een volgend ABC uitbreiden!
Buiten wordt elk kluitje, steentje of onkruidje dat een onbelemmerde groei in de weg kan liggen uit de grond verwijderd. Het moestuintje wordt omperkt met een borderwand van halfronde houten paaltjes en aan één zijde van palen met gaas voorzien. Daar mogen straks de peultjes en de doperwten in gaan klimmen.
De eerste uien worden gepoot en de eerste erwten worden in de grond gestopt. Daarna worden deze gegevens in de tabel opgenomen.

Autokerkhofje

Omdat we ook de omgeving wat beter moeten leren kennen en we voor deze website wat foto’s van het dorp en de rivier willen maken, gaan we de eerste dag met goed weer op fotosafari. We maken niet alleen leuke plaatjes van het dorp met kerk, en gemeentehuis ("mairie"), maar vinden tussen het struikgewas ook de wrakken van twee oldtimers.

Kijk maar in ons Fotoalbum.

Bugnes

Het is februari en dat betekent in midden Frankrijk: tijd voor Bugnes. De Fransen eten deze zoete lekkernij, die wat betreft de bereiding wel op de oliebol of de beignet lijkt, rond carnaval. Het komt oorspronkelijk uit de omgeving van Lyon en Saint-Étienne.

Ik zag ze voor het eerst bij de bakker liggen. De dame vertelde me uitgebreid over de traditie in midden Frankrijk. Toen ik de volgende week weer bij de bakker kwam, moest ik vertellen hoe ze ons gesmaakt hadden.

Ingrediënten:

500gr meel
1 pakje droge gist
4 eieren
1 snufje zout
50gr suiker
100gr boter
Smaakstof naar keuze (citroenrasp, sinaasappel, rum, cognac...)
 

Bereiding:

Doe de meel in een kom, maak een kuiltje in het midden, breek de eieren hierin open, voeg het snufje zout, de suiker en de eventuele smaakstof naar keuze toe.
Voeg tijdens het mengen de gesmolten boter en de gist toe.
Kneed het mengsel goed en laat het deeg vervolgens een à twee uur staan.
Rol het deeg uit met een deegroller en maak het zo dun mogelijk. Maak vervolgens afzonderlijke stukjes in de vorm van ruitjes met in het midden van elk ruitje een gesneden inkeping. (breng het uiteinde van het ruitje naar de gemaakte inkeping toe, zodat er een vormpje ontstaat)
Houd de ruitjes in frituurvet (meerderen tegelijk) en doe dit net zo lang tot ze een goudbruine kleur krijgen.
Haal de Bugnes de Lyon uit de olie en leg ze op absorberend papier.
Leg ze op een schaal en bestrooi het geheel met poedersuiker.

Verhuizing deel 2

Na precies drie maanden komt op dinsdag 27 februari de verhuiswagen. Onze goederen waren al die tijd opgeslagen, maar eigenlijk hebben we ze niet eens zo gemist. Omdat het huis als vakantiewoning was ingericht, hadden we bijna alles tot onze beschikking.
In het weekend voor de verhuisdatum ruimen we alles weg wat we "dubbel" hebben en denken we nog eens goed na over de inrichting. We veranderen de opstelling en zullen de komende weken proberen of het bevalt. We maken de zithoek wat kleiner en vergroten de ruimte rond de eettafel.

De verhuiswagen moet al tussen 8 en 9 uur komen, dus dat betekent vroeg opstaan om de bedden uit elkaar te halen. Ze worden op zolder opgeslagen tot de logeerruimte klaar is.

De volgende ochtend staat om even voor 8 uur de verhuisauto voor de deur. Het weer werkt mee, want het is ’s ochtends droog. Een paar uur later is alles uitgeladen. De meeste meubels gaan direct de woon- en slaapkamer in, de dozen gaan of in de schuur of op de vliering. Zo kunnen we doos voor doos gaan uitpakken en hopen we het een beetje opgeruimd te houden. Na een aantal uren flink sjouwen zitten we ’s avonds uitgeteld op de bank en slapen we daarna weer voor het eerst in ons eigen bed.

In de week van de verhuizing regent het uitbundig. Alleen wanneer de verhuiswagen voor onze deur staat is het een ochtend droog. De Loire stijgt behoorlijk en de zandoevers zijn nu volledig onder water verdwenen. Het zijriviertje de Engièvre kan de hoeveelheid regenwater niet aan en treedt buiten zijn oevers. Je ziet wat foto-impressies in ons Fotoalbum.

Maart

In maart zien we dat de natuur twee weken "te vroeg" is. Of ze echt te vroeg is moet de toekomst uitwijzen - we hebben tot nu toe een zeer zacht winter gehad, die misschien al voorbij is.

De weides in de omgeving staan vol lammetjes, alle bomen en struiken lopen uit en de tulpen dreigen het sneeuwklokje, de narcis en de blauwe druif in te halen. In het tweede weekend van maart begint een periode van zeer zacht weer. ’s Nachts is het rond de nul graden, maar al om negen uur klimt de temperatuur naar 6 graden om vervolgens door te stijgen tot rond de 16 graden. De licht is strak blauw en er is nauwelijks wind.

Natuurlijk zijn dit dagen dat we alleen maar buiten zijn. Hellen werkt in de tuin en ik maak een balustrade aan de veranda. Die is nu echt af, net zoals de bladzijde in Ons project.

En dan zijn er kippen...

Bij de bakker neem ik iedere week twee krantjes vol met kleine advertenties (petites annonces) mee. Het zijn vooral aanbiedingen voor auto’s. In Frankrijk worden de meeste auto’s particulier doorverkocht; het bij de dealer inruilen van je auto is ongebruikelijk.
Verder zijn er natuurlijk de woningen en de contactadvertenties, maar in een klein hoekje staan ook de dieren (Animaux), waaronder dit keer kippen! We mogen alleen op vrijdag of zaterdag bellen, maar het is zaterdag. Als ik vraag of ze er nog genoeg voor ons hebben, komt een twijfelend, maar bevestigend antwoord. Een kwartier later zitten we in de auto - achterin liggen twee opgevouwen verhuisdozen. Ik weet alleen de naam van het dorp, het telefoonnummer staat in mijn GSM. Maar we rijden zo op de loods af waar duizenden kippen rondlopen. Wanneer we tien minuten later (en 16 euro armer) terugrijden, laten in iedere verhuisdoos 4 kippen hun ongenoegen over de opsluiting en de autorit horen.

Ze hebben het goed naar hun zin in de nieuwe ren. De eerste avond moeten we ze het nachthok in helpen. Wanneer we ’s avonds in het hok kijken, blijken ze allemaal op de grond te zitten - ze zijn niet gewend om op stok te gaan. Maar de volgende dag lopen ze in en uit.

Het wordt eieren eten, want de volgende ochtend liggen er al twee eieren en nog geen dag later hebben ze allemaal minstens één ei gelegd!

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 80

Trefwoord
📌Allier
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons thuis wordt de Franse Allier

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over 29 november 2006, de datum dat we naar Frankrijk verhuizen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention