allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisGeografiePlaats: Saint-Martin-des-Lais
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Plaats: Saint-Martin-des-Lais

woensdag 2 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 september 2019

Er zijn in Frankrijk een paar honderd plaatsen die Saint-Martin heten of waarvan de naam met Saint-Martin begint. In Allier ligt maar één plaats die met Saint-Martin begint.

Het vorige artikel in deze rubriek: Plaats: Paray-le-Frésil
Beoordeling:
Bezoeken: 545
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Onze gemeente, Saint-Martin-des-Lais, is een dorp in het uiterste noordoosten van het departement Allier en van de Auvergne. Het dorp heeft een oppervlakte van 1.825 hectare en telt ruim 140 inwoners. Het dorp is onderdeel van het kanton Chevagnes.

Het dorp wordt aan de westkant ingesloten door het Canal Latéral à la Loire en in het oosten door de rivier de Loire.
Het dorp wordt doorkruist door het riviertje de Engièvre en is zo een paradijs voor het wild, maar ook voor jagers en vissers.

De rivier de Loire vormt tevens de grens met het departement Saône-et-Loire. Het dorp noemt zich deur naar Bourgondië, hoewel de enige verbinding het water van de Loire is.

Kenmerkend zijn de "pans de bois" constructies uit het einde van de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw. Huizen, schuren en stallen aan de zijde van de Loire zijn gebouwd in deze typische vakwerk-stijl.

Een ander kenmerk van het dorp is de rust, maar het is er niet altijd kalm geweest. Het dorp is toneel geweest van talrijke oorlogen tussen Bourgondië en Auvergne (met name tussen de hertogen van Bourgondië en de Bourbons).

De oorsprong van de naam van Saint-Martin-des-Lais gaat terug naar de vierde eeuw, waar officier Martin het Romeinse leger verlaat om een religieuze loopbaan te beginnen. In 372 wordt hij bisschop van Tours. Deze liefdadige, bereisde man gaf de naam Saint-Martin (heilige Martin) aan 272 Franse gemeenten, waarvan één in de Allier.

Het toevoegsel "des-Lais" komt waarschijnlijk van "laissés d’eau", het na een overstroming door de Loire achtergelaten water. In de volksmond wordt zo’n meertje ook wel "boire", "gours" of "biez" genoemd.

In St-Martin staan restanten van de laatste in de 19e eeuw gebouwde Sologne Bourbonnaise hutten. Het dorp heeft ook een gerestaureerd kasteel en er zijn vakwerkhuizen (maisons à pans de bois) te vinden. Op het grondgebied van de gemeente ligt ook een radio-baken voor de luchtvaart (station de radio-guidance).

Hieronder vind je wat meer gegevens over het dorp, onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

 • Middelen van bestaan
 • Bestuur

Middelen van bestaan

Door zijn ligging aan de rivier was Saint-Martin-de-Lais in het verleden een haventje voor timmermannen die er ook hun werkplaatsen hadden.

Veeteelt
In de weides in en rond Saint-Martin kun je het hele jaar het bekende Charolais vee zien. Krachtige, gespierde koeien en stieren staan ook in de winter buiten, samen met hun kalveren. Hun uiteindelijke bestemming is het slachthuis; hun Charolais vlees is beroemd in Frankrijk en daarbuiten.

Akkerbouw
De akkers in het gebied worden hoofdzakelijk gebruikt voor de teelt van maïs en koolzaad. Ook wordt vaak wintertarwe gezaaid. Voor de maïsteelt worden grote sproei-installaties op de akkers geplaatst - het water wordt uit de vele onderaardse riviertjes en bronnen geput. De sproei-installaties draaien vaak om een centraal punt en de boer zaait alleen in het te besproeien gedeelte. Zo krijg je vanuit de lucht de cirkelvormige akkers te zien!
Op het grondgebied van het dorp bevindt zich een enorme maïssilo waar akkerbouwers uit de weide omtrek hun oogst komen afleveren.

Bestuur

Frankrijk kent een bestuur dat uit vele lagen is opgebouwd. Ik heb hier al eerder op deze website over verteld. In ons geval hebben we onder andere met de structuur te maken die hiernaast staat aangegeven, maar er zijn nog andere voorbeelden te noemen.

Bestuur in de praktijk
De bestuurslaag die het dichtst bij de bevolking staat is ongetwijfeld de gemeente. Iedere Franse gemeente heeft zijn eigen burgemeester en zijn eigen gemeentebestuur. Zij zijn je directe aanspreekpunt voor lokale zaken, zoals bouwaanvragen.

Fotoalbum

Hieronder vind je wat foto’s van het dorp en de omgeving.

Het kasteel De kerk met zijn koekoekstoren Een boerderij met de typische "pans de bois" constructie. De Loire stroomt langs het dorp Eén van de boerderijen De "mairie", het gemeentehuis

In ons Fotoalbum vind je deze en nog een aantal andere foto’s van St-Martin-des-Lais.

Meer informatie

Kijk ook eens op Wikipedia naar Saint-Martin-des-Lais, of op de site van het Franse bureau voor de statistiek, de INSEE.

Kaart

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Plaats: Souvigny

  Souvigny is een plaats ten westen van Moulins in het departement Allier. Het stadje heeft ongeveer 2000 inwoners en is vooral bekend om haar Middeleeuwse festival.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention