allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenAlgemeenEten, wat en wanneer?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Eten, wat en wanneer?

De Franse eetcultuur

woensdag 2 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 21 augustus 2018

Wanneer je aan Frankrijk denkt, denk je al gauw aan lekker eten en drinken. De Fransen zijn terecht trots op dit onderdeel van hun cultuur en het is de passie van velen. Basis van hun culinaire hoogstandjes is een uiterst verfijnde smaak.

Het vorige artikel in deze rubriek: Duurzaam Frans eten
Beoordeling:
11 stemmen
Bezoeken: 51.236
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Maar maaltijden stillen niet alleen de honger, ze zijn ook een gelegenheid voor ontspanning en communicatie. Dat is misschien de reden waarom zelfs de meest eenvoudige maaltijd uit vier gangen kan bestaan: voorgerecht, hoofdgerecht, kaas en dessert.
Deze traditie beperkt zich niet tot de huiselijke kring. Op veel school krijgen de leerlingen tussen de middag een maaltijd geserveerd. Ook op het werk wordt relatief veel tijd aan de maaltijd besteed. Tussen de middag wordt een lichte, warme maaltijd geserveerd. Zorg dat je er als collega bij bent, want je kunt een bijeenkomst missen, waar belangrijke beslissingen genomen worden.
Aan de andere kant moet je een Fransman niet vragen om tijdens de lunch door te werken. "Lunch is een voorrecht", zou hij kunnen antwoorden.

Etenstijden

Etenstijden in Frankrijk wijken niet veel van de Nederlandse tijden af. Lunch is van twaalf tot twee.

Dineren doen de Fransen wel iets later. Wij gaan meestal rond acht uur, maar zijn al niet meer verbaasd als er om tien uur nog nieuwe gasten binnenkomen. Restaurants hebben beperkte openingstijden. Vaak gaat tijdens de lunch al om half twee de keuken dicht en veel restaurants zijn het weekend gesloten. Veel restaurants leven van de lunch en zijn minder geïnteresseerd in het diner. ’s Avonds gaat de keuken vaak pas na 7 uur open.

Het buiten-de-deur eetgedrag van de Fransen is onvoorspelbaar. De ene week kan het restaurant overvol zijn, terwijl je de volgende week de enige bezoeker bent. We hebben geleerd om altijd even telefonisch te reserveren! 


- Ontbijt (7:00 - 8:00 uur)
Fransen geven de voorkeur aan een licht ontbijt: thee, koffie of vruchtensap met stokbrood, croissantjes of brioche (zoetig brood).
- Lunch (12:00 - 14:00 uur)
Vaak wordt de lunchpauze “entre midi et deux” genoemd (tussen 12 en 2).
- Goûter (16:00 - 17:00 uur)
Na school krijgen de kinderen een hapje dat bestaat uit: biscuits, brood, chocolade of kaas om het tot de avondmaaltijd uit te kunnen houden.
- Avondmaaltijd (19:00 - 22:00 uur)
‘s Avonds wordt in Frankrijk later gegeten dan in Nederland: tussen 7 en 10 uur. Het is voor veel gezinnen een bevoorrecht moment om samen te zijn. In veel gezinnen werken de vader en moeder.

De juiste gang

Een goed diner begint met een "aperitif". De Fransman doelt dan op een al dan niet alcoholisch drankje dat de eetlust moet stimuleren. Vaak nemen ze er ook zoutjes of olijven bij. Een Kir is zeer populair. Wanneer je kennissen uitnodigt voor een aperitif, betekent dat niet dat ze ook blijven eten.

Over de salade bestaat veel onduidelijkheid. Sommigen zeggen dat de volgorde streekgebonden is. Een gemengde salade wordt aan het begin van een maaltijd geserveerd. In sommige streken wordt een salade van bladsla na de hoofdmaaltijd geserveerd. Dat kan samengaan met de kaas.

Kaas komt voor het (eventuele) dessert. Er zijn twee soorten kaas: fromage frais (fromage blanc) wat lijkt op kwark, of stukjes kaas (plateau). Soms krijg je een bordje met een aantal stukjes, maar vaak mag je (onbeperkt) kiezen van een plateau of een trolley. De kaas met de sterkste smaak eet je als laatste, anders proef je de rest niet!

Aan het einde van de maaltijd drinken de meeste Fransen koffie. Een "café" is een klein kopje koffie, het formaat kopje van de Italiaanse espresso. Een grote koffie is een "grand café". In een restaurant wordt bij het bestellen van de koffie vaak gelijk de rekening opgemaakt en gepresenteerd.

Kir is een combinatie van witte wijn en een vruchtenlikeur (soms kan je kiezen).
In Kir Royal wordt de witte wijn vervangen door champagne.

De baguette

Een Fransman zonder stokbrood is als een vis zonder water.
Voor een lekkere baguette is de Fransman bereid tweemaal per dag naar de bakker te gaan. Voor 80 eurocent koopt hij dan een baguette die bij iedere maaltijd genuttigd wordt. Door het speciale gist wat de Franse bakker (de boulanger) gebruikt, smaakt het brood bijzonder vers, maar blijft het ook maar kort vers. Dus stapt de Fransman graag op de fiets om ’s middags nog een tweede vers stokbroodje te gaan halen.

Een dun stokbrood heet een flûte, terwijl een groter exemplaar een pain heet. Het Franse woord baguette betekent onder andere "stok".

Brood en water zijn in een restaurant altijd bij de prijs inbegrepen. Er is een wet die regelt dat water gratis dient te worden geserveerd!

Het ontbijt

Een grote mok met koffie en melk waarin gemakkelijk het bijbehorende stokbrood kan worden gedoopt. Zo heb je op eenvoudige wijze een ontbijt waar vele Fransen mee tevreden zijn. Wil je het wat luxer, dan vervang je het stokbrood door een croissant, eventueel vergezeld van wat confituur of roomboter.

Met name in en rond de grote steden gunnen velen zich het genot van zo’n ontbijt niet meer. In hun gehaaste levensstijl past de broodjeswinkel die van een enorme opgang geniet. Je kunt er stokbrood of een croissant vinden, maar ook andere patisserie en belegde sandwiches.

De lunch

De lunch is de belangrijkste maaltijd (en misschien zelfs de belangrijkste gebeurtenis) van de dag. Veel winkels en bedrijven zijn van twaalf tot twee gesloten om de werknemers de gelegenheid te geven thuis de lunch te gebruiken. Die winkels die wel open blijven hebben weinig klandizie - de meeste Fransen zitten immers (thuis) aan tafel.

Zoals al eerder gezegd, richten veel restaurants zich ook op de lunch. Het betekent een regelmatig inkomen tegen een relatief lage kostprijs en dus ook een lage verkoopprijs.

De lunch in een restaurant begint met een koud voorgerecht (salade, rauwkost), gevold door het hoofdgerecht met een flink stuk vlees of vis. Water en brood mogen niet ontbreken. Groente, patat of aardappels heten garniture en zijn bijzaak. Meestal is het één van de drie. Vraag je om een combinatie dan kunnen ze je heel verbaasd aankijken en nogmaals vragen of je dat echt bedoelt. Aardappels worden ook als groente geteld!

Dan komt de kaas - in vloeibare of in vaste vorm. Fromage blanc lijkt veel op kwark. Kies je voor de vaste vorm dan mag je van een plateau kiezen of krijg je 3 stukjes uit een assortiment van diverse soorten kaas (geit, room, schimmel). De Fransman eet er stokbrood en (soms) een glas rode wijn bij. Dan komt het dessert: taart of een ander toetje. Het feest eindigt met een sterk kopje koffie.

De kosten: tussen de 6 en 16 euro!

De avondmaaltijd

Zoals gezegd wordt de avondmaaltijd relatief laat genuttigd. Op het platteland wat vroeger, maar de verkeersdrukte in en rond de grote steden dwingt vele stedelingen om buiten de spits te reizen - dat betekent dus relatief laat! Dan moeten de kinderen nog van de crèche gehaald worden. Lukt dit niet dan eten ze eerder apart van hun werkende ouder(s).

De avondmaaltijd lijkt veel op de lunch, maar is vaak lichter. Wel is het de tijd om het water voor de wijn te verruilen, immers veel Fransen beperken zich tijdens de lunch tot water. Dit is geen gierigheid; de alcoholcontrole is streng!

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Frans eten

  Al voordat de Franse boeren hun beklag over de te lage prijzen omzetten in wegversperringen, besloten vele Fransen om uitsluitend lokale producten te eten.

Reacties
Hieronder 3 bijdragen
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention