allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesEten en drinkenAuvergne, eten uit de regio
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Auvergne, eten uit de regio

Wat Auvergne culinair te bieden heeft

donderdag 3 december 2009 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

Op deze bladzijde geven we een overzicht van wat de Avergne aan eten en drinken te bieden heeft.

Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 5.989
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

60% van het oppervlak van de Auvergne is landbouwgebied. Dat komt neer op 1.580.000 ha, ofwel 38% van de oppervlakte van Nederland en meer dan de helft van België. Die grond zorgt voor 8,5% (ongeveer 41,000 banen) van de werkgelegenheid, wat het dubbele is van het Franse gemiddelde.

We beginnen met de kazen, gevolgd door vleeswaren, vlees, drank en overige producten.

Een deel van deze informatie werd ontleend aan de site van de Landbouwkamer van Auvergne (Chambre d’Agriculture Auvergne), de cijfers komen van de INSEE, het Franse bureau voor de statistiek. 

Kazen

De Auvergne is trots op zijn vijf kazen die het Appelation d’Origine Controlée (AOC) label mogen dragen:

Minder bekend, maar daardoor zeker niet minder lekker zijn de volgende kazen:
Le Bleu de Laqueuille, le Bleu de Trizac, la Brique de Jussac, les Bûchettes Bleues, le Carré d’Aurillac, le Cérilly, le Chambérat, la Fourme de Rochefort, La Fourme de Saint-Anthème, le Fournols, de geitenkazen, la Galette de la Chaise-Dieu, le Gaperon, le Lavort, le Murol, le Pavin, le Pavé de la Dore, la Raclette, le Saint-Amant, le Saint-Agur, le Savaron, le Tomachon, la Tomme d’Auvergne, le Velay.

Auvergne staat met dit aantal niet alleen op de eerste plaats in de lijst van regio’s, ze is ook de belangrijkste producent van AOC kazen. Het aandeel van Auverge bestaat uit 50,000 ton, wat een kwart van de totale Franse productie van AOC kazen is.
Salers en Cantal zijn kazen die van onbehandelde melk (lait cru) worden geproduceerd en behoren tot de oudst (meer dan 2000 jaar) bekende kazen ter wereld. 

De Auvergne-kazenroute

Deze route leidt je van de ene AOC kaas naar de andere en doorkruist de Auvergne. Onderweg ontmoet je boerenproducenten, zuivelfabrieken en kaaswinkels en affineurs. Je ontdekt de plaatsen van productie en affinage. Je hebt de mogelijkheid de kazen te proeven en natuurlijk ook te kopen (als je verkocht bent). Meer over deze route vind je hier.

Vleeswaren - Charcuterie salaison

63% van de in Auvergne geproduceerde vleeswaren is gezouten (11% van de Franse markt), met:

 • 13.000 ton gedroogde worst (13% van de Franse markt)
 • 3.000 ton gedroogde ham (6% van de Franse markt)
Vroeger werd het varken door boerenfamilies als een echte "schat" beschouwd. Het varken werd gefokt voor huiselijk verbruik en vertegenwoordigde de voorraad wintervlees - een luxe die in deze ruwe en moeilijke tijd zeer werd gewaardeerd. Het doden van het varken was bijna een "verering" en gaf aanleiding tot levendige feesten, waarvan sommige heden ten dage nog worden gevierd.
Ouders en vrienden deelden in de vreugde en men vergat niet zijn diepe dankbaarheid te betuigen aan het dier dat "le Monsieur" (de Meneer) of "Cochon Roi" (Koning Varken) genoemd werd. De worsten en de hammen werden boven de schoorsteen te drogen gehangen en het vlees ging in het zout. Eigenlijk meer dan alleen het vlees, want bijna alles werd geconsumeerd.

Deze traditionele manieren van conserveren vinden we tegenwoordig nog terug in de vleeswaren uit de Auvergne: de worsten, de gedroogde hammen, bloedworsten, spek (probeer zeker eens de rioche aux grattons een soort brood met spekjes - foto links), diverse soorten paté, inclusief die van poten, staarten, oren en snuiten.

GEZOUTEN: Droge worst, droge ham, doorregen spek. Door droging in berglucht en het gebruik van mager vlees wordt een hoge kwaliteit van de producten bevorderd.
GEKOOKTE VLEESWAREN: De worst, andouillette, boudin, gekookte ham, pâtés, terrines, fritons, varkenspoten, en diverse producten op basis van vlees van gevogelte.

Een worst is nog geen worst
De vertaling van saucisse en saucisson is in het Nederlands hetzelfde, maar de Fransman maakt verschil tussen beide worsten.
Het verschil zit hem in de grootte. Een saucisson is een grote gedroogde, gerookte of gekookte worst die koud, in plakken gesneden gegeten wordt. Je raadt het al, een saucisse is de verzamelnaam voor in een darm ingepakt, gekruid varkensvlees.

Rund- en kalfsvlees

Met zijn miljoen hectaren grasland is de Auvergne de belangrijkste weide van Frankrijk en wieg van drie runderrassen die wereldwijd gerenommeerd zijn om hun voortreffelijke vlees (Aubrac, Charolaise en Salers). Je vindt er dan ook veel traditionele veeteelt. Ongetwijfeld domineren de runderen, maar de schapen, varkens en het gevogelte bieden eveneens vlees dat onder een officieel keurmerk wordt gegarandeerd.

Charolais

Het beroemde Charolais rundvlees wordt in drie categoriëen onderverdeeld:

 • Charolais du Bourbonnais,
 • Charolais Label Rouge en
 • Charolais Terroir.

Het rundvlees Charolais du Bourbonnais wordt beschermd door een Rood Label maar ook door een IGP (Beschermde Geografische Aanwijzing) op Europees niveau.

Charolais vlees is uitsluitend afkomstig uit de traditionele veeteelt

Om voor een Rood Label in aanmerking te komen, moeten de kalveren allereerst groeien van moedermelk. Daarna gebruiken ze een natuurlijke voeding (zonder meel van dierlijke oorsprong) op basis van gras, voer, graangewassen en streng erkende en gecontroleerde concentraten.
Voor het behoud van de kwaliteit en malsheid van het product, zijn de voorwaarden voor het dier optimaal: minimale stress bij lading en transport, een korte wachttijd bij het slachthuis, alsmede garanties voor hygiëne en optimale invriestechnieken.
De traceerbaarheid van het vlees is optimaal: elk stuk vlees heeft een Garantiebewijs en Bewijs van Oorsprong, de identiteitskaart van het dier die onder andere de naam van de veehouder, de leeftijd en het geslacht van het dier, de categorie en de rijpingstermijn vermelden. De verbruiker kan het raadplegen op de plaats van verkoop.

Drank - Water, wijn en sterker

Auvergne is beroemd om zijn mineraalwater, waarvan sommige al lang de planeet hebben veroverd. Maar Auvergne biedt ook wijnen en likeuren met een unieke geur en smaak.

Mineraalwater - Natuurlijk bronwater

Bekende soorten niet-prikkend ("plat") water zijn onder andere Volvic, Chateau d’Eau en Cantoise.
Bekende prikkend water zijn ondermeer Vichy, Saint-Diéry, Sainte-Marguerite, Chateldon en Châteauneuf.

Sterke drank

Likeuren van vruchten en planten, cremes van vruchten (zwarte bessen, kastanje, framboos, blauwe bosbes, pruim, noten, ...). Aperitieven op basis van gentiaan, Verveine du Velay (groene of gele likeur), Marc d’Auvergne, Maurin (een van de oudste aperitieven van Velay), Arbuse...

Wijnen

Bekende wijnsoorten zijn:

 • Saint-Pourçain AOVDQS (wit, rood, rosé en schuimend).
 • Côtes d’Auvergne AOVDQS (wit, rood, rosé en schuimend) met de 5 wijngaarden: Madargue, Châteaugay, Chanturgue, Corent en Boudes.
 • Puy-de-Dôme heeft enkele landwijnen.

 • Auvergne, ook voor wijnen
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Auvergne

  De regio Auvergne telt enkele wijngebieden, waarvan Saint-Pourçain uit de Allier waarschijnlijk de bekendste is. Maar uit de streek rond Clermont-Ferrand komen ook enkele wijnen.

Bier

 • Bière des Volcans en Vellavia.

Andere producten

Lentilles Vertes du Puy

De groene linzen van Le Puy worden op een goed afgebakend gebied in de Haute-Loire geproduceerd op een hoogte van 600 tot 1200 meter. Het gebied heeft de typische rode vulkanische grond. Bovendien heerst er een uniek microklimaat: in het begin van de groei lijden de linzen onder de kou en in de zomer profiteren ze van een uitzonderlijk aantal zonuren, wat de rijping versnelt.

De teelt gebeurt volgens strikte regels - een traditionele manier, zonder meststoffen of irrigatie.

De linzen worden in maart en april gezaaid en de oogst is van 1 augustus tot 15 september.

De groene linzen van Le Puy waren de eerste gedroogde groenten die een AOC keurmerk kregen.

Pastilles de Vichy

Het beroemde snoepjes met een ovale vorm en een witte kleur, bestaat in meerdere smaken: munt, citroen en anijs.

Het bestaan van de pastille wordt aan een scheikundige toegewezen die een manier ontdekte om actieve delen uit het beroemde bronwater van Vichy te onttrekken. In 1825 wilde deze apotheker een geneesmiddel maken dat de vertering moest verbeteren. In 1833 werd het merk "Pastille Vichy" gedeponeerd.
Aanvankelijk werden de pastilles uit bicarbonaat gemaakt in het oude Celestijnse klooster in Vichy.

Een enthousiaste keizerin Eugenie erkende de pastille bij keizerlijk besluit en zo begon de roemtocht van de pastille.
In 1875 werd het bicarbonaat vervangen door uit het mineraalwater onttrokken zouten om zo "een natuurlijk" mineraal evenwicht te verkrijgen.

Sindsdien is de pastille niet veranderd. Zij is goed voor de spijsvertering (ideaal bij een opgeblazen gevoel of na een uitbundige maaltijden). Zij smelt langzaam in de mond en zorgt voor een frisse, aangename adem.

Ail d’Auvergne

De knoflook van Auvergne biedt een echte specialiteit door zijn oorspronkelijke kenmerken en het gebied (Limagne) waar hij wordt bebouwd.

De knoflook wordt samengehouden door 10 tot 18 strakke vliesjes met een rose kleur. De look moet een minimale diameter van 45 mm hebben.

De knoflook kan vele maanden na de oogst worden bewaard want hij behoudt zijn unieke smaak. Zijn rijkdom aan diallyl (disulphide oxide) en zijn geringe zwavelgehalte (verantwoordelijke voor de scherpe smaak van bepaalde soorten knoflook) geven hem een oprechte, verfijnde smaak en een bijzondere geur. Een aanrader in de keuken!

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention