donderdag 27 juni 2013 , door
Bewerkt op woensdag 18 september 2013
Het is hetzelfde ding... bijna. De Franse ziektekostenverzekering stimuleert het gebruik van merkloze medicijnen vanwege hun lagere kosten. Maar de medische gemeenschap is nog niet gerustgesteld.
Een recente verpakkingsfout, waarbij slaappillen werden gevonden in een verpakking plaspillen, is koren op de molen van de tegenstanders, waaronder de fabrikanten van de originele medicijnen die nu een deel van hun investeringen niet kunnen verzilveren.
Het weerhoudt de Franse Caisse Maladie er niet van door te gaan met hun beleid, waarbij alleen de locopreparaten direct door de verzekeraar betaald worden (het zogenaamde "tiers-payant"). Vraag je de apotheker om het originele medicijn, dan zul je zelf moeten voorschieten.
Sommige artsen zijn van mening dat jonge patiënten probleemloos de locopreparaten kunnen gebruiken. Maar oudere mensen met chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes ziekte, schrijven ze liever de oorspronkelijke medicamenten voor.
Apotheken worden door de ziektekostenverzekering financieel aangemoedigd merkloze medicijnen te verstrekken. Voorstanders zijn daar niet op tegen, omdat ze menen dat Frankrijk een inhaalslag moet maken. Van de 100 dozen geneesmiddelen die in Frankrijk gedistribueerd worden, zijn er slechts 25 merkloos tegen meer dan 60% in Duitsland en Groot-Brittannië. De Caisse Maladie heeft als doelstelling om 85% van de uitgegeven kosten voor medicijnen in 2013 merkloos te laten zijn, waardoor zij tussen de 300 en 400 miljoen euro hoopt te besparen. Daarvoor ontvangen de apothekers premies die kunnen oplopen tot € 6.000 dit jaar. Franse artsen moeten zich aan de wet gaan houden door internationale benaming (INN[1]) op een recept te zetten en niet het merk van het geneesmiddel.
De regeling dat de "tiers-payant" uitsluiten op locopreparaten van toepassing is, was voor 57% van de Fransen een reden om de merkloze medicijnen te accepteren, volgens een Ifop opiniepeiling in december 2012.
[1] In Frankrijk zegt men: dénomination commune internationale (DCI).
Vanaf het najaar van 2013 geeft een zwarte driehoek aan dat het medicijn onder verscherpt toezicht staat.
Huidige bezoekers: 35
Wat is de rol van de Franse pharmacien en wat is er specifiek over medicijnen en medicijngebruik in Frankrijk te vertellen.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.