allesfrans.com

 • Zwaar materieel

  Enkele machines en hun accessoires die rond het huis door vaklieden gebruikt kunnen worden.

 • De toevoer in de woning - Boven- en/of ondergronds

  De toevoer in een woning kan zowel bovengronds als ondergronds worden uitgevoerd.

 • Hoogwerkers

  De belangrijkste soorten hoogwerkers met hun Franse benaming.

 • Welk tolpoortje kies ik?

  Daar sta je dan. Achteraan een lange rij auto’s. Maar is het wel de juiste rij?

 • Péage betalen

  Welke betaalmiddelen worden geaccepteerd bij het poortje van de Franse tolwegen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenRond het huisAanpassingen buiten, een handleiding

Aanpassingen buiten, een handleiding

zondag 30 juni 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Een zwembad aanleggen, de tuin veranderen, een terras creëren, zonnecollectoren plaatsen, regenwater verzamelen...
Het zijn enkele voorbeelden van wijzigingen rond je eigen huis. Maar waar moet je aan denken wanneer je rond je woning in Frankrijk aanpassingen gaat doen? Dit artikel geeft je een handleiding.

Beoordeling:
Bezoeken: 969
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Klik op een van onderstaande onderwerpen voor een uitleg.

Lees voor je begint met onderstaande werkzaamheden wat wij (en de Franse overheid) daarover te melden hebben:

een privé zwembad

Je kunt in je achtertuin een zwembad plaatsen, maar je moet daarbij wel de regelgeving in het oog houden. Sommige kleine zwembaden kunnen vrij worden geïnstalleerd. Maar boven een bepaalde oppervlakte en afhankelijk van de kenmerken van het zwembad kunnen vergunningen worden verlangd.
Ook heb je te maken met regelgeving omtrent beveiliging.
Lees verder in artikel Zwembad en regelgeving.
Alles over (verschillende soorten) zwembaden in rubriek Zwembad.

een terras aanleggen

Afhankelijk van je plannen kan een meldingsplicht gelden, of is zelf een bouwvergunning vereist. Maar voor een terras op (of net iets boven) bodemniveau zijn geen formaliteiten vereist.
We geven alle informatie in artikel Mag ik zomaar een terras aanleggen?.

kleine installaties

Je hebt geen toestemming nodig om enkele kleinere installaties in je tuin te doen. Of dat wel moet, hangt af van de eigenschappen en de oppervlakte van deze voorzieningen, ofwel "annexes".

openingen

Je hebt het recht om "ouvertures" (ramen, deuren, dakramen) aan te brengen met inachtneming van bepaalde regels betreffende de afstand ten opzichte van naburige panden in het geval de werkzaamheden kunnen leiden tot "vue" (zicht).
Lees hierover meer in artikel Uitzicht op de buren.

slopen

Vooral in het geval van slopen is het voorkomen van problemen beter dan ze achteraf moeten oplossen. Alle activiteiten die het slopen of ongeschikt maken van een (deel van een) bouwkundige constructie ten doel hebben, zijn onderhevig aan een permis à démolir, een sloopvergunning.
We geven wat tips en helpen met de regels in artikel Slopen.

onderhoudswerkzaamheden en reparaties

Diverse werkzaamheden aan je huis kun je zonder melding doen. Afhankelijk van de aard en de omvang is soms een bouwvergunningen vereist.
We geven wat voorbeelden in artikel Regels bij onderhoud en reparatie.
 

Werkzaamheden aan de rand van je terrein:

je terrein onheinen

Een afbakening (bornage) door middel van paaltjes, hekken of stenen muren geeft de grens tussen twee aangrenzende gronden aan. Het is niet vereist, maar wel aan te raden om eventuele latere geschillen te vermijden.
In ons artikel De erfafscheiding geven we onder andere meer informatie over een gemeenschap­pelijke erfafscheiding.

bomen planten

Respecteer de regels voor het plaatsen van bomen en struiken ten opzichte van de erfafscheiding. Voorkom dat ze een (letterlijke) schaduw werpen op de relatie met je buren.
Lees voor meer gegevens ons artikel Plant op de juiste afstand.
 

Onderhoudswerkzaamheden aan en rond je terrein:

sproeien

Bij langere periodes van droogte kunnen de Franse departementen speciale maatregelen nemen om het waterverbruik te beperken. Er geldt dan een sproeiverbod, en/of een verbod om je zwembad bij te vullen of de auto te wassen.
Wat de regels inhouden, lees je in ons artikel Beperkende maatregels drinkwaterverbruik.

bomen kappen

Een vergunning voor het kappen van een boom is vereist volgens de stedenbouwkunde regelgeving (Code de l’urbanisme) voor ingedeelde beboste ruimtes, bossen of parken. Maar een bestemmingsplan kan ook beperkende bepalingen voorschrijven.
Meer informatie in ons artikel Het kappen van bomen.

erfafscheiding

Een erfafscheiding kan bestaan uit paaltjes, een hek of een muur. Het vereist regelmatig onderhoud. Wanneer de erfafscheiding op de grens met jouw buren staat, delen beide buren de kosten.
Lees voor meer gegevens ons artikel De erfafscheiding.

kreupelhout verwijderen

Het verwijderen van struikgewas en kreupelhout heet in het Frans débroussaillement of débroussaillage. Als effectieve bestrijding van brandgevaar stelt de Franse wet débroussaillage van bepaalde gebieden verplicht. Maar de eisen zijn afhankelijk van de situatie.
Lees voor meer gegevens ons artikel Moet je struikgewas verwijderen?.

sneeuw ruimen

Sneeuw maakt de stoep moeilijk begaanbaar en een voorbijganger kan uitglijden. Wie is verantwoordelijk? Heb je in Frankrijk de plicht sneeuw te ruimen voor je huis?.
We schrijven er meer over in ons artikel Sneeuwruimen - wat zijn je plichten?.
 

Op onze website vind je ook antwoorden op vragen over de volgende onderwerpen:

een jacuzzi

Ja, je kunt een jacuzzi in de tuin installeren, maar je moet daarbij wel rekening houden met de regelgeving in het bestemmingsplan die van toepassing is op zwembaden.
In feite is de jacuzzi als bassin om te baden vergelijkbaar met een zwembad. Het lokale ontwikkelingsplan (PLU) van jouw gemeente kan daarover beperkingen of verbodsbepalingen aangeven.
Waarschuwing: Als huurder moet je toestemming van de eigenaar vragen. Anders kan de eigenaar bij het beëindigen van de huurovereenkomst eisen dat de situatie in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Ook mag hij zonder enige vorm van compensatie de apparatuur behouden.

een caravan

Je kunt onder bepaalde voorwaarden een caravan in de tuin plaatsen:
Je kunt jouw eigen caravan zonder vergunning in je tuin stallen tot het volgende gebruik. Maar in dit geval mag de caravan niet worden gebruikt als "bijgebouw" van het huis of de accommodatie.
Let op: de wielen, trekstang en alles wat bijdraagt ​​aan het mobiele karakter van de caravan moeten intact blijven.
Je mag de caravan van een ander zonder vergunning in je tuin parkeren:
maar dit mag niet langer dan 3 maanden per jaar gebeuren;
afhankelijk van lokale regelgeving mag in die caravan worden gekampeerd.
Lokale regelgeving kan ook bepalen dat een caravan niet, of slechts kort, op straat mag worden geparkeerd.
De permanente plaatsing van een caravan in de tuin vereist een vergunning wanneer daardoor meer dan 5 m² woonoppervlakte wordt gecreëerd.

een stacaravan

In het Frans spreekt men van "mobile home" of "résidence mobile de loisirs".

In principe zijn stacaravans uitsluitend toegestaan ​​op campings of recreatieparken. Maar wanneer de stacaravan niet langer mobiel is (geen dissel, geen wielen, permanent in de bodem bevestigd), mag je hem in de tuin plaatsen.

Wanneer de stacaravan minder dan 3 maanden per jaar (of 15 dagen in een beschermd gebied) in de tuin staat, is sprake van een tijdelijke plaatsing en heb je (onder voorbehoud van lokale verordeningen) geen vergunning nodig.
Bij een permanente plaatsing is altijd een vergunning vereist.
 

Misschien helpen onze artikelen je ook bij de volgende activiteiten:

regenwater opvangen

Je mag voor eigen gebruik regenwater opvangen, maar er zijn bepaalde voorwaarden en regels aan verbonden.
Het regenwater mag uitsluitend onderaan een schuin dak worden opgevangen en op plaatsen waar het dak niet toegankelijk is (behalve voor onderhoud).
Het water moet worden opgeslagen in een bovengrondse ton of ingegraven tank waarvan de afmetingen voldoen aan de technische regelgeving.
Onder geen enkele voorwaarde mag het hemelwaterafvoersysteem of de opslag op het drinkwaterleidingstelsel worden aangesloten. Ook niet tijdelijk!
Het regenwater mag uitsluitend voor eigen gebruik worden toegepast. Er mag geen antivries in worden gedaan en het mag niet als drinkwater worden gebruikt.
 
Je leest meer in artikel Regenwater opslaan.

zonnecellen

Je kunt zonnepanelen op het dak (toiture photovoltaique) installeren om elektriciteit voor eigen gebruik of voor wederverkoop te genereren. Maar voordat ze worden geplaatst, moet je toestemming vragen via de gemeente.
Onder bepaalde omstandigheden heb je recht op financiële hulp.

zonnecollectoren

Je kunt je eigen warmte produceren met behulp van zonne-energie. Wel zul je eerst om toestemming moeten vragen om deze "capteurs solaire" op je dak te plaatsen, want het aangezicht van de woning verandert. Onder bepaalde voorwaarden heb je recht op hulp om het project te financieren.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Asfalteren rond het woonhuis

  Het asfalteren (goudronnage) rond woonhuizen is een techniek die voornamelijk gebruikt wordt om voetpaden en opritten te stabiliseren.

Reacties
 • Aanpassingen buiten, een handleiding 4 november 2017 17:36, door eisso koenders

  Onze buren hebben besloten direct naast (maar wel vrij van) de mur mitoyen (2 meter hoog) een veranda te plaatsen zonder verder overleg ( 20 m2). Ik heb ook geen publicatie van een Declaration Préalable gezien bij het gemeentehuis. De buurman zegt dat de burgemeester "ok" heeft gezegd wat nogal wollig is. Ik kan geen verdere informatie verkrijgen dus is het een beetje limbo. Gezien de nu gevorderde hoogte van het bouwwerk ( 5 meter) wordt ik er een beetje kriebelig van want het is geen gezicht vanuit onze tuin. Ik denk aan het inzetten van een advocaat maar wil eerst graag uw mening(en) of dit inderdaad zo maar kan en zo niet, wat er aan gedaan kan worden. Bij voorbaat mijn hartelijke dank voor de hulp in deze. Eisso Koenders

  • Aanpassingen buiten, een handleiding 4 november 2017 19:57, door Hanjo

   Vraag om te beginnen wanneer de buurman zijn Déclaration Préalable heeft ingediend, wat hij ook met een duidelijk zichtbaar bord had moeten aangeven en vraag op het gemeentehuis naar de status van die Déclaration Préalable. Geef ook aan dat U bezwaar gaat maken.

   Een "ok" van de burgemeester is tegenwoordig niet meer voldoende, want die beslissing wordt door de DDE genomen. Deze dienst hanteert strikt de regels!

   Ook al staat de veranda op zijn perceel, dan heeft hij nog bepaalde afstanden aan te houden, die ook afhangen van de hoogte.

  • Aanpassingen buiten, een handleiding 6 november 2017 08:28, door Nola Dijkmans

   een veranda van 5 meter hoog??? afijn, volgens mij hoor je dit gewoon aan te vragen, niet via een ’de burgemeester zegt ja’ maar officieel. De eerste stap zou dus zijn om even verhaal te gaan halen op de mairie. en vervolgens naar de officiele instantie te gaan, heet die niet iets van DDTP?? zit in de grote stad, in ons geval in Montluçon..

   • Aanpassingen buiten, een handleiding 6 november 2017 09:24, door eissokoenders

    Dank. Inderdaad 5 meter hoog. De muren zijn 2,80 tot 3,00 meter met een glazen gevaarte er bovenop (een puntdak dat verstelbaar is in hoogte). Ik zal zeker de instanties raadplegen. Nogmaals dank voor het advies. Eisso Koenders


Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |