Een mobile virtual network operator (MVNO) is een bedrijf dat niet over een licentie beschikt, maar onder eigen merknaam mobiele telefonie verkoopt over het netwerk van een andere GSM-operator. In Frankrijk heet dat een "opérateur de réseau mobile virtuel".
Het vorige artikel in deze rubriek: Drie dagen om van mobiele telefoonoperator te veranderen
Beoordeling:
Bezoeken: 578
MVNO’s die "low-cost" als hun specialiteit aanboden, moeten de impact van de komst van Free mobile gevoeld hebben...
Na een eerste weigering in 2007 werd Free Mobile in 2010 de vierde GSM-operator met een eigen netwerk. In januari 2012 startte Free haar netwerk en met spectaculaire tarieven wist het bedrijf binnen korte tijd een flink marktaandeel te vergaren. Het netwerk van Free dekt (nog) niet heel Frankrijk: in januari 2013 kondigde het bedrijf aan 50% van de Franse bevolking te kunnen bereiken. Dar zijn met name de grote steden, dus op het platteland kan maar beperkt van Free mobile gebruik gemaakt worden.
Maar of daardoor deze MVNO’s overbodig zijn geworden, valt te betwijfelen. Bedrijven als Lebara, NRJ Mobile, Virgin Mobile, Prixtel, La Poste Mobile en ruim 20 andere bestaan anderhalf jaar na de komst van Free en kopen hun belminuten in bij drie grote netwerken Orange, SFR en Bouygues. De grootste, Virgin Mobile, publiceerde onlangs zelfs verbeterde resultaten voor het zevende achtereenvolgende jaar, met een omzet van € 560.000.000 (+8%) en een vloot van 1,7 miljoen klanten (+1%).
Samen tellen de Franse MVNO’s 8 miljoen klanten.
Maar niet alles is rooskleurig. Nadat hun marktaandeel tussen 2008 en 2012 staag van 5 tot 13% maakte de komst van Free Mobile een einde aan de ontwikkeling van deze sector. De situatie is nu moeilijker voor MVNO’s. Een situatie die de Franse mededingingsautoriteit zorgen baart, want de MVNO’s spelen een vitale rol in het stimuleren van de markt door met name de verrijking van het aanbod voor de consument.