allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2013The Famously Crusty Baguette Goes Soft
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opmerkelijk nieuws uit 2013

The Famously Crusty Baguette Goes Soft

Schrijft The Wall Street Journal

De Amerikaanse krant schrijft over het verslappen van het stokbrood. Symboliek?

vrijdag 23 augustus 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 25 augustus 2013

In een artikel in The Wall Street Journal van 20 augustus 2013 citeert de Amerikaanse krant een Parijse bakker: van de 1.500 stokbroden die hij dagelijks bakt, zou hij 90% niet willen eten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Waarom de winter streng en koud wordt!
Beoordeling:
Bezoeken: 505
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De Fransen willen hun bauguette het liefst "pas trop cuit", niet te gaar. Het betekent dat de bakker ze 3 minuten eerder dan de voorgeschreven 24 minuten uit de oven haalt. Het resultaat is een slap stokbroodje, een baguette ramollo.

Een van de grote symbolen van de Franse gastronomie wordt bedreigd. Bekend om zijn kenmerkende vorm en knapperige buitenkant dreigt het stokbrood nu andere karakteristieken te krijgen: ongaar en deegachtig.

Om de klant tevreden te houden kunnen de boulangers niets anders doen dan de baktijd verkorten. Maar wees eerlijk: het eten van een goed doorbakken stokbrood kan een pijnlijke ervaring zijn. Knabbelen is er niet bij en het doet pijn aan je tandvlees en gehemelte. Op een minder doorbakken stokbrood breek je je tanden niet.

Sommige klanten geven als reden voor hun "slappe" voorkeur dat een goed doorbakken stokbrood veel te snel hard en oud wordt. Andere klanten zeggen dat ze vragen om een ​​"pas trop cuit" omdat het thuis opgewarmd beter smaakt.

De verschuiving in de smaak van het publiek heeft enige verontwaardiging aangewakkerd in het land dat synoniem staat aan de dunne, langwerpige stok. Alle Franse kranten halen het artikel in de"conservatieve" Wall Street Journal aan. Sommige kranten vragen zich zelfs af of er meer achter dit artikel schuilt. Gaat het misschien om Frankrijk zelf, en niet alleen om het brood...

Steven Kaplan, een hoogleraar aan de Cornell University zegt dat de kenmerkende textuur en aroma van het stokbrood komen uit een chemische reactie (het Maillard-effect) dat optreedt tegen het einde van het bakproces. Zonder dat effect is een baguette niet meer dan een smaakloze brij, die soms moeilijk te kauwen is.

Hoewel de consumptie van brood in Frankrijk sinds de jaren 1950 is gedaald, is het stokbrood is nog steeds vaste kost. Veel mensen (ongeveer 98%[1]) eten het bij de meeste maaltijden, zien het bijna als een verlengstuk van de mes en vork en duwen er het voedsel mee rond op het bord.

Ondanks zijn geëerde-status is het alomtegenwoordige brood niet eens één eeuw oud. Het stokbrood zoals wij het nu kennen dateert uit de jaren 1920 en was een bijproduct van een beschermend arbeidsrecht dat Franse bakkers verhinderde te werken tussen 22:00 en 04:00 uur. Dat maakte het onmogelijk om traditionele ronde broden voor te bereiden voor het ontbijt. De bakkers moesten zich wenden tot een nieuw soort brood. De dunne vorm maakte het sneller te bereiden en te bakken. De baguette, Frans voor "stokje", werd al snel een essentieel onderdeel van het ontbijt in heel Frankrijk.

In de afgelopen jaren heeft de bakker op de hoek steeds meer te lijden onder de toenemende concurrentie van industriële voedingsbedrijven en supermarkten, die een stokbrood kunnen verkopen voor ongeveer een derde van de prijs. In een poging om de industrie te beschermen, dicteert de Franse wet welke ingrediënten kunnen worden gebruikt om deze baguettes te maken en werd de naam boulangerie beschermd voor winkels waar brood ter plaatse wordt gebakken. Maar de wet dicteert niet hoe lang het stokbrood in de oven moet blijven.

Voetnoten:

[1volgens het Franse onderzoekscentrum CREDOC

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention