allesfrans.com

 • Zwaar materieel

  Enkele machines en hun accessoires die rond het huis door vaklieden gebruikt kunnen worden.

 • De toevoer in de woning - Boven- en/of ondergronds

  De toevoer in een woning kan zowel bovengronds als ondergronds worden uitgevoerd.

 • Hoogwerkers

  De belangrijkste soorten hoogwerkers met hun Franse benaming.

 • Zwaar materieel

  Enkele machines en hun accessoires die rond het huis door vaklieden gebruikt kunnen worden.

 • De toevoer in de woning - Boven- en/of ondergronds

  De toevoer in een woning kan zowel bovengronds als ondergronds worden uitgevoerd.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenWater en sanitairHet "natte plan" van een woning

Het "natte plan" van een woning

donderdag 31 juli 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Misschien is het maken van een plan voor de aan- en afvoer van water nog wel lastiger dan het elektriciteitsplan. Je moet met meerdere factoren rekening houden die we in dit artikel gaan beschrijven.

Het vorige artikel in deze rubriek: Gipsplaat in de badkamer
Beoordeling:
Bezoeken: 1.362
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Wanneer je een oude woning gaat renoveren kun je er bijna zeker van zijn dat alle waterleidingen moeten worden vervangen. In oudere woningen was hooguit in het leefgedeelte een enkele koudwateraansluiting die meestal door een leiding van 10mm werd gevoed. Ga je daarmee verder, dan maak je een valse start, zul je overal te weinig capaciteit houden en erger je je al na een dag omdat een emmertje water vullen 5 minuten duurt.

Vervang dus (eventueel in stappen) de volledige waterleiding.

Het plan

Denk goed vooruit! Het uitbreiden of aanpassen van een bestaand net is meestal moeilijker dan het compleet nieuw aanleggen. Misschien wil je later op zolder een tweede badkamer aanleggen en wat zou het zonde zijn omdan beneden opnieuw te moeten gaan hakken en breken.

 1. Maak een lijst van alle aansluitpunten;
 2. Bepaal de diameters en maak daarbij gebruik van de aanbevolen waardes;
 3. Bekijk hoe die aansluitpunten het beste kunnen worden aangesloten. Dat kan betekenen dat je soms terug gaat naar punt 2.
 

1. Lijst van aansluitpunten

Vergeet niet de ontluchting van de boiler, de condensoverloop van een CV-ketel en de ontluchting van de afvoer (standpijp). Soms moet ook een badkamerventilator van een condensafvoer worden voorzien.
Bedenk ook waar je zowel koud als warm water nodig hebt. Wanneer je kunt kiezen, plaats dan de warmwaterbron zo dicht mogelijk bij het punt waar je het vaakst warm water nodig hebt, dus bij de keuken. Bij een ligbad is het geen probleem wanneer het even duurt voor er warm water is, maar bij een douche wel!
En vergeet ook niet de aansluiting buiten voor de tuin, of het wassen van de auto.

2. Aanbevolen diameters

In onderstaande tabel geven we de aanbevolen diameters voor de aanvoer (in koper) en de afvoer (in PVC). Je kunt voor de aanvoer ook van flexibele kunststof leidingen gebruik maken, maar daarbij is het aantal diameters beperkt en kies je de hogere waarde.

Voor waterleiding is het gebruikelijk om zowel de binnen- als de buitendiameter aan te geven, dus 8/10 betekent 8mm binnendiameter en 10mm buitendiameter.
Bij PVC wordt alleen de buitendiameter vermeld.
 
Verbruiker Aanvoer (koper) Afvoer PVC
WC 8/10 100
wastafel, bidet 10/12, eventueel 8/10[1] 40
wasmachine, vaatwasser 10/12 40
gootsteen 12/14, eventueel 10/12 50, eventueel 40
douche 14/16, eventueel 12/14 50, eventueel 40
badkuip 16/18, eventueel 14/16 40
hoofdaanvoer, boiler 20/22
overloop boiler, condenswater CV 32
hoofdafvoer (standpijp) 125

Wanneer een leiding naar verschillende verbruikers loopt, kun je op eenvoudige wijze de diameter van die leiding berekenen:

2 verbruikersleidingen van 10/12 hebben een aanvoer 12/14 nodig;
2 verbruikersleidingen van 14/16 hebben een aanvoer 16/18 nodig.
Een 20% grotere diameter betekent ongeveer 44% meer capaciteit, een 40% grotere diameter betekent ongeveer een verdubbeling van de capaciteit.
Sommige verbruikers hebben maar korte tijd een kleinere hoeveelheid water nodig (bijvoorbeeld een vaatwasmachine of buiten). In dat geval is niet niet noodzakelijk om een gemeenschappelijke aanvoer te vergroten.
 
Opmerkingen:
De "eventuele" afmetingen zijn bedoeld voor heel korte leidingen (tot 1 meter).
Dikkere (warmwater-)leidingen geven meer waterverlies bij het opstarten.
Bij wasmachine en vaatwasser wordt vaak 32 mm aanbevolen, maar het is beter om een afvoer van 40 mm toe te passen omdat de afvoerpompen soms fors zijn uitgevoerd.
De sifons van wastafels en gootstenen hebben een aansluiting van resp. 32 en 40 mm, maar deze worden met een manchet in de afvoerleiding gestoken.
 
Voor de bepaling van de diameters van de aanvoer werk je "tegen de stroom in", bij de afvoer ga je met de stroom mee.
 

3. De aanvoer

Het is geen regel, maar Franse gewoonte om de wateraanvoer te regelen vanuit verdeelpunten (nourrices of répartiteurs). Je krijgt dan een sternetwerk. In Nederland wordt meestal vanuit de hoofdkraan een enkele leiding met aftakkingen gelegd, een busnetwerk.

De verdelers hebben 3 tot 8 aftakkingen, al dan niet voorzien van een kraan en zijn onderling te koppelen. Het voordeel is duidelijk: bij een storing kan een enkele aanvoer eenvoudig worden afgesloten. Ook hoef je niet bij iedere aansluiting een kraantje te plaatsen.
Kies je voor deze verdelers, dan is hun plaatsing je uitgangspunt. Ze moeten bereikbaar blijven, dus de meest aangewezen plaats is een kelder, een bijkeuken of een keukenkast.

Moet je lange warmwaterleidingen plaatsen, lees dan ook artikel Recirculatieleiding.
 

Bij het detailplan van de waterleidingen moet je gaan bedenken hoe de leiding kan lopen. Ideale plaatsen zijn:

in een vloer die je nog moet storten;
door een kelder of kruipruimte (vide sanitaire);
door een kast;
achter een nepbalk;
ingehakt in een scheidingswanden van gasbeton;
in een (voorzet-)wand van gipsplaten;
in een zwevend plafond;
...
 
Maar leg een waterleidingen nooit in de spouw van een buitenmuur of aan de buitenzijde van een muurisolatie (bevriezing!).
Gaat het om een tweede woning die in de winter niet bewoond wordt, vergeet dan vooral niet de aftappunten op het laagste punt van iedere leiding!
 

3. De afvoer

Nu gaan we hetzelfde doen voor de riolering. Je gaat weer van de verbruikers en hun aanbevolen afvoerdiameters uit en voegt die samen tot een net met steeds toenemende diameter.

Sifons (stankafsluiters) bestaan in 32 mm (wastafels) en 40 mm (gootstenen). De sluit je met rubberen manchetten 32/40 en 40/50 aan op de volgende grotere PVC-diameter. De manchet wordt niet verlijmd wat de toegankelijkheid bij een eventuele verstopping vergemakkelijkt.
Badkuipen hebben voor de afvoer (sifon) een gat van 52 mm Ø, maar de sifon zelf heeft een afvoer van 40mm.
Douchebakken hebben een afvoergat met een diameter van 60 of 90 mm. De sifons hebben daarbij een afvoer van respectievelijk 40 of 50 mm.

Je afvoerplan maak je op dezelfde manier als bij de waterleiding en bij iedere samenvoeging van leidingen pas je de volgende grotere diameter toe. Dan ga je kijken hoe dit plan kan worden verwezenlijkt.

Anders dan bij de waterleiding moeten we met twee extra factoren rekening houden: afschot en beluchting.

Afschot

Elke afvoer van vuil water moet een constante afschot van ongeveer 1%, ofwel 1 cm per strekkende meter hebben. Is het afschot minder, dan heb je kans op dichtslibbende leidingen te snel dicht. Is het meer dan kunnen vaste en vloeibare stoffen zich scheiden en loopt mogelijk alleen het water weg. In beide gevallen heb je dus het risico van verstoppingen. Werk dus altijd met een afschot van ongeveer 1% en een verticale val.

Dit betekent dat het nagenoeg onmogelijk is een lange leiding in een betonnen vloer te leggen!
Beluchting

Wanneer de afvoerleiding niet belucht wordt, kan bijvoorbeeld bij het doortrekken van de WC een vacuüm ontstaan wat stankafsluiters kan leegzuigen. Er ontstaat dan een een open verbinding met het riool, met stank tot gevolg. Fransen noemen dit fenomeen désyphonage.
Zorg dus voor een standpijp ("ventilation primaire") van voldoende diameter (minimaal 100 mm) die boven het dak uitkomt en van een afdekhoedje is voorzien. Maak hem zo recht mogelijk.

De meest efficiente oplossing is het aanleggen van één verzamelleiding op een beluchte standpijp. Je kunt daar ook de WC in opnemen, maar het is beter om deze apart op de valpijp aan te sluiten of het dichtst bij de valpijp te plaatsen.
Moet je gebruik maken van een septictank (een fosse) dan kan het noodzakelijk zijn om een aparte afvoer voor keuken en wastafels te maken omdat dit afvalwater eerst door een vetvanger (bac à graisse) moet. Maar er zijn ook fosses met een geïntegreerde vetvanger waarbij al het afvoerwater door een enkele leiding wordt aangevoerd.

Tips

De WC-pijp van 100mm kan beter geen haakse (90°) bochten hebben, liever bochten van 45°.

Badkamers met zowel een douche als een badkuip verdienen bijzondere aandacht; bij het laten leeglopen van de badkuip kan het afgevoerde water in de douche terecht komen en wou deze zelfs kunnen overlopen als de gemeenschappelijke afvoer een te kleine diameter heeft. Het is dus beter de douche apart op de standpijp aan te sluiten. Is dit niet mogelijk, dan kun je in de afvoerleiding een terugslagklep (clapet anti-retour) opnemen die voorkomt dat het water in tegengestelde richting stroomt.

De meest lastige stap zal het vinden van de juiste route voor de afvoerbuizen: ze hebben een grote diameter en je het te maken met de noodzaak van een constante afschot. Heb je het geluk dat je onder de vloer kunt komen dan is alles goed te doen, maar denk aan geluidsproblemen. Ook bij de valpijp!
Een alternatief kan het plaatsen van een voorwand zijn. Het sanitair hangt in een frame waarachter de afvoerleidingen worden geplaatst. Je kunt zoiets zelf maken, maar er zijn ook complete systemen in de handel.

Voetnoten:

[1leiding korter dan 1 meter

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 61

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |