De regelingen voor de taxe sur la plus-value, de belasting die je in Frankrijk moet betalen op de winst bij verkoop van een tweede woning, zijn niet altijd even duidelijk wanneer de eigenaar niet zijn fiscale woonplaats in Frankrijk heeft.
Dit artikel beantwoordt enkele vragen die we toegezonden kregen en geeft wat aanvullende informatie.
Welk tarief is van toepassing?
De wijze van berekening van de gerealiseerde meerwaarde door een niet-ingezetene is identiek aan die van een inwoner, behalve voor het belastingtarief:
19% indien de niet-ingezeten fiscale woonplaats heeft in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (lidstaten van de Europese Unie + IJsland, Liechtenstein en Noorwegen);
Let op: Monaco, Andorra, Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië, Saint-Pierre en Miquelon en Mayotte maken geen deel uit van de Europese Unie. De belastingdruk is voor deze gebieden 33 1/3%.
33 1/3% indien de niet-ingezetene fiscale woonplaats in een ander land heeft en dat land niet in de lijst van niet-coöperatieve landen en gebieden
[1] staat vermeld;
50% indien de niet-ingezeten inwoner is van een niet-coöperatief land of gebied.
De aanvullende begroting voor 2012 bepaalde dat de gerealiseerde meerwaarde vanaf 17 augustus 2012 ook voor niet-ingezetenen onderhevig is aan sociale premies (
CSG,
CRDS, ...) tegen een tarief van
15,5%. In 2019 is dit tarief
17,2%.
Inmiddels is dit deels teruggedraaid door Europese regelgeving. Een niet-ingezetene die aantoonbaar onder een ander sociaal stelsel valt, betaalt (naast de 19% belasting slechts 7,5%.
Op welke kortingen of vrijstellingen kun je aanspraak maken?
De vrijstelling voor de hoofdverblijfplaats is niet van toepassing op fiscaal niet-ingezetenen. Per definitie hebben die geen hoofdverblijfplaats in Frankrijk.
De vrijstelling voor de eerste verkoop van een woning die geen hoofdverblijfplaats is, is niet van toepassing op niet-ingezetenen.
Als niet-ingezetene kun je toch profiteren van een specifieke vrijstelling voor jouw verblijf in Frankrijk (artikel 150 G II 2° van de
CGI[2]) als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
Je hebt de nationaliteit van een lid van de Europese Economische Ruimte of van een ander land waarmee Frankrijk een belastingverdrag heeft;
Je moet een fiscale woonplaats in Frankrijk gedurende ten minste twee opeenvolgende jaren voorafgaande aan de overdracht kunnen rechtvaardigen;
De verkochte woning moet jouw huisvesting in Frankrijk zijn en je moet er de vrije beschikking over hebben gehad vanaf 1 januari van het jaar voorafgaand aan de verkoop;
Per belastingbetaler kan slechts éénmaal van deze vrijstelling worden geprofiteerd.
Deze vrijstelling geldt ook voor in het buitenland gestationeerde ambtenaren die hun fiscale woonplaats in Frankrijk hebben.
Je bent geen eigenaar van je hoofdverblijf buiten Frankrijk
Wanneer je gedurende minimaal vier jaar voorafgaande aan de verkoop van je tweede woning in Frankrijk
geen eigenaar was van de woning die als jouw hoofdverblijf dient, rechtstreeks of via een tussenpersoon
[3], kun je onder bepaalde voorwaarden vrijstelling van de
taxe sur la plus-value krijgen:
Je gebruikt de opbrengst van de verkoop voor de aankoop van een hoofdverblijf;
Je mag slechts eenmalig van deze regeling gebruik maken;
De regeling is facultatief en je moet er als verkoper om vragen.
Op de dag van de verkoop van de tweede woning waarvoor je wenst te profiteren van de vrijstelling van de belasting op de meerwaarde beoordeel je hoeveel zal worden gebruikt voor de aankoop van je toekomstige hoofdverblijfplaats. Dat kan de volledige verkoopprijs zijn, maar ook een deel. De notaris zal er nota van nemen.
De vrijstelling van de belasting op de meerwaarde geldt voor het deel van de prijs dat wordt hergebruikt. Als verkoper ben je volledig vrijgesteld van de belasting wanneer het totale verkoopbedrag wordt geïnvesteerd. Is dat niet het geval, dan wordt het niet herbelegde deel belast.
Het aangegeven bedrag moet binnen een termijn van 24 maanden worden gebruikt om een hoofdverblijfplaats te kopen (nieuwbouw of bestaande bouw). Maak je gebruik van een lager bedrag dan je had aangegeven, dan moet je een gewijzigde aangifte doen. Gebruik je uiteindelijk meer dan wat je tijdens de verkoop had gezegd, dan kun je een vordering tot terugbetaling van de te veel betaalde belasting doen.
Maak je gebruik van de volledige opbrengst, dan hoef geen specifieke aangifte te worden gedaan, maar de notaris zal het de koopakte vermelden.
Het aangekochte pand moet in principe in Frankrijk staan, maar het belastingvoordeel wordt ook erkend als je een huis koopt in een lidstaat van de Europese Unie waar hij moet wonen, of in een andere land waarvan de overheid de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte heeft ondertekend en met Frankrijk een overeenkomst inzake administratieve bijstand in de strijd tegen fraude en belastingontduiking heeft gesloten.