allesfrans.com
 
BeginpaginaOverheidOfficiële documentenEen testament maken
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Een testament maken

dinsdag 8 oktober 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Voor een goed testament ga je naar een notaris. Je bent er dan vrij zeker van dat alle zaken zo op papier worden gezet als je het hebt bedoeld. Maar je kunt zelf ook een rechtsgeldig testament maken en zo een fors bedrag (tussen de € 150 en € 700) aan notariskosten besparen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Verklaring van goed gedrag
Beoordeling:
Bezoeken: 486
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Voor het maken van een testament moet je de tijd nemen en je moet de regels strikt in acht nemen. Daaronder ook die van het Franse burgerlijke recht, de "code civil".

Waarom zou je een testament maken?

Wanneer er geen testament is, voorziet de code civil in een verdeling onder de erfgenamen. Maar wanneer jouw wilsbeschikking afwijkt van wat de wettelijke regelingen bepalen (een deel voor een kleinkind, wat minder voor een kind, of een deel naar een ongehuwd samenwonende) of je wilt ruzie in de familie om de verdeling van jouw bezittingen voorkomen, zul je een testament moeten maken. Ook wanneer je een erfstuk aan een bepaald iemand (of aan een vereniging) beloofd hebt, zal dat in je testament moeten staan, anders kan het wel eens anders aflopen dan je zou hebben gewild.

Wanneer je zelf een testament maakt, spreekt men van een testament olographe. Bij de notaris wordt een testament authentique gemaakt.

Begin met het maken van een inventaris

Maak een lijst van al je bezittingen (onroerend goed, meubelen, bank- en spaarrekeningen, voertuigen, sieraden, kunstwerken, enz.) en taxeer ze zo goed mogelijk. Zo krijg je een compleet overzicht van je bezittingen en kun je ze gemakkelijker verdelen.

Zet alles eerst in klad

Maak een eerste ontwerp van je testament. Wanneer je een computer gebruikt, kun je gemakkelijk zaken toevoegen of aanpassen.

Schrijf in de ik-vorm en gebruik een directe tekst in het Frans! Omschrijf je erfgenamen met voor- en achternaam, geboortedatum en -plaats, adres en woonplaats, alsmede de relatie met jezelf.
Voor een vereniging geef je de naam en het adres. Verifieer wel eerst of de vereniging inderdaad legaten mag aannemen!

Sla het op en laat het een dag rusten.

Lees na een dag je klad nog eens goed door en kijk of je alles duidelijk en ondubbelzinnig hebt opgeschreven, niemand en niets hebt vergeten, en dat je vooral voldoet aan de vermeldingen die van het geheel een legaal document moeten gaan maken.

Het officiële document

Nadat je je klad nog eens grondig hebt gelezen, begin je met het officiële gedeelte.

Pak pen en papier, want je testament moet handgeschreven zijn!

Een printje uit de computer ’ook als bijlage) waaronder je je handtekening zet, heeft geen enkele waarde, zo zegt artikel 970 van de Franse code civil.
 

Bovendien moet je het zelf schrijven. Ben je daar niet toe in staat, dan mag je een derde vragen je te helpen. Men spreekt dan van een testament "à main guidée". Het document moet duidelijk van jouw hand komen en je handschrift moet duidelijk te herkennen zijn. Ook mag nergens de indruk bestaan dat het onder dwang geschreven is. Al met al is het beter een notaris in te schakelen wanneer je het niet zelf kunt schrijven.

Gebruik een pen met onuitwisbare inkt. De wet zegt niets over het te gebruiken papier en schrijfmateriaal, maar het beste gebruik je klassiek schrijfpapier en een zwarte pen.

Probeer zo duidelijk mogelijk te schrijven en begin heel eenvoudig met "Ceci est mon testament".

Beslaat je testament meerdere bladzijdes, dan nummer je ze en op de eerste bladzijdes geef je aan uit hoeveel bladzijdes het document bestaat. Het is geen wettelijk vereiste, maar het voorkomt wel dat iemand er bladzijdes tussenuit haalt.

Wijs, indien je dat wenst, ook een "exécuteur testamentaire" aan, maar breng die persoon daar wel vooraf van op de hoogte, zodat je er zeker van bent dat het ook door die persoon wordt uitgevoerd! Is de executeur zelf geen erfgenaam, dan is het gebruikelijk dat je hem of haar in je testament een legaat geeft, een bedrag wat de "diamant" wordt genoemd.
 

Maak één enkel exemplaar, waarvan je eventueel voor jezelf een fotokopie kunt maken. Dit kopie heeft echter geen enkele waarde!

Dateer het document precies: dag, maand en jaar. Je hoeft geen plaats te vermelden, maar "fait à Grenoble, le..." mag wel.

Je handtekening is zeer belangrijk. Je zet hem onderaan de tekst en het moet duidelijk de jouwe zijn! Ontbreekt een geldige handtekening, dan is het testament ongeldig!

Een testament samen met je partner?

Een "testament conjonctif" wordt niet door de Franse wet erkend. Ieder zal zijn of haar eigen testament moeten opmaken.

Waar wordt het bewaard

Voor het bewaren van het testament kun je toch het beste naar een notaris gaan. De notaris bewaart het tot jouw overlijden en (tenzij je het niet wilt) wordt het geregistreerd bij het Fichier central des dernières volontés. Kosten bedragen respectievelijk ongeveer € 33 en € 30, maar je bent er zo zeker van dat je laatste wil wordt gerespecteerd.

Je mag het ook aan een derde persoon geven, maar het moet iemand zijn die je in vertrouwen kunt nemen. Breng voor de zekerheid ook anderen op de hoogte van het feit dat je een bepaald iemand in vertrouwen hebt genomen voor het bewaren van jouw laatste wil.

Je testament in een bankkluis opslaan, is geen goed idee. Zeker wanneer het gegevens bevat over de uitvaart, want de toegang krijgen tot die kluis kost tijd in verband met formaliteiten.
 

Zoals al eerder vermeld, kun je het beste je testament in het Frans opmaken. Zo voorkom je vertraging wanneer het eerst door een beëdigde vertaler moet worden omgezet in het Frans.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

Le Particulier

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention