allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieKlassieke energieGas en elektra betalen (van buiten Frankrijk)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Gas en elektra betalen (van buiten Frankrijk)

GDF en EDF

vrijdag 11 oktober 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Het overmaken van een bedrag van jouw bankrekening naar een andere kan in Frankrijk een ingewikkeld proces zijn. En een landsgrens kan daar nog eens een hoop complexiteit aan toevoegen. Zo ook bij het betalen van Franse abonnementen vanuit het buitenland. Een aantal bedrijven heeft alles prima op orde, maar andere lijken (vergeleken met Nederland of België) nog in het stenen tijdperk te leven.

Het vorige artikel in deze rubriek: Gas
Beoordeling:
Bezoeken: 4.126
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Zo ook EDF en GDF. Deze bedrijven schijnen niet te beseffen dat ze vele klanten hebben die zich maar enkele weken per jaar in Frankrijk bevinden. Beide bedrijven bieden hun klanten diverse mogelijkheden om de factuur te betalen, maar ze vereisen dat jij, of je bankrekening, zich in Frankrijk bevindt.

We hebben het al vaker gezegd, maar het eenvoudigste blijft toch gewoon een bankrekening in Frankrijk openen. Dat kan tegenwoordig ook zonder kosten, zoals bij ING Direct, een internetbankier die jou ook vanuit het buitenland alle bankzaken laat regelen.
 

EDF raadt het op haar website ook aan: sluit een prélèvement automatique, een automatische incasso, af en je bent van alle problemen af.

Maar lang niet iedereen is blij het deze betaalmethode en wil zijn banksaldo zelf in de hand houden.

EDF

Betalen per bankkaart

Iedere klant van EDF kan op internet een compte en ligne, een internetaccount aanmaken. Je hebt daarvoor alleen je 9-cijferige klantnummer en je Franse postcode nodig. Als inlognaam gebruik je je e-mailadres en je verzint een wachtwoord.

 

Hierdoor krijg je toegang tot jouw "espace privé" waarin je allerlei gegevens terugvindt, zoals je overeenkomst met EDF, de opnames van je meterstand en je facturen.

Maar je kunt er ook betalingen regelen. Ga naar de tab "mes factures", klik vervolgens op "payer mes factures" en kies als betaalmethode "carte bancaire".

Betalen per cheque

Wil of kan je geen bankkaart gebruiken, dan rest niets anders dan een cheque te sturen naar het adres wat op je EDF-factuur staat aangegeven.

Wanneer je geen incasso-overeenkomst met EDF hebt afgesloten, vind je onderaan de factuur een soort betaalstrook, de TIP. Stuur die samen met de cheque op, anders heb je een zeer grote kans dat je betaling niet verwerkt kan worden!

Van buiten Frankrijk

EDF kun je in Frankrijk telefonisch bereiken via nummer 09 69 32 15 15. Van buiten Frankrijk kun je bellen met +33 9 69 39 44 11.

De IBAN van EDF is FR2820041010030550698S02409.

GDF

Op de website van GDF kun je een account aanmaken, waarna je in je espace privé onder andere je facturen kunt bekijken en betalingen kunt verrichten.

Ook bij GDF heb je de mogelijkheid om een betaling per cheque te doen. Je stuurt je betaling naar:
Service Client GDF SUEZ DolceVita
87077 LIMOGES CEDEX 09

Net als bij EDF, kan je bij GDF ook telefonisch betalen. Je komt in contact met een soort antwoordapparaat dat je door de betaling via een bankkaart leidt.

Van buiten Frankrijk

Allemaal leuk en handig, maar het vereist dat je in Frankrijk bent en/of een Franse bankrekening hebt. Van buiten Frankrijk kun je telefoneren met het nummer +33 2 38 52 85 70. Ben je in Frankrijk, dan kun je bellen naar 09 69 324 324.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Gaskraan en slangen vervangen

  Franse huurders en huiseigenaren moeten controleren of de rubberen aanvoerslang van hun gasleiding op een "zelf-afdichtende" kraan zijn aangesloten.

Reacties
Hieronder 4 bijdragen
 • Gas en elektra betalen (van buiten Frankrijk) 6 augustus 2018 15:47, door Natasja

  EDF betalen.

  Ik heb zojuist een automatische incasso geregeld en de betaling kan vanuit de Nederlandse bank. Overigens is er een knop die ervoor zorgt dat de EDF pagina vertaald wordt naar het Nederlands, ook handig.

 • Gas en elektra betalen (van buiten Frankrijk) 22 juli 2017 16:43, door Dok Kaan

  Wat ik nog ergerlijker vind is dat de Frans ondernemingen de invoering van SEPA misbruiken om je te dwingen tot een prélèvement - wat wij een machtiging noemen. Het grote voordeel dat het SEPA stelsel biedt is juist dat je zonder probleem van het ene land naar het andere land kan overboeken. Zo niet in Frankrijk. In Frankrijk maken bedrijven als EDF, SAUR en Orange niet hun nieuwe SEPA Rekening bekend, maar dwingen ze je een machtiging af voor deze vereenvoudigde manier van betaling. Ze maken van het SEPA reglement misbruik om vooral de mogelijkheid van onmiddellijke opschorting en terugbetaling van betwiste overboekingen te propageren. In de praktijk blijkt dat ze tegelijk doorvechten tot het gaatje voor hun gelijk in een conflict, zodat je op het laatst ook nog ’s ruzie met je bank krijgt. Ben ik de eerste die woedend is? De Franse ondernemingen zijn weer eens in staat gebleken een belangrijke Europese regelgeving te frustreren. Als ze nou geen fouten maakten was er niks aan de hand, maar breek mij de bek niet open.

 • beste mensen,
  het betalen vanuit Nederland naar Franse nutsbedrijven kan heel lastig zijn. Oplossing voor EDF lijkt gevonden. Maar voor het water (SAUR) blijkt het heel erg lastig te zijn om dat zelf te regelen zoals Nederlanders dat gewend zijn.
  Maar na lang aandringen hebben ze dan eindelijk (zonder begeleidende tekst) mij een overzicht gegeven met hun IBAN en BIC gegevens.
  Zo kan ik nu ook ’even’ het water betalen.
  dit is wat ik van SAUR heb ontvangen (3x gecheckt en is correct)

  IBAN: FR76 3000 3017 4900 0200 6499 806
  BIC: SOGEFRPP

  Relevé Identité Bancaire (RIB):
  banque- agence-numéro de compte - clé
  30003 - 01749 - 00020064998 -06

  dan zie je hierboven de relatie tussen de RIB-IBAN

  Hoe dat ’76’ in de IBAN tot stand komt zie ik zo 123 niet, soms heb ik ook een betaling met FR44...?

 • Je EDF factuur betalen van buiten Frankrijk 21 maart 2014 15:39, door francois43

  Hoi,

  inderdaad lijkt het dat ik met bankkaart kan betalen maar ....
  je moet de soort kaart kiezen: Visa, CB of Mastercard.

  En dat zijn CREDIT cards, géén bankkaarten!

  Dus ik denk dat het niet kan met een (gewone) bankkaart,

  • Je EDF factuur betalen van buiten Frankrijk 21 maart 2014 15:50, door francois43

   en ook je franse nummer is van GDF, levert ook electra maar is NIET van EDF...

   voor EDF +33 (0)9 69 32 15 15

  • Je EDF factuur betalen van buiten Frankrijk 26 maart 2014 20:14, door Hanjo

   Diverse door Franse banken uitgegeven kaarten, waaronder Visa en Mastercard, kunnen gewone bankkaarten zijn, waarbij het bedrag onmiddellijk van de rekening wordt gehaald. Dit hangt af van het contract. De CB (Carte Bancaire) is wel degelijk een gewone "pinpas".

   • Je EDF factuur betalen van buiten Frankrijk 7 december 2014 12:53, door Wim

    Ik wil van mijn Franse bankrekeningen af en ben daarom met de EDF in de slag om ervoor te zorgen dat ze een automatische incasso uitvoeren vanaf mijn Nederlandse bankrekening. Dat moeten ze doen volgens de Europese regelgeving (al sinds 2012). Dit heeft te maken met de invoering van de SEPA en de IBAN: een bedrijf moet alle bankrekeningen binnen het SEPA-gebied nu gelijk behandelen. De Europese Commissie heeft dit aan mij bevestigd; voor de liefhebbers: artikel 9 van Regeling (EC) 260/2012.
    De EDF (kantoor Blois) heeft me geantwoord dat hun software daarvoor nog niet geschikt is, en daarom ik heb gevraagd wanneer dat wel het geval zal zijn. Als dat me te lang gaat duren of als ik op deze vraag geen antwoord krijg ga ik een klacht indienen bij de departementale DDCSPP (Direction départementale de la cohésion sociale et de la protection des populations).

    Op dezelfde manier ben ik met het ministerie van Financien (vanwege de belastingen), de opstalverzekering (Pacifica van CA) en het waterleidingbedrijf (SAUR) in de slag. Het Ministerie heeft nu toegezegd; CA en SAUR hebben geweigerd. Tegen de laatste twee heb ik daarom al klachten ingediend (Voor CA als financiële instelling bij de Banque de France, voor SAUR ook bij de DDCSPP). Mocht het toch nog nodig blijken om een klacht tegen het Min van Financiën in te dienen, dan zal dat bij de Europese Commissie moeten.

    Het is een gedoe en een kwestie van lange adem, maar het zou natuurlijk goed zijn als meer buitenlanders op deze manier opkomen voor hun rechten.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention