allesfrans.com
 
BeginpaginaConsumentConsument in FrankrijkWebsitesMijd deze Franse websites!
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Mijd deze Franse websites!

dinsdag 15 oktober 2013 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 28 december 2014

Frankrijk heeft op internet een groot aantal annuaires, websites die pretenderen een telefoonboek te zijn. Maar in plaats van het normale telefoonnummer word je een betaald telefoonnummer gepresenteerd, wat voor een oproep een exorbitante prijs rekent. Ondanks dat deze praktijk al geruime tijd verboden is, bestaan de sites nog steeds​​. Consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs publiceerde een lijst van te vermijden websites.

Het vorige artikel in deze rubriek: Le Dénicheur, een nieuwe vergelijkingssite
Beoordeling:
Bezoeken: 237
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Internet gebruikers laten betalen voor informatie die ze elders gratis kunnen vinden: het proces is zo oud als het web zelf. Maar het neemt alarmerende proporties aan in een nieuw gebied: de annuaires.

Slachtoffers hebben niet door wat er gebeurt. Op zoek naar gegevens over een bedrijf belanden ze via een zoekmachine op een website die gespecialiseerd lijkt te zijn in waat zij naar op zoek zijn. Zoek je naar "Dr Bernard in Rennes" dan vind je de website "Allo-medecins.fr" of "Doctoralia.fr", of "sante.org". In plaats van het "echte" telefoonnummer van de arts geven deze sites een betaalnummer op dat je voor een hoge prijs in verbinding brengt. En dit alles zonder medeweten van Dr Bernard. En dat is nou precies wat het een wanpraktijk maakt!

Risico van misleiding

Sinds 1 juli 2013 verbiedt de regelgevende instantie voor elektronische communicatie en berichten (ARCEP) het toewijzen van een betaalnummer aan "een natuurlijk persoon of een rechtspersoon [...] zonder voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming".

De toezichthouder die belast is met de toewijzing van betaalnummers is bezorgd over een mogelijk tekort aan nummers te wijten aan de uitbreiding van dit soort sites. De "annuaires" maken gebruik van alle duurdere betaalnummers: de 0899 (€ 1,35 per gesprek plus € 0,34 per minuut).

Deze sites kunnen de gebruiker gemakkelijk misleiden. Ergens op de site staat wel een (niet altijd zichtbaar of begrijpelijke) vermelding, maar het is voor de consument niet altijd duidelijk dat het om een betaalde doorstuurdienst gaat.

RTL en 20 Minuten ook bezweken

Maar ondanks het verbod bestaan de bedrijven nog steeds. Sommige bedrijven zijn buiten Frankrijk gevestigd. Maar zelfs de site van het gratis dagblad 20 Minutes en van RTL herbergen dit soort "annuaires".

De bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond: de Allo-media groep zegt zo’n tweeëntwintig gespecialiseerde telefoonboeken te hebben met 1,6 miljoen pageviews per maand. Er zijn nog tientallen anderen op het web, zowel algemene als thematische.
Artsen, bloemisten, garages en zelfs notarissen: nog maar weinig beroepen zijn tot nu toe aan het parasitisme ontsnapt.

Geen alternatief

De sites rechtvaardigen de vergoeding die zij ontvangen omdat zij een dienst of pseudo-dienst verlenen aan de internet gebruikers. Ze ordenen en sorteren de nummers, bieden een selectie van "goede plaatsen" of laten toe beoordelingen achter te laten over de professional in kwestie.
Ze proberen een facade van respectabiliteit te bouwen rond de praktijk die ze uitoefenen.

Omdat ze zich niet aan de regels houden, publiceert 60 Millions een lijst met te vermijden websites bij het zoeken naar een telefoonnummer. De lijst is uitgebreid, maar niet compleet en zal dan ook worden geactualiseerd.

Op internet: Website 60 Millions


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention