allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisGeografieLandschappen Allier
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Landschappen Allier

zaterdag 22 april 2017 , door Hanjo

Dit is een opsplitsing van de 7.381 km2 oppervlakte van het departement Allier naar het type landschap.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 136
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het laagste punt van het departement Allier (169m) is te vinden bij Urçay in het dal van de Cher en met 1292m is de Puy de Montoncel in Montagne bourbonnaise het hoogste punt.
Naast de Cher doorkruisen nog twee grote rivieren het departement: de Allier en de Loire.

Bocage

De Bocage Bourbonnais beslaat een derde van het oppervlak van het departement Allier en is een groen landschap met een opeenvolging van lage heggen of hoge bomen die "bouchures" genoemd worden. Ze vormen een natuurlijke afscheiding, zijn een bron van schaduw of beschutting tegen de wind. Ze zijn duidelijk aanwezig in het landschap, waar vee overheerst. Hun netwerk wordt aangevuld door grote bossen.

Buiten de dorpen en steden vind je er een leefgebied van oude boerderijen: huizen en leenhuizen omringd door landerijen. Maar de belangrijkste rijkdom van dit gebied is het historische erfgoed gekoppeld aan de hertogen van Bourbon. Weiden gescheiden door heggen zijn bezaaid met kastelen en versterkte huizen. Er is ook een overvloed aan klein erfgoed: putten, heiligdommen ...

Sologne

Het landschap van de Sologne Bourbonnaise omvat prairies (weilanden), akkers, bossen en water. Niet voor niets spreekt men van het land van de landbouw, de jacht en de gewassen, hoewel dit laatste pas mogelijk werd na uitgebreide sanering.

De aanwezigheid van deze grote watergebieden zoals vijvers, maar ook de Loire, de Besbre, de Roudon of het kanaal langs de Loire is de oorsprong van een zeer rijke fauna.

De architectuur met vakwerkhuizen en het gebruik van meerdere kleuren bakstenen om de gevels van oude huizen te versieren zijn belangrijke kenmerken.

Montagne Bourbonnaise

Montagne Bourbonnaise bestaat uit de noordzijde van het Centraal Massief en het westelijke deel van de Monts de la Madeleine. Het is een heuvelachtige streek, bedekt met prachtige, bosrijke gebieden waar naaldbomen overheersen. In het westen vervangen muurtjes vaak de hagen rond de landbouwgron. De bebouwing is aangepast aan het reliëf en de klimatologische veranderingen: de huizen zijn gegroepeerd, agewisseld door landbouwgebieden.

Diverse bronnen voeden een dicht stelsel van stroompjes en riviertjes naar de vallei van de Sichon, die het grondgebied duidelijk markeert.

Limagne

Deze "vruchtbare driehoek" strekt zich uit tussen de Sioule en de Allier. Het is een gebied van belangrijke gewassen, een open landschap waar bomen niet ontbreken. Karakteristiek voor de Limagne is de walnoot.

Op de vlaktes vind je graanbouw, op de aangrenzende kalksteen hellingen in het noorden vind je de 600 hectare wijngaard van Saint Pourçain.

Combraille

Op de grens van Allier, Creuse en Puy de Dôme strekt zich een lang hellend vlak uit, de overgang tussen het Centraal Massief en het Bocage-landschap. Dit enorme granieten plateau wordt doorsneden door diepe, pittoreske kloven, zoals die van de Sioule en de Bouble. Graniet is overal in het landschap terug te vinden, niet alleen in rotsstapels, maar ook in huizen, muren, klein erfgoed ...

 
De zeer uitgebreide bebossing bestaat uit een mozaiek van vele kleine en enkele grote bossen. Over het algemeen werden ze aangeplant op kruispunten van wegen. Ze ontwikkelden zich verder in de late 19e eeuw door de aanleg van spoorwegen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Plaats: Beaulon

  Beaulon is een van de dorpjes in het kanton Chevagnes in het Franse departement Allier.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention