allesfrans.com

 • 12 Parijse metrostations tijdelijk hernoemd

  Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Asterix en Obelix zijn enkele stations hernoemd.

 • Quiz: Enkele lastige woorden beginnend met "habi-"

  Habile, habiller, habit, habitant(e), habiter, habitude, habituel(le), habituer.... Het zijn allemaal woorden die op elkaar lijken.

 • Boek: La Constitution de 1958 à nos jours

  Ben je geïnteresseerd in (de ontwikkeling van) de Franse grondwet, dan kan dit boek interessant voor je zijn.

 • 12 Parijse metrostations tijdelijk hernoemd

  Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Asterix en Obelix zijn enkele stations hernoemd.

 • Quiz: Enkele lastige woorden beginnend met "habi-"

  Habile, habiller, habit, habitant(e), habiter, habitude, habituel(le), habituer.... Het zijn allemaal woorden die op elkaar lijken.

  
BeginpaginaOverheidVigipirate

Vigipirate

zondag 23 februari 2014 , door Hanjo

Vigipirate is een plan voor waakzaamheid, preventie en bescherming tegen terroristische dreigingen. Het plan valt direct onder de Franse minister-president, eerste verantwoordelijke op het gebied van de nationale veiligheid.

Het vorige artikel in deze rubriek: De veranderingen van 2019
Beoordeling:
Bezoeken: 203
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De naam "Vigipirate" werd aangehouden omdat het onder de gehele Franse bevolking een goede naamsbekendheid heeft.

Het plan is van toepassing:

op het gehele land, in al zijn dimensies: land, lucht en zee, maar ook de cyberspace;
in het buitenland, in landen waar Franse onderdanen of belangen worden bedreigd, waarbij wel de soevereiniteit van elk land wordt gerespecteerd.
 

Het heeft drie hoofddoelstellingen:

het zorgen voor een voortdurende adequate bescherming van burgers, grondgebied en de belangen van Frankrijk tegen terroristische dreigingen;
het ontwikkelen en onderhouden van een cultuur van waakzaamheid om terroristische activiteiten te voorkomen en een dreiging in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen;
een ​​snelle en gecoördineerde reactie op herkende bedreigingen of terroristische acties, om de bescherming te versterken, interventie te vergemakkelijken en de continuïteit van vitale activiteiten te waarborgen.

307 maatregelen

Het plan Vigipirate omvat 307 maatregelen in 12 verschillende activiteiten, zoals: beveiliging van informatiesystemen, faciliteiten en gevaarlijke stoffen, energienetwerken, gezondheid, voedsel, land, lucht en zee, onderdanen, vertegenwoordigingen en de Franse belangen in het buitenland.
Een derde van deze maatregelen is permanent in werking. Andere kunnen worden geactiveerd om bescherming bij een dreigingsbeeld te versterken.
Het is gericht op het organiseren van de inzet van alle betrokkenen, met name door middel van een document dat ter beschikking wordt gesteld aan het publiek. Vigipirate bestaat momenteel uit twee documenten:

Een eerste geheim document is voor overheden en vitale operators. Het regelt de beoordelingsprocedures voor dreiging en kwetsbaarheid en bevat specifieke maatregelen;
Het tweede, publieke document is gericht aan de lokale overheden, exploitanten en alle burgers. Het heeft ten doel alle belanghebbenden te informeren over de beschermende maatregelen, welke waakzaamheid wordt verwacht en wanneer hun mobilisatie is vereist. Dit document kan worden gedownload van de website www.risques.gouv.fr.

Basisprincipes

De basisprincipes van het nieuwe plan zijn:

een evaluatiemethode die de identificatie van de dreiging en analyse van kwetsbaarheid combineert, om een juiste inschatting te maken van de te nemenmaatregelen;
strategie en veiligheidsdoelstellingen in 12 in het plan aangehouden werkterreinen;
mobilisatie van alle belanghebbenden, overheid, lokale overheden, bedrijfsleven en burgers.

Een vereenvoudigde waarschuwingcode

Het nieuwe plan heeft twee mobilisatieniveaus:

een niveau van waakzaamheid (vigilance) dat overeenkomt met de permanente situatie. Het vertaalt zich in de uitvoering van passende maatregelen om de veiligheid van iedereen te garanderen, zoals het verbod te parkeren voor sommige publieke gebouwen of de bagagecontrole op vliegvelden.
In bijzondere situaties zoals bijvoorbeeld een internationaal sportevenement, of een top van staatshoofden, kan het niveau van waakzaamheid worden verhoogd door strengere maatregelen (bijvoorbeeld toegangsbeperkingen en toegangscontrole in een bepaalde ruimte, de sluiting van luchthavens, het versterken van de verkeerscontrole).
Een waarschuwingsniveau voor een aanslag (alerte attentat). Dit niveau geldt ook wanneer geplande terroristische acties worden gedetecteerd door de inlichtingendiensten, of wanneer een of meer terroristische handelingen zijn gepleegd op het Franse grondgebied. Uitzonderlijke en tijdelijke maatregelen worden vervolgens (lokaal of landelijk) uitgevoerd zoals beperkingen op grote bijeenkomsten van mensen, speciale veiligheidsmaatregelen op sommige vluchten of een alarmfase voor de Franse land-, lucht- en zeemacht.

Speciale logo’s

Om de alarmsituatie aan te geven zullen openbare ruimtes worden voorzien van speciale merktekens. De kleurcode, die ging van geel naar rood is geschrapt. De niveaus van Vigipirate worden nu aangegeven door middel van een rode driehoek. Deze zal zichtbaar zijn op gebieden waar waakzaamheid vereist is en wanneer specifieke beveiligingsmaatregelen worden uitgevoerd.

Op internet: Het persbericht


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |