Ben je slachtoffer van een verkeersongeval op de openbare weg en kun je niet door de verantwoordelijke schadeloos worden gesteld, omdat deze niet verzekerd is of niet kan worden geïdentificeerd, dan kun je aankloppen bij dit waarborgfonds.
Het fonds de garantie des assurances obligatoires de dommages (FGAO) is van oorsprong bedoeld voor de schadeloosstelling van lichamelijke of materiële schade van verkeersslachtoffers bij ongevallen waarbij een voertuig is betrokken. Je kunt aanspraken maken op dit fonds wanneer de veroorzaker van het ongeval onverzekerd is, of niet kan worden geïdentificeerd, mogelijk omdat hij gevlucht is. Later is het werkgebied van het fonds uitgebreid naar schade veroorzaakt door alle op de grond rijdende personen, maar ook dieren die zich op de openbare weg bevinden.
Om schadeloos te worden gesteld moet je het slachtoffer (of zijn rechthebbende) van een verkeersongeval met een voertuig zijn (bijvoorbeeld een fietser of voetganger die aangereden is door een auto) of een ander ongeval op een openbare plek. De veroorzaker moet een grondvoertuig of een dier zijn. Dat kan bijvoorbeeld een skiër, een fietser of een everzwijn zijn.
Je moet de Franse nationaliteit hebben, of in Frankrijk woonachtig zijn of in een land wonen waarmee Frankrijk afspraken heeft gemaakt.
Het fonds zal de zaak alleen in behandeling nemen wanneer de veroorzaker onbekend of onverzekerd is. Ook als de verzekeraar van de veroorzaker insolvent is, kan op het fonds aanspraak worden gemaakt.
In het geval van dieren wordt een zaak alleen behandeld wanneer de eigenaar van het dier niet kan worden vastgesteld, niet verzekerd is of zijn verzekeraaar insolvent is.
Alleen wanneer geen andere verzekering de schade vergoedt, zal het fonds uitbetalen. Dus wanneer je een all-risk verzekering hebt, wordt de schade aan jouw voertuig altijd door je eigen verzekeraar vergoed en zal het fonds niet uitbetalen.
Wanneer je op een of andere manier een gedeeltelijke schadevergoeding krijgt, zal het fonds alleen het aanvullende schadebedrag vergoeden.
Om zelf een dossier aan te maken, kun je de benodigde formulieren downloaden van de site van de FGAO die je onder dit artikel vindt.
Voor elk type ongeval vindt je de juiste bescheiden die je ingevuld per aangetekende post met ontvangstbevestiging (lettre recommandée avec avis de réception) opstuurt naar de FGAO, samen met een kopie van je legitimatiebewijs, een proces-verbaal van de politie, eventuele getuigenverklaringen, enz.
Het maximale schadebedrag bij materiële schade bedraagt € 1.120.000 en bij lichamelijke schade bestaat geen limiet.
Je kunt een uitspraak van de FGAO betwisten bij een tribunal juridiciair.
Op internet: www.fondsdegarantie.fr
Bij het afsluiten van een voertuigverzekering word je gevraagd naar dit document. Wat is het en hoe kun je het verkrijgen?
Huidige bezoekers: 87
Wat informatie over verzekeringen in Frankrijk van vervoermiddelen.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.