allesfrans.com
 
BeginpaginaJustitie, wetten en regelsRegelgevingDe Franse nationaliteit verkrijgen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De Franse nationaliteit verkrijgen

vrijdag 18 april 2014 , door Hanjo

Je kunt op drie manieren de Franse nationaliteit krijgen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Dalia: online douane-aangifte
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 9.356
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Geboorte

Een kind waarvan ten minste één van de ouders op de dag van de geboorte de Franse nationaliteit heeft, krijgt de Franse nationaliteit, ongeacht het land waar het kind wordt geboren. Het is daarbij niet belangrijk of de ouders gehuwd zijn, als ze maar op de geboorteakte staan vermeld.
Voor een in Frankrijk uit buitenlandse ouders geboren kind kan (onder bepaalde voorwaarden) vanaf de dertiende verjaardag de Franse nationaliteit worden aangevraagd.
Adoptie

In Frankrijk wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten adoptie. Bij een adoption plénière worden alle banden tussen de biologische ouders en het kind verbroken. Daar tegenover staat een adoption simple.

Bij een adoption plénière krijgt het door Franse ouders geadopteerde buitenlandse kind de Franse nationaliteit vanaf de geboorte, dus met terugwerkende kracht.
Bij een adoption plénière wordt niet automatisch de Franse nationaliteit verkregen en gelden dezelfde regels als voor een uit buitenlandse ouders geboren kind (zie hierboven).

Huwelijk

Door een Franse partner te huwen krijgt een buitenlander niet automatisch de Franse nationaliteit. Hiervoor moet aan een aantal condities worden voldaan:

De Franse nationaliteit kan pas 4 jaar na de bruiloft worden verkregen en die periode is 5 jaar als niet kan worden bewezen dat men voor het huwelijk ten minste 3 jaar ononderbroken legaal in Frankrijk verbleef, of, in het geval van verblijf in het buitenland, niet gedurende 4 jaar was ingeschreven in het register van Fransen buiten Frankrijk. Werd het huwelijk in het buitenland voltrokken, dan moet het in de registers van de Franse burgerlijke stand zijn ingevoerd.
De buitenlander moet legaal in Frankrijk verblijven.
Het gemeenschappelijke emotionele en materiële leven moet niet zijn gestopt en de Franse echtgenoot moet nog steeds de Franse nationaliteit hebben.
De buitenlander moet een bewijs hebben van voldoende kennis van de Franse taal, afhankelijk van de sociale achtergrond.
De buitenlander mag zijn nationaliteit behouden.
De Franse nationaliteit kan niet worden verworven in een van de volgende gevallen :
veroordeling voor een misdaad die een schending van de fundamentele belangen van de natie inhoud of voor een terroristische daad,
veroordeeld tot ten minste 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf (ongeacht het misdrijf).

Naturalisatie

Naturalisatie is afhankelijk van het besluit van de overheid die kan weigeren, zelfs als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Voorwaarden hebben vooral betrekking op rechtmatig verblijf in Frankrijk, de integratie in de Franse gemeenschap en het ontbreken van strafrechtelijke veroordelingen.

De aanvrager moet meerderjarig zijn. Maar een kind van een Franse ouder kan ook een aanvraag doen, indien het ten minste 5 jaar met die ouder in Frankrijk heeft gewoond.
De aanvrager moet ten minste 5 jaar in Frankrijk hebben gewoond. Daarbij moet Frankrijk het centrum van zijn (met name professionele) leven zijn.
Onder bepaalde voorwaarden geldt een minimaal verblijf van 2 jaar.
Professionele integratie is een essentiële voorwaarde van assimilatie en integratie in Frankrijk. Dit moet echter duidelijk zijn over de hele loopbaan en niet alleen de specifieke situatie van de aanvrager op het moment dat het verzoek tot naturalisatie wordt gedaan. De soort arbeidsovereenkomst (onbeperkt of tijdelijke contract) is op zich geen obstakel, wanneer de activiteit zorgt voor een adequate en stabiele bron van inkomsten.
De aanvrager moet een volgens zijn sociale status (opleidingsniveau, middelen, ...) voldoende kennis van de Franse taal kunnen aantonen en een diploma of een certificaat, afgegeven door de organisaties voor de opleiding Franse taal kunnen tonen. De kennis van de Franse taal wordt beoordeeld tijdens een onderhoud.
Vrijgesteld voor het indienen van dit certificaat zijn mensen ouder dan 60 jaar en mensen met een handicap of chronische slechte gezondheid.
De naleving van de fundamentele beginselen en waarden van de Republiek en een voldoende kennis van de geschiedenis, cultuur en de Franse samenleving. Deze assimilatie wordt gecontroleerd tijdens een persoonlijk gesprek met een officier van de prefectuur of het consulaat, waarna de aanvrager het handvest van de rechten en plichten van de Franse burgers moet ondertekenen.
De aanvrager mag niet veroordeeld zijn voor delicten die het bezit de Franse nationaliteit verhinderen. Ook wordt gekeken of de betrokken persoon zijn belastingen aangeeft en betaalt. Ook worden strafrechtelijke veroordelingen in Frankrijk en in het buitenland gecontroleerd. Veroordeling voor een misdaad die een schending van de fundamentele belangen van de natie inhoud of voor een terroristische daad maken naturalisatie onmogelijk, alsmede een veroordeling tot ten minste 6 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf (ongeacht het misdrijf).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 8 bijdragen
 • De Franse nationaliteit verkrijgen 12 januari 2020 18:08, door alice

  Hoi
  Ik heb 2 zonen die de franse nationaliteit bezitten. Omdat ze erkend zijn door hun vader. Hoe kan ik als ouder de franse verblijf of nationaliteit krijgen?

  • De Franse nationaliteit verkrijgen 28 februari 2020 15:46, door Joann brei

   Ik heb een dochtertje van 1 jaar die erkent is door haar vader die de franse nationaliteit bezit. Hoe kan ik als moeder aan een stuk franse papier(cat dante of nationaliteit) komen en welke stukken heb ik allemaal nodig om mijn dochtertje haar paspoort te laten maken?

   • De Franse nationaliteit verkrijgen 28 februari 2020 19:26, door Hanjo

    Voor het verkrijgen van een Frans paspoort is een geboorte-akte van minder dan 3 maanden oud vereist. Een dienst in Nantes kan vervolgens het paspoort aanmaken.

 • De Franse nationaliteit verkrijgen 11 juli 2018 21:12, door Bertus Foppen

  Goed het volgende , mijn opa was een fransman (waarvan ik de geboorteakte heb kunnen achterhalen), hierdoor sta ik in nederland geregistreerd bij de burgerlijke stand als franse nationaliteit en nederlandse nationaliteit , graag had ik dus ook een frans paspoort , maar het gekke hiervan is dat men in frankrijk zegt dat men daar niets mee te maken heeft , in het verleden heb ik dit ooit geprobeerd aan te vragen , is er iemand die weet waar ik het aanvragen kan , en op welke manier dit te doen ?

 • De Franse nationaliteit verkrijgen 1 november 2017 21:33, door Degens G

  Ik ben al 6 jaren getrouwd met een nederlander en we hebben wettige kinderen. Ik woon in Suriname en kan daarom geen nederlands paspoort krijgen. Als ik met mijn gezin gaat emigreren naar Frans Guyana komt mijn vrouw dan wel in aanmerking voor een Nederlands paspoort?

 • De Franse nationaliteit verkrijgen 16 augustus 2016 15:17, door heleen

  Hallo,

  Ik ben een nederlands, wonend in frankrijk. Getrouwd met een algerijn sinds 2014. Ik heb een dochter van 11 maand geboren in fr. En ben in verwachting van nummer 2.
  Nu is het probleem dat mijn man geen papieren heeft. Ik woon al sinds 2013 in frankrijk. Mijn man heeft 3 recepise gehad van 3 maand en 1 van 1 maand. En nu moeten we allemaal het land verlaten. Weet iemand wat ik kan doen? Mvg

 • De Franse nationaliteit verkrijgen 16 mei 2016 14:31, door christian

  hallo
  ik ben en belg en ik ben getrouwd met en marokkanse vrouw die de F kaart geeft
  wat moet ik doen om wettelijk in frankrijk te wonen
  ik wil gewoon met belgie niets meer te maken hebben maar om naar marokko te geen heb ik en pasport nodig of kan ik en frans pasport vragen

  • De Franse nationaliteit verkrijgen 14 januari 2020 18:54, door mantie stansio

   Me zoon mantie stansio geboren in Suriname. Hij vader heeft de franse nationaliteit. Hij is erkend door die vader .heeft hij recht op die nationaliteit. Me zoon woont nu in het buitenland zonder nationaliteit. Wat moet ik nu doen .hij is minder jarig.wat moet ik nu doen als ouders. Graag u antwoord

 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention