allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisOrganisatorische indelingWat is er nieuw in de intercommunales van Allier?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Wat is er nieuw in de intercommunales van Allier?

zaterdag 3 mei 2014 , door Hanjo

Het zorgt voor minder beroering dan de verkiezing van de burgemeesters, maar ook de intercommunale besturen beïnvloeden de toekomst van de Franse gebieden. Ze zijn nauw betrokken bij de decentralisatie die momenteel in Frankrijk plaats vindt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Voormalig kanton Chevagnes
Beoordeling:
Bezoeken: 179
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen telden de uitgebrachte stemmen ook voor de verkiezing van de intercommunale besturen. In het algemeen is in het departement Allier (net als bij de landelijke trend) een verschuiving naar rechts te zien. Voor de 21 intercommunale besturen waren dit de gevolgen.

Er veranderde niets

Voor de besturen van de agglomeraties Moulins en Montluçon veranderde er niets. Pierre-Andre Périssol (UMP) behoudt zijn zetel als president van de Moulins Communauté met 45 van de 71 stemmen voor en diverse socialisten in het bestuur.

In Montluçon verandert niets aan het machtsevenwicht. Daniel Dugléry was de enige kandidaat en werd unaniem herkozen.

In Cerilly heeft Gérard Dériot ervoor gekozen om het voorzitterschap van de Gemeenschap van gemeenten van het Pays de Tronçais te behouden. Om dit te doen was hij (door de wet op het dubbele mandaat) gedwongen om zijn zetel raadszetel op te geven.

In Val de Cher werd Gérard Ciofolo, burgemeester van Nassigny, herkozen.

Ook in Marcillat is het status quo, waar Christian Chito de hamer behoudt en in het Pays d’Huriel ondertekende Michel Tabutin een nieuwe ambtstermijn.

In de regio Montmarault is Bruno Rojouan, de burgemeester van Villefranche-d’Allier de nieuwe voorzitter.

Bernard Coulon (Nouveau Centre), burgemeester van Saint-Pourçain-sur-Sioule, mag weer op de voorzittersstoel van de communauté de communes du Pays saint-pourcinois plaatsnemen.
Hetzelfde geldt voor Jean-Claude Chamignon (DVD), burgemeester van Neure die werd herkozen als voorzitter van de communauté de communes du Pays de Lévi.

In Donjon Val Libre werd de burgemeester van Varennes-sur-Teche, Gilles Berrat herkozen.

Andere voorzitter, zelfde kleur

De communauté de communes en Bocage bourbonnais blijft bestuurd door een communist. Het is niet Xavier Boudot, de vertrekkende voorzitter, maar Jean-Paul Dufrègne uit St. Menoux die verkozen werd als voorzitter van de raad .

Een rechtse partij behoudt het voorzitterschap van de communauté de communes de Chevagnes en Sologne bourbonnaise, waar Philippe Charrier, DVD-burgemeester van Chevagnes de plaats inneemt van Bernadette Deveau, DVD-burgemeester van Gannay-sur-Loire die geen prijs stelde op een vernieuwd mandaat maar wel vice-voorzitter blijft.

De communauté de communes Val de Besbre - Sologne bourbonnaise behoudt een linkse voorzitter, maar Jean-Paul Chérasse, PS-burgemeester van Thionne neemt het roer over van Pascal Vernisse, de burgemeester van Dompierre-sur-Besbre.

In Montagne bourbonnaise neemt François Szypula opnieuw plaats in de voorzittersstoel die hij in 2012 overdroeg aan zijn collega van Saint-Nicolas-des-Biefs, een stoelendans onder vrienden.

In Lapalisse heeft burgemeester Jacques de Chabannes het voortouw genomen met een enkele stemming. Hij volgt George Dajoux, burgemeester van Servilly op die zich niet herverkiesbaar stelde.

De communauté de communes Commentry Néris-les-Bains, die enkele maanden na de oprichting in handen van de socialist Guy Formet was, is nu in de handen van Claude Riboulet. De UDI-opvolger van Jean-Louis Gaby heeft dubbele winst nadat hij eerder tot burgemeester was verkozen.

Van kleur veranderend

De communauté d’agglomération Vichy Val d’Allier is de belangrijkste gemeenschap. Na de socialist Jean-Michel Guerre is nu de UMP burgemeester van Vichy, Claude Malhuret de voorzitter. Hij heeft dit vooral te danken aan de kleurverandering van Bellerive en Cusset.

in Gannat en Varennes steden die van links naar rechts gingen zijn de gemeenschappen van gemeenten ook veranderd. Roger Litaudon (DVD) nam de leiding in Varennes Forterre.
In de intercommunalité du Bassin de Gannat neemt UMP’ster Veronique Pouzadoux de leiding over.

De afgevaardigden van de communauté de communes Sioule, Colettes et Bouble hebben de voorkeur gegeven aan Daniel Reboul, DVD-burgemeester van Naves.

De laatste wijziging vond plaats in Bocage sud, waar Yves Simon (UMP) moest wijken voor Michel Lafay, de linkse burgemeester van Noyant-d’Allier. De stemmen staakten met tien tegen tien, dus was het de oudste die heeft gezegevierd. Yves Simon is vier jaar jonger.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention