allesfrans.com
 • Kun je na een aanbetaling nog van een aankoop af?

  Je hebt in een winkel een koopovereenkomst getekend en mogelijk al een aanbetaling gedaan. Kan je er nog onderuit?

 • De simulator inkomstenbelasting is online

  Je kunt online het bedrag berekenen van de belasting die je in 2020 over over jouw inkomsten uit 2019 moet betalen.
 • Franse wegen worden voorzien van geluidswaarschuwingssystemen

  In een besluit van 14 januari 2020 staat te lezen dat de Franse overheid permanente of tijdelijke geluidssignaalsystemen gaat plaatsen op wegen en snelwegen.
 • Kun je na een aanbetaling nog van een aankoop af?

  Je hebt in een winkel een koopovereenkomst getekend en mogelijk al een aanbetaling gedaan. Kan je er nog onderuit?

 • De simulator inkomstenbelasting is online

  Je kunt online het bedrag berekenen van de belasting die je in 2020 over over jouw inkomsten uit 2019 moet betalen.
  
BeginpaginaFrankrijk, het landGeografieRivieren en kanalenLoireBarrage de Villerest

Barrage de Villerest

zondag 1 juni 2014 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 23 augustus 2018

De stuwdam van Villerest, in de rivier de Loire in de buurt van Roanne, ligt op het grondgebied van de gemeenten Villerest en Commelle-Vernay. Het reservoir beslaat 770 hectare stroomopwaarts vanaf Balbigny en stroomafwaarts tot Villerest.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 318
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De controversiële geschiedenis van een dam

In de regeerperiode van Lodewijk XIV wordt overwegen om via een pijpleiding een deel van het water van de rivier de Loire naar de stad en het kasteel van Versailles te leiden.
Het idee werd herboren de jaren 1870, maar dit keer om drinkwater te leveren aan de stad Parijs. Ter compensatie van te grote afnames uit de Loire met het risico dat deze te droog zo worden, overwoog men het bouwen van reservoirs stroomopwaarts, waardoor de rivier kon worden gereguleerd. Een studie uitgevoerd in 1912-1913 voorzien in het opzetten van twee reservoirs, een op de Aix in de buurt van Grézolles en een andere, veel belangrijkere, in de Loire bij Villerest met een capaciteit van 160 miljoen kubieke meter.
In 1924 overweegt men een enkele stuwdam in Villerest die "een lengte van 250 meter in de top heeft en 52 meter hoog is, 42,5 meter dik is aan de basis en bovenaan een breedte van 8 meter heeft met daarop een weg".

Het project zorgt voor vijandigheid van de bevolking van het departement Loire. Niet zozeer om het land wat verloren zal gaan, maar omdat het opgevangen water bestemd is voor Parijs. Deze stad zit ondertussen niet stil en verwerft allerlei concessies van het toekomstige reservoir bij Villerest.

Pas in 1959 stapt men van het idee af. In de jaren 1960 komt de Franse regering, geconfronteerd met nieuwe uitdagingen zoals de noodzaak om de in aanbouw of gepland zijnde kerncentrales in de Midden-Loire te koelen, tot het besef dat een gecoördineerde ontwikkeling van het Loiredal noodzakelijk is. Men voorziet in de bouw van vier stuwmeren die bescherming moeten bieden tegen de vaak katastrofische overstromingen in de Midden-Loire. Er komen stuwmeren in de Allier bij Naussac, in de Cher bij Chambonchard en in de Loire bij Serre de la Fare en Villerest.

De hoogste prioriteit

 
Villerest geniet van een echte prioriteit, waarschijnlijk gerelateerd aan de leeftijd van de projecten met betrekking tot deze locatie en ondanks de sterke tegenstand van vele lokale bewoners die protesteren in een Comité de défense des Gorges de la Loire en proberen om de landschappen van uitzonderlijke schoonheid en levendige Loire te behouden .

De uitvoering

De werkzaamheden werden uitgevoerd als onderdeel van het programma voor de ontwikkeling van het Loire bassin en in 1974 gestart door het Comité de Bassin Loire-Bretagne. Het projectbeheer was in handen van het interdepartementale instituut voor de bescherming van het Loiredal tegen overstromingen, het Institution Interdépartementale pour la Protection des Vals de Loire. Financiële steun werd verleend door de Franse staat, het Agence de bassin Loire-Bretagne en lokale gemeenschappen.

De start was in 1978 en de ingebruikname vond plaats in april 1984. Het beheer werd overgedragen aan de openbare instelling van Ontwikkeling van de Loire en haar zijrivieren (toen EPALA nu EPL). Het werd een gebogen dam van 469 meter lang met een hoogte van 59 meter. Zijn primaire functie is de bestrijding van overstromingen.
EDF verkreeg een concessie voor de val en heeft een waterkrachtcentrale die een totale energieproductie van 167 miljoen kWh per jaar biedt, maar deze productie van elektriciteit is een secundaire functie van het project.

Enkele video’s

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Overstromingen van de Loire

  In het verleden heeft de rivier de Loire door overstromingen veel schade toegebracht. Door het plaatsen van een stuwdam wordt het risico nu beter beheerst.

Reacties

Huidige bezoekers: 68

Dit artikel staat in rubriek:
 • Loire

  In deze subrubriek vind je informatie over de rivier de Loire. De informatie concentreert zich in het deel van de rivier tussen het stuwmeer van Villerest en de samenstroom met de rivier de Allier, de Bec d’Allier in de buurt van Nevers.

Verder in deze rubriek:
Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |