allesfrans.com

 • Soorten tegels en wat kosten ze?

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

 • Een nieuwe bril of lenzen - wat wordt vergoed?

  Een deel van de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen wordt in het Franse sociale stelsel vergoed. En die vergoeding wordt verder uitgebreid...

 • Arbeidsongeschiktheid (ITT)

  Een periode waarin een persoon fysiek niet in staat is om een al dan niet beroepsmatige activiteit uit te oefenen.

 • Soorten tegels en wat kosten ze?

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

 • Een nieuwe bril of lenzen - wat wordt vergoed?

  Een deel van de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen wordt in het Franse sociale stelsel vergoed. En die vergoeding wordt verder uitgebreid...

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieVochtgeregelde ventilatie

Vochtgeregelde ventilatie

woensdag 9 juli 2014, door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Beheer de vochtigheid, de kwaliteit van de binnenlucht en je warmteverbruik met een vochtregelend ventilatiesysteem, een "VMC simple flux hygroréglable".

Het vorige artikel in deze rubriek: Vochtgeregeld ventilatiesysteem installeren
Beoordeling:
Bezoeken: 336
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ventilatiesystemen (VMC) zijn in Frankrijk te vinden in alle kleuren en maten. Maar ook in diverse uitvoeringen!
In dit artikel bespreken we de VMC simple flux hygroréglable, een vochtregelend ventilatiesysteem.

Een VMC draagt bij aan het leefcomfort en de hygiëne van een woning. Ze kan de woning beschermen tegen een te hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan (natuurlijke) ventilatie. Je denkt daarbij automatisch aan de "natte" ruimtes, zoals de badkamer en het toilet, maar een VMC is ook bedoeld voor de "droge" ruimtes (keuken, woonkamer, slaapkamers).

Een vochtregelend ventilatiesysteem heeft diverse aansluitingen voor de verschillende ruimtes. De grootste met een diameter van 125mm is voor de keuken. De andere aansluiting hebben een diameter van 80mm en zijn bedoeld voor het sanitair. Alleen de ventilatieroosters voor de keuken en de badkamer hebben een vochtregelend systeem. Op de afbeelding hieronder enkele voorbeelden van deze "bouches hygroréglables".

Er zijn ook eenvoudigere vochtgeregelde systemen waarbij de sensor (de hygrostat) zich in het afzuigblok zelf bevindt. De ventilatieroosters zijn in dit geval passief. Het wordt in Frankrijk aangeduid als "type A". Het eerdergenoemde systeem met actieve roosters is het "type B".
 

In tegenstelling tot een "VMC double flux" die verwarmde luchtafvoer gebruikt om de aangezogen buitenlucht op te warmen, voert een VMC simple flux de vervuilde lucht uitsluitend af naar buiten. Een huishouden van 4 personen genereert per dag ongeveer 15 liter water door ademhaling, de was doen, het bereiden van eten, enzovoort. Ventilatie speelt een belangrijke rol in het verversen van die vochtige lucht.
Een klassieke VCM heeft een energieverlies van ongeveer 30%. Een vochtregelend ventilatiesysteem onttrekt lucht op basis van de vochtigheid en zorgt zo voor ongeveer 12% energiebesparing.

Een VMC simple flux hygroréglable moet volgens de Franse regelgeving op een eigen groep in de meterkast worden aangesloten via aders van 1,5mm². Deze groep met een zekering van 2 A moet door een aardlekschakelaar (protection différentielle) type AC van 30 mA worden beveiligd. Zie artikel Elektrische circuits - Mechanische ventilatie.

De jaarlijkse kosten van het elektriciteitsverbruik van een VCM bedragen gemiddeld nog geen € 40 per 100m² woonoppervlakte.

Reglementair vereiste capaciteit (m³/uur)
Aantal
pièces principales
Capaciteit
VMC simple flux hygroréglable
Capaciteit
natuurlijke ventilatie
1 20 75
2 30 90
3 45 105
4 45 120
5 45 135
6 45 135
7 45 135

De regelgeving specifieert dat een woning een permanente ventilatie moet hebben. Luchtinvoeren moeten zijn aangebracht in de "pièces principales" (woonkamer en slaapkamers) en afvoeren in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, toilet, washok).
De natuurlijk of mechanische ventilatie moet voldoen aan bovenvermelde minimale capaciteit.

Belangrijke aspecten

Bij je keuze van een vochtregelend ventilatiesysteem moet je met enkele belangrijke saken rekening houden.

Geluidsniveau

Van de meeste ventilatiesystemen ligt het geluidsniveau tussen 26 en 37 dB, wat ligt tussen het omgevingsgeluid van een slaapkamer en van een rustig kantoor.
Het geluid plant zich voort via de in- en uitlaten in de verschillende ruimtes. De beste manier om deze overdracht van geluid tegen te gaan is het gebruik van isolerende luchtkanalen.

Elektriciteitsverbruik

De fabrikanten adverteren met speciale "<citeBBC"-motoren die lage jaarlijks elektriciteitskosten zouden hebben. Toch moet je voor een woning van 100m² denken aan kosten in de orde van € 40.

Aantal aansluitingen

Het aantal aansluitingen varieert, meestal van 4 tot 7. Dat moet natuurlijk overeenstemmen met jouw specifieke wensen. Heb je bijvoorbeeld 1 of 2 aansluitingen van 125mm nodig...

Prijs

De systemen worden meestal als kit geleverd, inclusief de in- en uitlaten. De prijs is meestal omgekeerd evenredig met het energieverbruik en evenredig met het aantal aansluitingen. Wij kwamen systemen tegen met een prijs tussen de € 63 en € 634.

Garantie

De garantieperiode ligt tussen de 2 (wettelijk minimum) en 5 jaar.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 26

In deze rubriek

De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |