allesfrans.com

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Kortingen op de belasting hebben hun limiet

  De meeste fiscale voordelen die je elk jaar voor de berekening van de inkomstenbelasting mag opvoeren, zijn gelimiteerd.

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieVochtgeregelde ventilatie

Vochtgeregelde ventilatie

woensdag 9 juli 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Beheer de vochtigheid, de kwaliteit van de binnenlucht en je warmteverbruik met een vochtregelend ventilatiesysteem, een "VMC simple flux hygroréglable".

Het vorige artikel in deze rubriek: Vochtgeregeld ventilatiesysteem installeren
Beoordeling:
Bezoeken: 353
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ventilatiesystemen (VMC) zijn in Frankrijk te vinden in alle kleuren en maten. Maar ook in diverse uitvoeringen!
In dit artikel bespreken we de VMC simple flux hygroréglable, een vochtregelend ventilatiesysteem.

Een VMC draagt bij aan het leefcomfort en de hygiëne van een woning. Ze kan de woning beschermen tegen een te hoge luchtvochtigheid en een gebrek aan (natuurlijke) ventilatie. Je denkt daarbij automatisch aan de "natte" ruimtes, zoals de badkamer en het toilet, maar een VMC is ook bedoeld voor de "droge" ruimtes (keuken, woonkamer, slaapkamers).

Een vochtregelend ventilatiesysteem heeft diverse aansluitingen voor de verschillende ruimtes. De grootste met een diameter van 125mm is voor de keuken. De andere aansluiting hebben een diameter van 80mm en zijn bedoeld voor het sanitair. Alleen de ventilatieroosters voor de keuken en de badkamer hebben een vochtregelend systeem. Op de afbeelding hieronder enkele voorbeelden van deze "bouches hygroréglables".

Er zijn ook eenvoudigere vochtgeregelde systemen waarbij de sensor (de hygrostat) zich in het afzuigblok zelf bevindt. De ventilatieroosters zijn in dit geval passief. Het wordt in Frankrijk aangeduid als "type A". Het eerdergenoemde systeem met actieve roosters is het "type B".
 

In tegenstelling tot een "VMC double flux" die verwarmde luchtafvoer gebruikt om de aangezogen buitenlucht op te warmen, voert een VMC simple flux de vervuilde lucht uitsluitend af naar buiten. Een huishouden van 4 personen genereert per dag ongeveer 15 liter water door ademhaling, de was doen, het bereiden van eten, enzovoort. Ventilatie speelt een belangrijke rol in het verversen van die vochtige lucht.
Een klassieke VCM heeft een energieverlies van ongeveer 30%. Een vochtregelend ventilatiesysteem onttrekt lucht op basis van de vochtigheid en zorgt zo voor ongeveer 12% energiebesparing.

Een VMC simple flux hygroréglable moet volgens de Franse regelgeving op een eigen groep in de meterkast worden aangesloten via aders van 1,5mm². Deze groep met een zekering van 2 A moet door een aardlekschakelaar (protection différentielle) type AC van 30 mA worden beveiligd. Zie artikel Elektrische circuits - Mechanische ventilatie.

De jaarlijkse kosten van het elektriciteitsverbruik van een VCM bedragen gemiddeld nog geen € 40 per 100m² woonoppervlakte.

Reglementair vereiste capaciteit (m³/uur)
Aantal
pièces principales
Capaciteit
VMC simple flux hygroréglable
Capaciteit
natuurlijke ventilatie
1 20 75
2 30 90
3 45 105
4 45 120
5 45 135
6 45 135
7 45 135

De regelgeving specifieert dat een woning een permanente ventilatie moet hebben. Luchtinvoeren moeten zijn aangebracht in de "pièces principales" (woonkamer en slaapkamers) en afvoeren in de vochtige ruimtes (keuken, badkamer, toilet, washok).
De natuurlijk of mechanische ventilatie moet voldoen aan bovenvermelde minimale capaciteit.

Belangrijke aspecten

Bij je keuze van een vochtregelend ventilatiesysteem moet je met enkele belangrijke saken rekening houden.

Geluidsniveau

Van de meeste ventilatiesystemen ligt het geluidsniveau tussen 26 en 37 dB, wat ligt tussen het omgevingsgeluid van een slaapkamer en van een rustig kantoor.
Het geluid plant zich voort via de in- en uitlaten in de verschillende ruimtes. De beste manier om deze overdracht van geluid tegen te gaan is het gebruik van isolerende luchtkanalen.

Elektriciteitsverbruik

De fabrikanten adverteren met speciale "<citeBBC"-motoren die lage jaarlijks elektriciteitskosten zouden hebben. Toch moet je voor een woning van 100m² denken aan kosten in de orde van € 40.

Aantal aansluitingen

Het aantal aansluitingen varieert, meestal van 4 tot 7. Dat moet natuurlijk overeenstemmen met jouw specifieke wensen. Heb je bijvoorbeeld 1 of 2 aansluitingen van 125mm nodig...

Prijs

De systemen worden meestal als kit geleverd, inclusief de in- en uitlaten. De prijs is meestal omgekeerd evenredig met het energieverbruik en evenredig met het aantal aansluitingen. Wij kwamen systemen tegen met een prijs tussen de € 63 en € 634.

Garantie

De garantieperiode ligt tussen de 2 (wettelijk minimum) en 5 jaar.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 20

In deze rubriek

De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |