allesfrans.com

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Een bedrag in het Frans uitschrijven

  Dit hulpprogramma zet een bedrag in cijfers om in Franse woorden. Je kunt het onder andere gebruiken voor het uitschrijven van een cheque.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraDomoticaWat is "domotique"

Wat is "domotique"

donderdag 21 augustus 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 29 mei 2016

De Nederlandse vertaling voor "domotique" is domotica, zowel in het Frans als in het Nederlands een samenvoeging van "domus" (huis) en "-tique" of -tica, afkomstig van informatique of informatica.

Het vorige artikel in deze rubriek: Je zwembad online
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 120
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Domotique omvat alle technieken voor een geautomatiseerd beheer toegepast in huisvesting. Je zou kunnen zeggen dat het een synoniem is voor comfort, of vooruitgang (of luiheid?).

Door moderne technieken als afstandsbediening, WiFi en internet kun je van alles in het huis op eenvoudig wijze beheren, zelfs tijdens je afwezigheid. Dat geldt voor alle elektrische apparaten (verlichting, verwarming, audio-visuele en andere elektrische apparaten, alarm, enz.), alles is mogelijk!

Maar domotica kan ook zeer nuttig voor gehandicapte personen omdat het hun dagelijkse bezigheden vergemakkelijkt.

Een communicerende of "gedomotiseerde" woning bevat een netwerk van elektrische apparaten. Dankzij dit netwerk, dat fungeert als een tussenpersoon tussen de bewoner en de controle-eenheden wordt informatie vervoerd van zender naar ontvanger. Dus wil je de luiken van de ramen in de woonkamer sluiten, dan doe je dat met een afstandsbediening of een (tablet-)computer. En volgens jouw instructies en eventueel op een gewenste tijd worden de luiken gesloten zonder dat je er een vinger naar hoeft uit te steken.

Er zijn verschillende opties voor domotica en hoe uitgebreid je het wil toepassen, is afhankelijk van of je je huis wil transformeren in een gigantische bouwwerf, maar ook van je budget.

Op de markt zijn voor huiselijke toepassing drie technologieën beschikbaar: een bedraad (of vast) netwerk, draadloze (netwerk-)technologie en Courants Porteur en Ligne (CPL).

Bedrade netwerktechnologie (Technologie par réseau câblé)

Deze technologie wordt beschouwd als de meest betrouwbare. Ze biedt de meest geavanceerde functies. Het vereist wel een netwerk van kabels door de gehele woning, wat noodzakelijkerwijs allerlei werkzaamheden vereist. Maar het maakt je huis volledig immuun voor elektromagnetische interferentie.

Draadloze netwerktechnologie (Technologie sans fil)

Meer praktisch is het communiceren via radiogolven. De draadloze technologie vergt nauwelijks werkt en kan relatief snel worden geïnstalleerd. Het is bijna net zo effectief als de bedrade netwerktechnologie, het creëert weinig elektromagnetische vervuiling in het milieu en is een redelijk betrouwbaar alternatief.

Power line carrier (PCL) (Courants Porteur en Ligne (CPL))

De Power line carrier of Power line communication technologie heeft een belangrijk voordeel. De installatie vergt geen extra werk ... en is zeer goedkoop! De bijzonderheid van dit systeem is het gebruik van stopcontacten als zender. Anders dan de vorige twee methoden heeft ze wel als nadeel dat ze elektromagnetische vervuiling genereert.

Welke keuze?

Als er gebouwd of verbouwd moet worden is de beste oplossing is de technologie van een bedraad netwerk. Natuurlijk sluit dat de andere twee technologieën niet volledig uit. Je kunt bijvoorbeeld een draadloos systeem combineren met je bekabelde netwerkinstallatie.

In andere gevallen is het raadzaam te kiezen voor een draadloze oplossing of PCL. Voor huurders is PCL de meest geschikte oplossing voor de huurders.

De prijs van het systeem is afhankelijk van de technologie die je kiest. Je moet waarschijnlijk ook de hulp inroepen van een vakman, vooral als je kiest voor een bekabeld systeem. Als je dat niet wilt, kun je in de bouwmarkt starter kits vinden om zelf de installatie uit te voeren (zowel draadloos als met PLC-technologie).
Afhankelijk van je keuzes gaat het je tussen de € 300 (voor de meest elementaire uitvoering) tot € 10.000 kosten voor een volledige toepassing in het hele huis. Wie zei dat comfort onbetaalbaar was?

 

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 41

Lees ook:
 • Domotica
  In rubriek > Bouwen en verbouwen > Elektra > Domotica

  Je energieverbruik per kamer regelen, op elk moment weten wat er in je huis gebeurt, op afstand je elektrische apparatuur bedienen... Het is tegenwoordig allemaal binnen handbereik.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |