allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesOnroerend goed verkopenHuizenverkopers moeten meer informatie gaan geven
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Huizenverkopers moeten meer informatie gaan geven

... en vooral bij gemeenschappelijk eigendom.

zondag 31 augustus 2014 , door Hanjo

De wet Alur, voluit "loi pour l’accès au logement et un urbanisme rénové", van 24 maart 2014 verbetert onder andere de informatieverstrekking aan de toekomstige kopers van een woning of appartement, met name wanneer deze gemeenschappelijk eigendom zijn. De verkoper moet vanaf het moment dat een onroerend goed in de verkoop gaat uitgebreide informatie omtrend de karakteristieken geven en nog eens een lijst van documenten kunnen verstrekken op het moment dat het voorlopig koopcontract wordt getekend.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe schat je de waarde van je woning
Beoordeling:
Bezoeken: 422
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De verbeterde informatieverstrekking begint al bij de advertentie, zodat de koper direct weet waarmee hij te maken heeft.

Van een woning in gemeenschappelijk eigendom moet de verkoopadvertentie de volgende gegevens bevatten:

het feit dat sprake is van een gemeenschappelijk eigendom;
uit hoeveel delen het gemeenschappelijk eigendom bestaat;
de gemiddelde jaarlijkse lasten die de koper zal moeten dragen;
het eventuele bestaan van een waarborgprocedure of een tijdelijk beheer;
het totaal bedrag (inclusief belastingen) van de transactiekosten ten laste van de koper (dit laatste geldt trouwens ook voor woningen in individueel eigendom).
 

Deze maatregelen gelden voor alle soorten advertenties: op papier, op internet en in de etalage van de immo. Het is de vraag hoe de Franse makelaars met deze regelgeving zullen omgaan en zullen voorkomen dat hun advertenties veranderen in een saai brok technische informatie.

Extra documenten bij het voorlopig koopcontract

Wanneer een koper op een woningaanbod ingaat, moet de verkoper op het moment dat de promesse de vente wordt ondertekend allerlei informatie over de woning en zijn omgeving verstrekken.

Het reglement waarin het gemeenschappelijk eigendom staat omschreven en een beschrijvende verklaring van de verdeling

Daarbij inbegrepen de eventuele aanpassingen. Normaal gesproken gaat het om de documenten die de verkoper zelf bij de aankoop ontving. Kunnen dee niet worden verstrekt dan moet de verkoper ze opvragen bij het bestuur.

De notulen van de laatste drie jaarvergaderingen

In de notulen kan de koper eventuele (relationele) problemen tussen mede-eigenaren terugvinden, geplande werkzaamheden, enz.

De onderhoudskaart van het gemeenschappelijk eigendom

Deze carnet d’entretien zordt verstrekt en bijgewerkt door het bestuur van het gemeenschappelijk eigendomen bevat technische informatie omtrend uitgevoerde (onderhouds-)werkzaamheden.

De technische diagnose

Het zogenaamde dossier de diagnostic technique omvat alle rapporten van de verplichte technische onderzoeken en geeft de koper een goed inzicht van wat hij van het onroerend goed mag verwachten en de problemen die hij zou kunnen tegenkomen. De Loi Alur voegt aan de lijst van rapporten een nieuwe toe: de aanwezigheid van mérule, de huiszwam. Deze schimmel eet de cellulose in hout en tast zo de houtstructuur aan.

Onbetaalde kosten en schulden van de eigenarenvereniging

Dit kan onder meer gaan over onbetaalde rekeningen voor het waterbedrijf, energie of onderhoudsdiensten.

Bijdragen aan de laatste twee collectieve activiteiten

De kosten die de verkoper moest bijdragen aan de laatste twee (al dan niet volledig uitgevoerde) activiteiten, zoals administratieve handelingen, gemeenschappelijk onderhoud, maar ook uitzonderlijke activteiten als gevelonderhoud, vervanging van dakbedekking, vervanging van een centrale verwarming.

De door de koper en verkoper te betalen bijdragen

De koper moet opdraaien voor kosten die al wel door de vergadering van eigenaren werden goedgekeurd, maar nog niet zijn uitgevoerd, ook als dit besluit voor de datum van ondertekening van het voorlopige koopcontract werd genomen.

Deze informatie hoeft niet te worden verstrekt wanneer het om een gemeenschappelijk eigendom van ten minste 10 delen gaat of het gemiddeld budget van drie opeenvolgende activiteiten minder bedraagt dan € 15.000.
Het bestaan van een "onderhoudspot"

Als er een fonds travaux bestaat, een onderhoudspotje, moet de koper worden geïnformeerd over zijn aandeel ten tijde van de laatste bijdrage van de verkoper.

Nog meer informatie vanaf 2017

Met ingang van 1 januari 2017 kunnen aan bovenstaande lijst nog drie items worden toegevoegd.

Beknopte informatie

Een zogenaamd "fiche synthétique" moet een overzicht geven van alle gemeenschappelijke onderdelen van een gemeenschappelijk eigendom, wanneer dit eigendom uit meer dan 200 delen bestaat.

Een algemene technische diagnose

Dit bouwkundig onderzoek geeft inzicht in de bouwtechnische staat van het gemeenschappelijk eigendom.

Een informatie-overzicht

Dit document vermeldt de rechten en verplichtingen van de mede-eigenaren en legt de werking uit van het cyndicat de copropriété (of conseil syndical) die ook de taak heeft dit document ter beschikking te stellen.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention