allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieVochtgeregeld ventilatiesysteem installeren

Vochtgeregeld ventilatiesysteem installeren

vrijdag 3 oktober 2014 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 6 september 2015

Wat komt er kijken bij het installeren van een vochtgeregeld ventilatiesysteem, een VMC hygroréglable of VMC autoréglable.

Het vorige artikel in deze rubriek: Vocht in huis
Beoordeling:
Bezoeken: 789
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In dit voorbeeld gaat het om een eenvoudige installatie met een VMC simple flux hygroréglable met een vochtsensor (hygrostat) in de afzuigunit, het zogenaamde "type A".

Principe

Het systeem is een VMC simple flux wat betekent dat het uitsluitend lucht afvoert. In het voorbeeld is die afvoer vanuit de keuken, badkamer en WC.

Lees onder de tab "Benodigd" welke materialen je nodig hebt.
 

Benodigd

 1. In iedere ruimte wordt een bouche geplaatst.
  In de keuken heeft deze een aansluiting van Ø 125mm.
  In de badkamer en de WC komen roosters met een aansluiting van Ø 80mm.
 2. In de keuken wordt een schakelaar geplaatst waarmee de unit handmatig in de hoogste stand kan worden gezet. De unit wordt nooit uitgeschakeld!
 3. Op ieder rooster wordt een flexibele afvoer (een conduit PVC souple) aangesloten en vastgezet met een collier de serrage. Voor de keuken wordt een afvoer met diameter 127mm voorzien en voor de andere ruimtes is de diameter 82mm. Vanaf de unit naar het dak komt ook een diameter van 127mm. Gebruik bij voorkeur geïsoleerde buis om condensvorming (en mogelijk lekken van water uit de roosters) tegen te gaan.
 4. Op het dak komt een dakdoorvoer, een chapeau de toiture, geschikt voor een diameter van 127mm.
 5. In de ramen en/of deuren van de andere ruimtes van het huis worden ventilatieroosters geplaatst waarlangs frisse lucht binnenstroomt.
 
Lees onder de tabs "De plaatsing" wat de volgende stappen zijn.
 

De plaatsing - Stap 1

Voordat je plaatst...

De VMC wordt vooral als kit verkocht en meestal gaat het dan om een set met 3 afvoerroosters. De unit zelf heeft meerdere aansluitingen, meestal 5. Die kunnen allemaal gebruikt worden, maar afhankelijk van het aantal aansluitingen wat in gebruik is en de grootte van de woning moet ieder kanaal apart afgesteld worden. Dit wordt gedaan door de diameter van de doorgang binnen iedere aansluitingen aan te passen. Het verschilt per apparaat en je vindt de informatie terug in de gebruiksaanwijzing.

By een vochtgeregeld systeem moet je ook op de unit de luchtvochtigheid instellen. Meestal kan dat tussen de 20 en 80%. Overschijdt de luchtvochtigheid de ingestelde waarde, dan schakelt het apparaat automatisch naar de hoogste snelheid.

Nu is het tijd om te bepalen wat de ideale plaats van de unit is. Dat is liefst ergens op zolder, want ondanks dat de moderne apparaten redelijk geluidarm zijn, hoor je toch het constante gezoem van de motor.
De ideale plaats is recht boven de afvoerroosters, zodat de afvoerkanalen zo kort mogelijk worden. In de meeste Franse woningen komt hij op zolder, ("dans les combles"). Van veel Franse woningen zijn de zolders niet bewoond of bewoonbaar. Heb je de zolder wel in gebruik, dan is een goede plek ergens boven het verlaagde plafond van de zolder. Daar hang je de unit aan een touw op om zo voor een minimaal contactgeluid te zorgen.

Er wordt geadviseerd om het systeem eens per jaar te reinigen. Zorg er daarom voor dat de unit altijd bereikbaar blijft, bijvoorbeeld door middel van een luik.
 

Maar eerst sluit je het apparaat aan op de netspanning. Hoe dat moet gebeuren lees je in artikel Elektrische circuits - Mechanische ventilatie.
En wanneer je het apparaat met de hand in de hoogste stand wilt kunnen zetten, maak je ook een aansluiting voor een schakelaar die in de keuken komt.

Lees onder de tab "Stap 2" hoe je verder gaat.
 

Stap 2

De afvoerroosters (de bouches d’extraction) komen uitsluitend in de technische ruimtes, zoals een keuken, bijkeuken, badkamer, toilet of waskamer.
Afhankelijk van het model worden ze in het plafond of in de muur geplaatst, minimaal 20cm vanaf de zij- en bovenkant. Maar een grotere afstand is aan te bevelen, omdat de aangezogen lucht de zijwand of het plafond zou kunnen vervuilen.

Aan de roosters worden de flexibele afvoerkanalen bevestigd. Je doet dat met behulp van een
slangenklem (een collier de serrage).

Je doet hetzelfde aan de zijde van de unit. Daar wordt ook de afvoer naar buiten aangesloten met behulp van een flexibel kanaal van Ø 127mm. De aansluiting heet meestal "REJET".

Op het dak komt een dakuitvoer met een "chapeau de toiture".

Vermijd het gebruik van de zogenaamde "tuile à douille" en zorg dat alle kanalen zo recht mogelijk lopen. Scherpe bochten zijn uit den boze.

Lees onder de tab "Stap 3" wat je vooral niet moet vergeten.
 

Stap 3

Een goed werkend systeem valt of staat met een goede ventilatie. En dat betekent niet alleen een goede afvoer.

Je wilt in je woning geen onderdruk creëren, dus zul je ook lucht moeten aanvoeren. Zorg voor voldoende roosters in deuren en/of ramen en zorg ook dat die aangevoerde lucht de badkamer, de keuken en het toilet kan bereiken.

Je kunt in de deuren een doorvoerrooster (grille de transfert) plaatsen, maar eenvoudiger is om een paar centimeter onder de deur vrij te laten.

Bij renovatie

Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om de afvoerleidingen achter een (verlaagd) plafond te verbergen, kan dit systeem een optie zijn.

Het bedrijf levert een complete set onderdelen voor een esthetisch verantwoorde plaatsing van leidingen en roosters.

Documentatie vind je hier.
 

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Vochtgeregelde ventilatie

  Beheer de vochtigheid, de kwaliteit van de binnenlucht en je warmteverbruik met een vochtregelend ventilatiesysteem.

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 44

In deze rubriek

De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |