dinsdag 7 oktober 2014 , door
Bewerkt op maandag 16 maart 2020
De 19 meest gebruikte modules die in een Frans "tableau électrique" passen. Waar een bepaald onderdeel meer uitgebreid wordt besproken in een ander artikel, vind je een doorverwijzing.
1 tot 5 | 6 tot 10 | 11 tot 15 | 16 tot 19 |
---|---|---|---|
1. Interrupteur différentiel | 6. Minuterie | 11. Parafoudre | 16. Dispositif de coupure générale |
2. Disjoncteur | 7. Interrupteur horaire (programmable) | 12. Parafoudre téléphonique | 17. Contacteur |
3. Transformateur | 8. Compteur (de consommation) | 13. Sonnerie | 18. Interrupteur horaire |
4. Contacteur | 9. Délesteur | 14. Voyant de signalisation | 19. Contact auxiliaire (inverseur) |
5. Télérupteur | 10. Interrupteur | 15. Prise (de courant) |
De differentieelschakelaar, ofwel aardlekschakelaar (30 mA) spoort samen met de hoofdschakelaar (disjoncteur d’abonné of disjoncteur de branchement 500 mA) lekstromen als gevolg van isolatiefouten op. Het circuit in kwestie wordt onmiddellijk uitgeschakeld.
Het apparaat wordt ook wel "DDR (Détection Différentielle à courant Résiduel)" genoemd en in het jargon wordt de naam afgekort tot "inter-diff" of "ID ".
De standaard specificeert een minimaal aantal (en type) afhankelijk van de grootte van de woning (≤ 35m, 35 tot 100m, > 100 m). Je leest meer in artikel Disjoncteur of interrupteur différentiel, A of AC.
Het is raadzaam om alle circuits in de badkamer (schakelaars en wandcontactdozen) van een speciaal type te voorzien. Dit advies geldt ook voor alle specifieke circuits (wasmachine, vaatwasser, oplaadstation, enz.).
Er is ook een "disjoncteur différentiel". Uiterlijk onderscheidt hij zich niet van de ID, maar hij neemt ook de functie over van de achterliggende disjoncteur. Je gebruikt hem bijvoorbeeld om een enkel apparaat (een vrieskist, alarmsysteem of computer[1]) van een eigen groep te voorzien en onafhankelijk te maken van andere groepen.
Een circuitonderbreker bevindt zich aan het begin van ieder circuit, en dat zijn er veel... In Frankrijk mogen veel minder aansluitingen op eenzelfde circuit worden aangebracht en moeten verlichting en wandcontactdozen gescheiden worden. Bepaalde circuits moeten verplicht gescheiden blijven van andere. De Franse norm NF C 15-100 stelt vele eisen!
Afhankelijk van de toepassingen bestaan er disjoncteurs van 2, 6, 10, 16, 20, 25, en 32 Ampère. Wordt die hoeveelheid stroom overschreden (door een te zware belasting of een kortsluiting), dan schakelt de disjoncteur het circuit uit. Vroeger werd dat door middel van zekeringen gedaan, die alleen de fase onderbraken, maar dat mag nu alleen nog maar worden gedaan ter vervanging. Bij renovatie en nieuwbouw moet een twee-polige disjoncteur worden toegepast, P+N, ofwel Phase + Neutre.
Een transformator zet de 230 volt van het lichtnet om naar laagspanning. Doordat de twee spoelen van een transformator van elkaar geïsoleerd zijn, ontstaat een gescheiden, veilig circuit dat onder andere gebruikt kan worden voor een huisbel.
Maar ook andere circuits kunnen van de laagspanning (6 tot 48 volt) van een transformator gebruik maken, zoals de schakeling van een circuit in een vochtige ruimte of buitenshuis door middel van een télérupteur.
Een contacteur wordt gebruikt om met behulp van een relatief klein elektrisch vermogen een hoge spanning of een grote stroom te kunnen schakelen. Het is dus een monostabiel relais.
Een belangrijke toepassing is kostenbesparing door het gebruik maken van het signaal van het nachttarief om grote stroomverbruikers (bijvoorbeeld een boiler) aan of uit te schakelen.
Een andere toepassing is om schakelaars in natte ruimtes (sauna, zwembad) of buiten met een veilige, lage spanning te laten werken [1].
In deze geval wordt van een normale schakelaar gebruik gemaakt.
Een contacteur wordt gebruikt om met behulp van een relatief klein elektrisch vermogen een hoge spanning of een grote stroom te kunnen schakelen. Het is dus een monostabiel relais.
Een belangrijke toepassing is kostenbesparing door het gebruik maken van het signaal van het nachttarief om grote stroomverbruikers (bijvoorbeeld een boiler) aan of uit te schakelen.
Een andere toepassing is om schakelaars in natte ruimtes (sauna, zwembad) of buiten met een veilige, lage spanning te laten werken[2].
In deze geval wordt van een normale schakelaar gebruik gemaakt.
Een minuterie is een relais dat gedurende een vooringestelde tijd ingeschakeld blijft. Het wordt bediend door één of meerder parallel geschakelde drukknoppen (poussoirs). Afhankelijk van het model wordt het relais door zwakstroom geschakeld of door 230 volt.
Toepassingen zijn onder andere portiekverlichting, verlichting van toiletten in openbare ruimtes, enz.
Een (programmeerbare) tijdschakelaar kan een handige toepassing zijn wanneer geen aansluiting voor een dag- en nachttarief beschikbaar is of uit oogpunt van energiebesparing. Zo kan bijvoorbeeld een elektrische boiler overdag spanningsloos gezet worden. De isolatie in de boiler zorgt de hele dag voor warm water wat vervogens ’s nachts weer wordt opgewarmd.
Een verbruiksmeter kan handig zijn bij onderverhuur. Je kunt hem onderbrengen in een specifiek circuit of voor een groep.
Je zou het een "automatische vermogensbeperker" kunnen noemen. Het apparaat voorkomt dat je over de limiet van je aansluiting (je "puissance souscrite) heen gaat. Een délesteur houdt continu in de gaten hoeveel stroom je verbruikt en komt dit verbruik te dicht bij het maximum, dan schakelt hij één tot drie stroomverbruikers uit. Het vereist wel een specieke opbouw van het elektriciteitsplan, want je schakelt bepaalde (minder belangrijke) circuits uit.
Dit apparaat is niets meer en niets minder dan een gewone schakelaar. Het is uitsluitend bedoeld om een circuit spanningsloos te zetten en heeft verder geen (automatische) beveiligende functie.
Dit apparaat beveiligt de elektrische installatie in geval van blikseminslag. Het wordt zo dicht mogelijk bij de stroominvoer gemonteerd en heeft de kortst mogelijke verbinding met het centrale aardpunt.
In sommige regio’s van Frankrijk kan een parafoudre verplicht zijn, afhankelijk van lokale omstandigheden.
Net als het elektriciteitsnet loopt ook een groot deel van het Franse communicatienetwerk bovengronds. Dus ook daarin bestaat de kans op blikseminslag. Dit apparaat beveiligt de telefoonaansluiting.
Deze module bevat een bel of zoemer die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als deurbel.
Een signaallampje dat aangeeft of een bepaald circuit is ingeschakeld. Ze zijn leverbaar in meerder kleuren, zoals groen, oranje en rood.
Deze module bevat een contactdoos en is verplicht bij nieuwbouw. In andere gevallen kan hij handig zijn om bijvoorbeeld een internetmodem op aan te sluiten.
De "coupure d’urgence[3]" (of "dispositif de coupure générale") is een lastschakelaar die de volledige installatie spanningsvrij maakt in geval van gevaar. Deze functie kan worden uitgevoerd door een tweepolige stroomonderbreker[4]. De onderbreking moet direct werkend zijn, dat wil zeggen via een drukknop of een schakelaar. De onderbreker moet minimaal het maximale vermogen van de installatie kunnen schakelen.
Eigenlijk bespraken we hem al eerder, maar dit is een contacteur in een smalle uitvoering die alleen de fase schakelt.
Ook deze module kwam al eerder aan de orde, maar dit is een analoge mechanische schakelklok.
Deze module wordt links van een bijbehorende module geplaatst. Het kan daarbij gaan om een disjoncteur, disjoncteur différentiel, interrupteur différentiel of een interrupteur sectionneur. Het maakt een mechanische en/of elektrische koppeling met die module om de status van de module aan te geven, of om de status te veranderen.
Niet alle merken hebben deze functionaliteit. Ze is ook niet gestandaardiseerd, wat betekent dat verschillende merken niet door elkaar gebruikt kunnen worden!
[1] Voor de laatste bestaat een speciaal model, aangeduid als HPi, Si of Hi ( haute immunité).
[2] Ook een op laagspanning werkende télérupteur zou hier een optie kunnen zijn!
[3] noodstop
[4] 4-polig in geval van een 3-fasige aansluiting
In dit artikel vind je wat mogelijke indelingen van de Franse groepenkast.
Huidige bezoekers: 82
Een beschrijving van enkele onderdelen in de Franse elektrotechniek.
We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.
Verschillende soorten dienstverlening.
Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.
Genieten, maar je ook aan de regels houden...
Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.