allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischRoutesHet dal van de Besbre
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Het dal van de Besbre

zondag 26 oktober 2014 , door Hanjo

In het oosten van het departement Allier scheidt de noord-zuid gelegen Besbre vallei de landschappen van de Bocage des Basses Marches du Bourbonnais, de Sologne Bourbonnaise en de Limagne de la Forterre.

Het vorige artikel in deze rubriek: Fietsroutes in de Allier
Beoordeling:
Bezoeken: 330
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De rivier de Besbre heeft haar bron in het meer zuidelijk gelegen Montagne Bourbonnaise. Vanaf Breuil vervolgt de rivier haar weg door een vlak gebied tot voorbij Dompierre-sur-Besbre waar ze samenvloeit met de Loire.

De belangrijkste onderdelen van het landschap

De verschillende vormen van de oevers in de zachte ondergrond

Tussen Lapalisse en Dompierre slingert de Besbre slingert zich door grote veeweiden. Lange stukken van de rivier zijn volledig verstoken van oevervegetatie. Ze knabbelt haar oevers af en zakt ongeveer een meter in de velden. In het land ontstaan mini-kliffen die vogels als de Europese bijeneter en rivierzwaluw aantrekken.
De uitgegraven oevers worden afgewisseld met stranden van zand, van aarde en oevervegetatie. De kale ingestorte gebieden die door de weilanden kronkelen, geven een indruk van "spontane wreedheid" die in sterk contrast staat met het zachte reliëf van de vallei.

De erosie

Koeien drinken uit de Besbre en dragen zo bij aan de erosie van de oevers. Op sommige gebieden werden hekken geplaatst om toegang tot de rivier voorkomen en er zich vegetatie kan ontwikkelen.

De landelijke sfeer

De ruimtelijke indeling van het dal van de Besbre geeft een rustig landelijk beeld: het is een licht en homogeen gebied (de maximale afstand tussen de plateaus is twee kilometer) met in het midden de rivier de Besbre die duidelijk zichtbaar is door de vegetatie-loze stroken en de kronkelende meanders in de weilanden waar koeien rustig liggen te herkauwen.

De twee wegen aan beide zijden van de vallei bieden een goed zicht en de rivier is nooit ver weg. Ze dus een duidelijk onderdeel van dit visuele landschap.

Verschijn- en verdwijnpunten

Het zicht bij Moutier
Het zicht bij Moutier
(Klik om te bekijken)

De rivier lijkt soms te verdwijnen in een dorp of stadje, maar ook in het dal zelf onstaat soms dit visuele aspect. Bijvoorbeeld het gezichtspunt bij Moutier waar de Besbre verschijnt als je over de D161 vanaf Chapeau komt. Dit soort verschijnpunten ontstaan door kleine hoogteverschillen waardoor de rivier plotseling heel dichtbij is.

Bij Jaligny-sur-Besbre rijdt je over een meer dan 500 meter lange weg met aan weerszijden platanen voordat je de brug over de Besbre passeert. De rivier en het stadje verschijnen samen en de Besbre geeft het stadje een natuurlijke markering.
Aan de zuidzijde van Jaligny markeert een 700 meter lange strook van oud hardhout de ingang tot de stad. Je hebt er een prachtig uitzicht op de meanderende rivier.

Taluds en andere herinneringen aan de oude spoorlijn

De spoorlijn die ooit door het dal liep, is volledig ontmanteld. Toch is ze nog goed merkbaar aan de oostkant van de vallei. Een breed pad in een weiland, langgerechte stoken van struikgewas of abnormaal vlakke, langgerechte rijen acacias langs een beboste helling herinneren aan de passage van de trein in de vallei van de Besbre.

Bezienswaardigheden

Het liefelijke landschap rond de rustig voorkabbelende rivier kan na hevige regen een woeste vorm aannemen. Maar in beide gevallen is het landschap het bezoeken meer dan waard.

Ook is het dal rijk aan kastelen. We beschrijven ze in artikel Kastelen in het dal van de Besbre.

Portfolio:

Beweeg je muis over een afbeelding voor een omschrijving. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

 
De rivier kronkelt door het landschap Erosie van de oevers Gemeentes in de Val de Besbre

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention