allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsNieuwsberichtenHollande halverwege zijn laatste termijn...?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Uit de (Franse) media...

Hollande halverwege zijn laatste termijn...?

In het voorjaar stelde de Franse president dat hij niet voor een tweede termijn kon gaan als de werkloosheid in Frankrijk niet zou dalen...

zondag 9 november 2014 , door Hanjo

In het voorjaar stelde president Francois Hollande dat hij niet voor een tweede termijn kon gaan als de werkloosheid in Frankrijk niet zou dalen...

Het vorige artikel in deze rubriek: Pinocchio 2014
Beoordeling:
Bezoeken: 74
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De regering geeft nu botweg toe dat zij "faalt" in de aanpak van de werkloosheid. Volgens deskundigen zal deze tegenslag dan ook zwaar in het nadeel van Francois Hollande wegen bij de volgende presidentsverkiezingen in 2017.

Meer dan een half miljoen meer werklozen

Sinds de verkiezing van François Hollande kent Pôle Emploi, heft Franse arbeidsbureau een toestroom van meer dan een half miljoen werklozen extra: zevenentwintig stijgingen in dertig maanden met nog een ander record: 3.430.000 geregistreerde werkzoekenden in Frankrijk eind september. De werkloosheid is volgens de INSEE lichtjes gedaald tot 9,7% eind 2013, maar het instituut verwacht een verdere verslechtering in 2014.

Vanaf zijn verkiezing heeft Francois Hollande zich gericht op gesubsidieerde arbeid: gesubsidieerde contracten, banen van de toekomst, het genereren van contracten, enz. Het heeft ook al snel geleid tot een beleid ter vermindering van de kosten van arbeid.

In eerste instantie hoopte de overheid op 500.000 extra banen door de toekenning van 40 miljard euro aan bedrijven (tot 2017). François Hollande zelf erkende dat het pact "geen effect heeft op de middellange termijn" en dat de gunstige effecten pas in een volgend mandaat zichtbaar zouden worden.

Het programma van Hollande was gebaseerd op groeiramingen van 1,7% in 2013 en 2% in 2014. Maar de Franse economie stagneert: + 0,3% in 2013, + 0,4% wordt verwacht voor 2014. Geen cijfers die de werkgelegenheid stimuleren.

Het falen van François Hollande is niet economisch, maar politiek

Politicoloog Stephane Rozes verwijt Hollande een korte termijnvisie door zich te richten op het omkeren van de curve van de werkloosheid tegen het eind van 2013. Het staatshoofd heeft lang gehamerd deze belofte wat een enorme terugslag veroorzaakte toen ze werd begraven. Het heeft zijn presidentiële geloofwaardigheid zwaar beschadigd. De politieke analist schrijft deze foute analyse vooral toe aan het "temperament van de president", dat hem verhindert de relaliteit te zien.

Geconfronteerd met aanhoudende werkloosheid houdt de uitvoerende macht nu een laag profiel en anticipeert het iedere maand, door te waarschuwen dat de werkloosheid niet zal dalen zonder economsiche groei. De president zwijgt nu over dit onderwerp dat zeer gevoelig is voor zijn eigen toekomst. Maar met zulke records in de werkloosheidheid is een kandidatuur van François Hollande moeilijk voor te stellen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

20-Minutes

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention