allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenLaten doenDe werkzaamheden liggen stil
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De werkzaamheden liggen stil

zondag 28 december 2014 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 19 november 2019

Je hebt problemen met een aannemer omdat deze opeens niet meer komt opdagen...
Wat kun je doen?

Het vorige artikel in deze rubriek: De oplevering van werkzaamheden
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 300
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je moet onderscheid maken tussen een tijdelijke onderbreking van de werkzaamheden, of een volledige stop. In het eerste geval praat je van een "’arrêt temporaire de chantier", in het tweede van een "abandon de chantier". Helaas ontbreekt een wettelijke definitie, dus je zult aan de hand van een hoeveelheid bewijsmateriaal moeten aantonen dat er sprake is van een "abandon".

Meestal zal het worden gekenmerkt door een ongegronde onderbreking van de werkzaamheden van een ongewoon lange duur. Dus geeft het bedrijf in kwestie geen echte redenen voor het onderbreken van het project, zoals een geval van overmacht, gekenmerkt door een onvoorziene en onvermijdelijke externe gebeurtenis, een daad van God ("cas fortuit"), het weer of een vakantieperiode, dan kun je als klant enkele middelen inzetten tegen de in gebreke blijvende contractant.

In de eerste plaats stel je de contractant in gebreke door middel van een aangetekende brief met ontvangstbevestiging of via een gerechtsdeurwaarder. In de brief sommeer je de aannemer de uitvoering van de werken binnen een bepaalde termijn te hervatten. Anders zul je een bouwkundige inschakelen om de de in gebreke blijving te constateren en de omschrijven.
Afhankelijk van het stadium van voltooiing, betalingen en eventuele geconstateerde afwijkingen wordt de status van de opdrachtgever aan de aannemer bepaald.

Wordt een "abandon de chantier" bewezen, dat heb je een aantal remedies tegen de in gebreke blijvende contractant.

Afhankelijk van het stadium van voltooiing, de economische situatie van de ondernemer en het aantal gebreken, kun je de rechter vragen om de uitvoering van de overeenkomst uit te laten voeren door de aannemer zelf of de beëindiging van het contract of door het werk te laten uitvoeren door een derde partij ten laste van de aannemer.
Als laatste redmiddel kun je, afhankelijk van de kosten van de nog uit te voeren werkzaamheden naar een rechtbank gaan. Sinds 1 januari 2013 is een tribunal d’instance de bevoegde rechtbank voor alle handelingen waarvan de waarde niet meer dan € 10.000 bedraagt.
 
Er is geen specifieke garantieregeling voor werkzaamheden zolang er geen sprake is geweest van een oplevering en aanvaarding van het uitgevoerde werk.
 
Alleen de contractuele aansprakelijkheid (leveringstermijn in de offerte) kan als basis worden gebruikt voor een aanmaning per aangetekende brief met ontvangstbevestiging of via een gerechtsdeurwaarder van een in gebreke blijvende aannemer.
 
Voor aanvullende informatie verwijzen wij door naar de prefectuur van het departement en dan meer specifiek naar de DDPP of DDCSPP.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention